Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 27/06/2020

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε σήμερα να δώσει άδεια για ετήσια πορεία που γίνεται στην πρώην βρετανική αποικία την 1η Ιουλίου με αφορμή την επέτειο την ημέρα αυτή της επιστροφής της πόλης στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, σύμφωνα με ξεχωριστές ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι διοργανωτές και η αστυνομία.

Σε ειδοποίησή της προς την οργάνωση Civil Human Rights Front, η οποία διοργανώνει την πορεία, η αστυνομία επικαλείται τους τρέχοντες κανονισμούς της πόλης, με τους οποίους ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συγκεντρώσεις περιορίζεται σε όχι άνω των 50 λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, και επισημαίνει ότι από τους κανονισμούς αυτούς δεν εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις.

Στην ειδοποίηση αυτή, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στο Facebook, η αστυνομία επικαλείται επίσης βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν μετά τις δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες που είχε διοργανώσει η Civil Human Rights Front τους τελευταίους 12 μήνες.

"Βάσει της αποτίμησης του κινδύνου, η αστυνομία θεωρεί ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις και πορείες είναι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου", αναφέρει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε ξεχωριστή ανάρτησή της στην δική της ιστοσελίδα στο Facebook.

Η κίνηση αυτή γίνεται πριν από τριήμερη συνεδρίαση που ξεκινάει αύριο Κυριακή του κοινοβουλίου της Κίνας, το οποίο αναμένεται να θεσπίσει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια παραμονές της 23ης επετείου της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία την 1η Ιουλίου.

Η Κίνα δηλώνει ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένες κυβερνήσεις και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, θα έχει στόχο μόνον μια μικρή ομάδα ταραχοποιών και ότι οι άνθρωποι που σέβονται τον νόμο δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους που ευθύνονται για τον περιορισμό των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν κατονόμασε κάποιον από αυτούς στους οποίους στοχεύει αυτό το μέτρο.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis