Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:58 | 09/08/2019

Κύριε Υπουργέ, η προσπάθεια σας για ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής συναντά σφοδρές αντιδράσεις καθόσον ξεβολεύονται πολλοί, και ελπίζουμε να ξεβολευτούν ακόμα περισσότεροιχωρίς να υπάρχει αμφιβολία βέβαια ότι "μαζί με τα ξερά κάηκαν και αρκετά χλωρά". Αυτοί οι πολλοί, όμως, παράλληλα με το να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στην ιατρική επιστήμη, ανακαλύπτοντας "νέες ασθένειες", ήδη αναζητούν κάποια τεθλασμένη οδό μέσω της οποίας θα επιστρέψουν εκεί που ήταν ή θα μετακινηθούν σε κάποιο αντίστοιχο πόστο. Την τεθλασμένη αυτή οδό την αναζητούν στα "παραθυράκια" του Κώδικα Μεταθέσεων, και σε πλείστες όσες περιπτώσεις με συνδικαλιστική "βοήθεια". Ήδη έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι μετά την τοποθέτηση των νέων ειδικών φρουρών "θα διορθωθεί η κατάσταση" και βασίζονται στο ότι θα χαθεί η δυνατότητα να εντοπιστούν μέσα στον ορυμαγδό αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων και διαθέσεων.

Αν δεν θωρακίσετε νομικά την προσπάθεια, αυτή μέλλει να αποτύχει όπως και οι αντίστοιχες επί υπουργίας Πανούση και Τόσκα.

Πρέπει να τροποποιηθεί/στεγανοποιηθεί ο Κώδικας Μεταθέσεων και να καταργηθούν οι αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις και διαθέσεις. Μόνο δυο ειδών μετακινήσεις πρέπει να υπάρχουν: η τακτική μετάθεση και η προσωρινή μετάθεση. Για την τακτική μετάθεση ήδη τα προβλεπόμενα είναι σε γενικές γραμμές επαρκή, αν και υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων.

Για την προσωρινή μετάθεση, να συνεδριάζει μια φορά το μήνα το συμβούλιο μεταθέσεων, να εκτιμά το έκτακτο και προσωρινό των αναγκών που προέκυψαν, και να αποφασίζει συνολικά ως μόνο αρμόδιο. Ο αστυνομικός που θα μετατίθεται προσωρινά θα καταλαμβάνει οργανική θέση μόνο της υπηρεσίας που μετατίθεται. Έτσι θα εμφαίνεται σε μια και μόνη υπηρεσία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε ποιος εκτελεί υπηρεσία και που. Η τελευταία διαταγή του Αρχηγείου, για απογραφή των υπηρετούντων σε επιτελεία, απηχεί ακριβώς αυτήν την αδυναμία να διαπιστωθεί που εκτελεί κάθε αστυνομικός υπηρεσία, αδυναμία η οποία προκαλείται από τα "παραθυράκια του Κώδικα Μεταθέσεων". Σε μια εποχή όπου η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει ηλεκτρονικά αρχεία και λογισμικό σχεδόν για τα πάντα, το να διαπιστωθεί πόσοι εκτελούν υπηρεσία και που, θα έπρεπε να είναι απλό και να απαιτεί χρόνο μερικών δευτερολέπτων. Αντ' αυτού μόνο απλό δεν είναι και παρατηρείται το κωμικοτραγικό κάποιος να έχει την οργανική του θέση σε μια υπηρεσία, να είναι προσωρινά μετακινούμενος σε κάποια άλλη και τελικά να έχει διατεθεί για εκτέλεση υπηρεσίας σε τρίτη.

Οι έκτακτες ανάγκες, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται με τις προσωρινές μεταθέσεις, αφού όμως οριστεί επιτέλους τι σημαίνει έκτακτο και προσωρινό. Γιατί δυστυχώς υπηρεσιακές ανάγκες που διαρκούν για χρόνια, στην Ελληνική Αστυνομία του 2019 συνεχίζουν να θεωρούνται έκτακτες και προσωρινές.

Οι τακτικές ανάγκες δέον να αντιμετωπίζονται με τις τακτικές μεταθέσεις, όπου οι διοικητές οργανικών μονάδων οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναφέρουν τις ανάγκες σε προσωπικό και η διοίκηση οφείλει ορθολογικά να ικανοποιεί αυτές, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς.

Επίσης, ενώ η ενίσχυση με προσωπικό των μάχιμων υπηρεσιών είναι απολύτως αναγκαία, χωρίς οχήματα ή με περιπολικά ερείπια, δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση. Και δυστυχώς, οι υπηρεσίες επιπέδου τμήματος της Αττικής στον τομέα των οχημάτων είναι ο φτωχός συγγενής, δίχως να έχουν χρεωθεί καινούριο όχημα εδώ και 2 δεκαετίες. Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου την 21/05/2019 επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την προμήθεια, μεταξύ άλλων, 264 επιβατικών οχημάτων, για τις ανάγκες του Σώματος. Μήπως, αυτά θα έπρεπε να χρεωθούν αποκλειστικά σε τμήματα τάξης, ασφαλείας και τροχαίας;

Τέλος, κύριε υπουργέ, βλέποντας ότι ξεκινήσατε τις επισκέψεις σε αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Χώρας, καλό θα ήταν να πρωτοπορήσετε και να επισκεφθείτε την Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, ίσως την πιο πολύπαθη αστυνομική υπηρεσία σε όλη την Χώρα. Κανένας υπουργός δεν τόλμησε μέχρι στιγμής...

Χρήστος Κόκκαλης

Αστυνόμος Α΄

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis