Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:32 | 07/09/2016

Στις Φιλιππίνες, η θανάτωση περίπου 1.300 υπόπτων έμπορων ναρκωτικών μέσα στους δύο τελευταίους μήνες έχει φοβίσει και αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραδοθούν στην αστυνομία. Αξιωματούχοι αναφέρουν πως γύρω στους 687.000 πολίτες έχουν παραδοθεί, αριθμός που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της «θανάσιμης» εκστρατείας του πρωθυπουργού των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται απροετοίμαστη να υποδεχτεί την πλημμύρα των χρηστών – στους οποίους υποσχέθηκε να εξαλείψει τις κακές συνήθειες τους – αφήνοντας τους να μάχονται τον εθισμό μόνοι τους σε μεγάλο βαθμό. Οι πενιχρές εγκαταστάσεις των αναμορφωτήριων της χώρας έχουν γεμίσει με κόσμο, δημιουργώντας μια νέα κρίση για τον Ντουτέρτε, καθώς ο ίδιος πιέζει τη βίαιη εκστρατεία του για να απαλλάξει το έθνος από το παράνομο εμπόριο.

Το Σάββατο, αφότου μία έκρηξη σε πολυσύχναστη αγορά τη νύχτα σκότωσε 14 ανθρώπους, ο Ντουτέρτε δήλωσε μια εθνική «περίοδο ανομίας,» δίνοντας στο στρατό πρόσθετη εξουσία για τη διεξαγωγή αστυνομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της περιπολίας σε αστικές περιοχές, της διεξαγωγής ερευνών και της επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει τις υπηρεσίες αποκατάστασης ναρκομανών στην κοινωνία για να συμβαδίσει με τα μέτρα ασφαλείας της χώρας. Υπάρχουν λιγότερα από 50 διαπιστευμένα αναμορφωτήρια σε εθνικό επίπεδο, και τα περισσότερα είναι ήδη γεμάτα. Η χώρα επίσης έχει έλλειψη σε γιατρούς που μπορούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες των ασθενών και που μπορούν να δράσουν ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι.

Οπότε, η κυβέρνηση ξεκίνησε να χτίζει κέντρα αποκατάστασης σε στρατιωτικές βάσεις και να οργανώνει διδακτικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση του εθισμού, δήλωσε ο Μπερναντίνο Βιτσέντε, ένας ψυχίατρος ο οποίος ηγείται μίας ομάδας επιφορτισμένης με την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την καταπολέμηση του προβλήματος.

«Είναι σαν να πλημμυρίσαμε ξαφνικά,» δήλωσε ο Βιτσέντε, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία, μίας από τις μεγαλύτερες ψυχιατρικές εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων. «Είναι μια κρίση, αλλά την ίδια στιγμή, θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτή την κρίση για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.»

Ο Βιτσέντε πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κοστίσει ήδη δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή θεραπείας για εκείνους που έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα.

«Το κακό πράγμα είναι πως όταν παραδίνονται, ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν την ελπίδα ότι κάτι θα μπορέσει να γίνει, ενώ δεν υπάρχει τίποτα,» είπε ο Βιτσέντε. «Θα βρίσκονται συνεχώς στην αναμονή.»

www.eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis