Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:01 | 14/07/2015
Εν μέσω Μνημονίων, και συγκεκριμένα από το 2012-2013, χάριζαν φόρους εκατομμυρίων ευρώ σε φοροφυγάδες, με κριτήρια τα οποία παράβαιναν τη φορολογική νομοθεσία. Τριάντα πέντε φακέλους με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες ερευνά ο οικονομικός εισαγγελέας κ.Παναγιώτης Αθανασίου με συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση που διέταξε πρόσφατα.

Η επιτροπή και οι δικηγόροι
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας και των ελεγκτών του ΣΔΟΕ είναι τα μέλη της Επιτροπής του άρθρου 70Α του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να αποφάσισαν να μην εισπραχθούν φόροι από φορολογουμένους που όφειλαν να έχουν καταβάλει τα ποσά εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ο εισαγγελέας εξετάζει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από τα μέλη της Επιτροπής, της οποίας μάλιστα προΐστατο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (το όνομά του στη διάθεση του «Βήματος»). Σύντομα όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Στα χέρια του κ. Αθανασίου είναι η υπόθεση με τις περιπτώσεις προσώπων και εταιρειών οι οποίοι ευεργετήθηκαν με εκπτώσεις ή απαλλαγές φόρων ενώ δεν τις δικαιούνταν. Μάλιστα θα ερευνηθεί και το «πόθεν έσχες» των μελών της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν τόσο τεχνοκράτες όσο και θεσμικοί ελεγκτές. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι φόροι που έχασε το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη είσπραξη των ποσών αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Κατά την έρευνα της υπόθεσης, πέρα από τα μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, εστιάστηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα. Εντοπίστηκε ότι εμφανίζονταν στις αντίστοιχες προσφυγές δύο δικηγορικά γραφεία, τα οποία τις κέρδιζαν όλες. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οι ευεργετούμενοι δεν πληρούσαν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει ο νόμος.

Η δικαιολογία των «σκαφάτων»
Από τον κατάλογο της υπόθεσης, στοιχεία του οποίου γνωρίζει «Το Βήμα», δύο φυσικά πρόσωπα δεν φορολογήθηκαν για ποσά φοροδιαφυγής αντίστοιχα 19 και 43 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, υπολογίστηκε σε αυτούς έκπτωση με κριτήρια τα οποία δεν έπρεπε να ισχύουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ακόμη, φυσικό πρόσωπο, εκδότης με τηλεοπτική παρουσία, εμφανίζεται να έχει μεν σκάφος, το οποίο είναι τεκμήριο, και να υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους 1.260.000 ευρώ, αλλά να απαλλάσσεται διότι, όπως έκριναν, το σκάφος ήταν σε αχρησία!  Πολλή «πέραση» έχει έτσι η αιτιολογία για την πλήρη ή μερική απαλλαγή από την πληρωμή φόρων για τους «σκαφάτους» επειδή δεν τα χρησιμοποιούν, επομένως δεν πρέπει να είναι τεκμήρια. Αλλά υπάρχουν και άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις για το θέμα, όπως από βιομηχανία ειδών άρτου. Παράλληλα, πολυκαταστήματα ηλεκτρονικών κυρίως συσκευών αλλά και λευκών ειδών κοσμούν με τις φίρμες τους τη λίστα και σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν.


Στο επίκεντρο του καταλόγου των φοροφυγάδων βρίσκονται και πολύ γνωστοί μεγαλοδικηγόροι. Για έναν συγκεκριμένο εντοπίζεται φοροδιαφυγή 16.008.581 ευρώ και γι' αυτό οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Αθανασίου και κ. Γαληνός Μπρης διέταξαν τη δέσμευση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του στη Μύκονο αλλά και σε νότιο προάστιο της Αθήνας. Τώρα, η βεβαίωση των ποσών που πρέπει να πληρώσει θα γίνει από τη ΔΟΥ όπου υπάγεται ο μεγαλοδικηγόρος.

 

Ψάχνουν τρόπο για να βρουν τα «μαύρα»
Διχάζουν τα εκατομμύρια των θυρίδων
Πριν από δύο εβδομάδες και ακριβώς πριν από το κλείσιμο των τραπεζών, διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος και ζήτησε από τον διευθυντή να ανοίξει συγκεκριμένες θυρίδες. Ο διευθυντής της τράπεζας αντέδρασε έντονα και εξήγησε στο στέλεχος του υπουργείου ότι η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και θεωρείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων να ανοιχτεί θυρίδα χωρίς την παρουσία του δικαιούχου. Εξήγησε επίσης ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με εισαγγελική εντολή, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δικαιούχος είναι και φοροφυγάς, οπότε δεσμεύονται όλα τα πολύτιμα αντικείμενα της θυρίδας και τα μετρητά.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κίνηση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από τους ερευνητές της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι 15 δισ. ευρώ εξ όσων έφυγαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν έχουν καταλήξει σε άλλη τράπεζα, ευρωπαϊκή ή αλλού. Από το υπέρογκο αυτό ποσό, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες εκτιμήσεις, εκατομμύρια φυλάσσονται ως μετρητά και σε θυρίδες. Κάποιοι από τους διώκτες της φοροδιαφυγής επιμένουν ότι τα ποσά που φυλάσσονται ως «τούβλα» από πεντακοσάρικα στα μικρά συρτάρια των θυρίδων μπορούν να λύσουν μεγάλο μέρος του ελλείμματος της χώρας. Εγκυρη ελεγκτική πηγή εκτιμά ότι τα ποσά που φυλάσσονται είναι σε μεγάλο μέρος «μαύρα», όχι μόνο μη δηλωμένα, αλλά και προϊόν δωροδοκίας, αλλά και παράνομου εμπορίου, όπως ναρκωτικών, όπλων κ.ά.

Η αλήθεια είναι ότι η όλη υπόθεση έχει διχάσει και την κυβέρνηση, αλλά και τους αρμόδιους των ελεγκτικών μηχανισμών. Στελέχη υποστηρίζουν ότι η προστασία του περιεχομένου των θυρίδων αφορά κυρίως τα πολύτιμα αντικείμενα και πουθενά δεν αναφέρεται προστασία για τα μετρητά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι όταν υπάρχουν ενδείξεις για κυκλοφορία «μαύρου χρήματος», αυτό αίρει την προστασία του τραπεζικού απορρήτου. Αντίθετα, άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι για οποιαδήποτε καταγραφή περιεχομένου θυρίδων χωρίς εισαγγελική εντολή απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία πάντως σε κάθε περίπτωση θα ελεγχθεί για τη συνταγματικότητά της. Υπήρξε μάλιστα και απειλή συγκεκριμένου προσώπου ότι αν ισχύσει έλεγχος χωρίς νομοθετική παρέμβαση θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ όσων κρύβουν μεγάλο πλούτο σε θυρίδες βρίσκονται πολλοί δημόσιοι λειτουργοί ή και κάποιοι που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Οι υπέρμαχοι των αστραπιαίων κινήσεων επιμένουν ότι είναι χρυσή ευκαιρία να ελεγχθούν πρόσωπα που έχουν κρύψει εκατομμύρια ευρώ από παράνομο πλουτισμό στα μικρά κουτάκια στα υπόγεια των τραπεζών τώρα, που τα υποκαταστήματα είναι κλειστά.

Οπως λέγεται, το φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων, με γνωστούς εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα «να κατευθύνονται από τα ισόγεια των τραπεζικών γκισέ στα υπόγεια όπου τηρούνται θυρίδες», πρέπει να διδάξει όσους πράγματι επιθυμούν την αποκάλυψη της διαφθοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής, έλεγε αρμόδιος υπέρμαχος του ελέγχου. Τουλάχιστον σε όσες θυρίδες κρύβουν εκατομμύρια ευρώ και όχι μερικές χιλιάδες, οικονομίες μιας ζωής.
 
http://www.tovima.gr/
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis