Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:58 | 14/10/2019

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, κάνατε σαφές ότι επικροτείτε το μοντέλο εποχούμενης αστυνόμευσης και απορρίπτετε το μοντέλο στατικών φυλάξεων. Είναι γνωστές οι κατευθυντήριες οδηγίες που δώσατε για δραστικό περιορισμό τόσο των φυλάξεων όσο και των μέτρων τάξης. Αυτά, προφανώς, βρίσκουν σύμφωνο κάθε σώφρονα άνθρωπο. Επίσης, είναι ορατή η προσπάθεια ενίσχυσης της Δ.Α.Ε.Α., η οποία με τους ρυθμούς που κινούνταν σε λίγο θα απαρτιζόταν από δι-μοιρίες των ... δυο ατόμων, της Διεύθυνσης Μεταγωγών, η οποία είχε περιέλθει σε δεινή θέση, και της Άμεσης Δράσης, τόσο με τις διαταχθεισες μεταθέσεις όσο και με τις τοποθετήσεις των νέων Αστυφυλάκων.

Μάλλον, όμως, το μήνυμα δεν έχει ληφθεί ολόκληρο από τους "αποδέκτες" οι οποίοι εκδίδουν τις σχετικές διαταγές, γιατί στον παρόντα χρόνο, τα τμήματα τάξης και ασφαλείας υφίστανται πλήρη αποψίλωση, οι στατικές φυλάξεις και τα μέτρα συνεχίζονται, και σε επιστέγασμα αυτών διατάχθηκαν περισσότερες εποχούμενες περιπολίες από ότι προέβλεπε ακόμα και το σχέδιο "Περσέας", οι οποίες θα εκτελεστούν με οχήματα εικοσαετίας, όταν και όποτε αυτά είναι λειτουργικά, και όταν και όποτε αυτά δεν έχουν διατεθεί στις φυλάξεις.

Δηλαδή τα τμήματα διατάχθηκαν να κάνουν ακόμα περισσότερα και όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό ή οχήματα, αλλά απεναντίας απογυμνώθηκαν από προσωπικό. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά επιχειρείται η ταυτόχρονη εφαρμογή της εποχούμενης αστυνόμευσης και των στατικών φυλάξεων/μέτρων, στην πλάτη φυσικά των τμημάτων. Το προσωπικό δεν επαρκεί και για τα δυο. Πόσο πιο απλά μπορεί να περιγράφει η αλήθεια;

Ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω, οφείλονται ημερήσιες αναπαύσεις και αβίαστα προκύπτει ένα ερώτημα: Η ημερήσια ανάπαυση καταργήθηκε; Δεν αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης; Δεν πρέπει να χορηγείται στον προβλεπόμενο από τον κανονισμό χρόνο, ή πλέον δίνεται μόνο όταν και αν το ζητήσει ο αστυνομικός;

Συνεχίζοντας, για να έχουμε πολλές περιπολίες πρέπει να είναι και ισχυρό το Τμήμα που θα της διαθέσει. Πέραν αυτού, οι συλλήψεις απαιτούν και επιπλέον προσωπικό για την σύνταξη των δικογραφιών και την εκτέλεση των μεταγωγών.

Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη ικανός αριθμός των νέων ειδικών φρουρών να τοποθετηθεί σε τμήματα τάξης, καθόσον οι νέοι αστυφύλακες που τοποθετήθηκαν στα τμήματα, δεν επαρκούν ούτε για να συμπληρώσουν τα κενά από όσους μετατέθηκαν.

Περιττεύει να επισημανθεί ότι τα τμήματα ασφαλείας έμειναν για μια ακόμα φορά "εκτός νυμφώνος", καθόσον στον Κώδικα μεταθέσεων, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 88/2019, εξαιρούνται της τοποθέτησης απευθείας από τις σχολές, και συνεπώς δεν ενισχύθηκαν ούτε με νέους αστυφύλακες αλλά, ως συνήθως, ούτε πρόκειται να ενισχυθούν και με ειδικούς φρουρούς. Και δημιουργείται εύλογα η απορία. Είναι τόσο δυσκολότερη μια δικογραφία κλοπής από μια δικογραφία εξύβρισης, ώστε να δικαιολογείται αυτή η εξαίρεση; Για χάρη νευραλγικών τμημάτων ασφαλείας, όπως της Ομόνοιας, του Αγίου Παντελεήμονα, της Ακρόπολης, και άλλων, τα οποία στενάζουν αυτή την στιγμή από την έλλειψη δύναμης, θα έπρεπε να υπάρξει η δυνατότητα απευθείας τοποθέτησης από τις σχολές. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό αυτή την στιγμή, και τα τμήματα ασφαλείας χρειάζονται ενίσχυση "χτες", αξιοποιήστε την μεταβατική διάταξη του άρθρου 4 του Π.Δ. 89/2019, και αποσπάστε προσωπικό σε αυτά ζητώντας άμεσα προτάσεις από τους διοικητές ασφαλείας. Παρότι, κατά την προσωπική μου άποψη όπως την έχω διατυπώσει και παλιότερα, οι αποσπάσεις θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί συνολικά, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση στον παρόντα χρόνο. Ή έστω διακοψτε τις αποσπάσεις όσων έχουν οργανική θέση στα τμήματα ασφαλείας, ώστε να επιστρέψουν σε αυτά. Μην καταδικάσετε για μια ακόμα χρονιά τα τμήματα ασφαλείας σε υπολειτουργία και σε καταστρατήγηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών τους.

Τέλος, ας γίνει κατανοητό ότι ακόμα και αυτός ο αριθμός νέων αστυφυλάκων και ειδικών φρουρών, μετά από κάποιο διάστημα δεν θα επαρκεί για τις υπηρεσιακές ανάγκες της αστυνομίας, αν δεν εγκαταλειφθεί η νοοτροπία φυλάξεων και μέτρων.

Προβείτε στις τομές που έχει ανάγκη το Σώμα.

 

Χρήστος Κόκκαλης

Αστυνόμος Α΄

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis