Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 02/12/2014

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα των Σύρων προσφύγων, που διαμαρτύρονται για 13η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος και έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα απεργία πείνας, μέσω της χορήγησης πολιτικού ασύλου, επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην πλατεία Συντάγματος “δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ ακόμα”.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Συρίγος επανέλαβε ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η μόνη νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος των Σύρων προσφύγων, δυνατότητα που θα τους δώσει στη συνέχεια το δικαίωμα να ταξιδεύουν -αλλά όχι να μετοικήσουν και να εργασθούν- σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχρόνως, όπως είπε, το καθεστώς του πρόσφυγα τίθεται ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση για να λάβουν προνοιακή στήριξη και να τους παρασχεθεί στέγαση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρίγος -που αποσαφήνισε ότι πρόκειται για “ντε φάκτο πρόσφυγες”- “για να μπουν σε δομές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο”.

Οι πρόσφυγες, από την πλευρά τους, αιτούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους και να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο. Κύριος στόχος τους είναι χώρες όπως η Σουηδία, όπου οι αιτούντες άσυλο έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγαση και επίδομα, κάτι που δε γίνεται στην Ελλάδα.

Επίσης, θεωρούν ότι στη χειμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια εύρεσης εργασίας και αποκατάστασή τους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πρόσφυγες, όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι “όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο, δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι”.

Συγχρόνως, οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων επιμένουν ότι, εφόσον πρόκειται για “ντε φάκτο πρόσφυγες”, νομικά χρήζουν άμεσης προστασίας και παροχής υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα για όσο διάστημα δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας πείνας και της διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Συρίγος επεσήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι “τους διευκρινίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάρα πολύ ακόμα”.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ή μη άλλων ευρωπαϊκών κρατών να κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να συμβάλλουν στον επιμερισμό του ανθρωπιστικού ζητήματος των Σύρων προσφύγων, των οποίων αναμένεται να αυξηθούν οι αφίξεις λόγω του πολέμου, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι “από τις επαφές που είχαν μέχρι σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες (σ.σ. με πρεσβείες άλλων κρατών) διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αυτών των χωρών να τους πάρουν στα εδάφη τους”.

Αναφορικά με την αριθμητική αποτύπωση του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία, που κλιμακώνεται αυξητικά, σημείωσε ότι το 2011 εισήλθαν στην Ελλάδα 1.500 Σύροι πρόσφυγες, το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 7.900, το 2013 σε 8.500 και το 2014 σε 28.500 ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά). Μόνο τον Οκτώβριο κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα 4.760 άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την πλατεία Συντάγματος, είπε ότι μεταξύ των διαμαρτυρομένων υπάρχουν 2-3 οικογένειες με μικρά παιδιά. Αναφορικά δε με τους πρόσφυγες που διασώθηκαν στην Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για 119 οικογένειες, 185 άτομα χωρίς οικογένεια και 26 ασυνόδευτα παιδιά.

Τέλος, αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να πείσει τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η προσπάθεια του υπουργείου μπλοκάρεται από άτομα που λένε στους πρόσφυγες ότι “το άσυλο είναι άχρηστο”. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε Σύρους που έλεγαν στους πρόσφυγες να μη συνομιλούν με τους ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου πήγαν να μοιράσουν το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου προς τους πρόσφυγες.

Πηγή:news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis