Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 12/07/2019

Κ. Υπουργέ,

Όπως ανακοινώθηκε, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων είναι και η άμεση πρόσληψη 1500 αστυνομικών. Αναντίρρητα, η ενίσχυση του Σώματος με προσωπικό είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Εξίσου όμως σημαντικό είναι και το ποιες υπηρεσίες θα στελεχώσουν αυτοί οι αστυνομικοί.

Έχει επίσης ανακοινωθεί ότι οι νέοι αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν για την αστυνόμευση.

Όμως, αυξημένη αστυνόμευση, με περισσότερες περιπολίες, συνεπάγεται περισσότερες συλλήψεις. Με την σειρά τους οι περισσότερες συλλήψεις συνεπάγονται περισσότερες μεταγωγές κρατουμένων.

Καθαρά λοιπόν από πλευράς management, για να λειτουργήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι "κρίκοι" της επιχειρησιακής "αλυσίδας". Ειδάλλως, γρήγορα το όλο εγχείρημα θα αντιμετωπίσει λειτουργικά εμπόδια.

Και ενώ η πρόθεση σας, κ. Υπουργέ, για ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας, τα οποία αποτελούν επίσης επιχειρησιακό "κρίκο", έχει διαφανεί (δεν αναφέρω τα Τμήματα Τάξης καθόσον αυτά φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, θα ενισχυθούν με όλους τους νεοεξερχομενους αστυφύλακες και υπαστυνόμους), παρολαυτα δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής το μείζον ζήτημα της εκτέλεσης των μεταγωγών, το οποίο είναι ήδη στον παρόντα χρόνο προβληματικό. Πολλώ δε μάλλον αν οι μεταγωγές αυξηθούν. Και επειδή αρμόδια για τον μεγάλο όγκο των μεταγωγών είναι η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.), είναι ζήτημα ορθολογικής διαχείρισης αυτή να στελεχωθεί με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς από τους ανωτέρω που θα προσληφθούν. Αντί λοιπόν η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. να συνεχίσει να ενισχύεται καθημερινά με 150 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της Αττικής, όπως γίνεται εδώ και χρόνια, ανακυκλώνοντας μια τραγική κατάσταση για όλες αυτές τις υπηρεσίες αλλά και για την ίδια την ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., ας τοποθετηθούν απευθείας σε αυτή 150 νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί, οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να λάβουν αντίστοιχη εκπαίδευση.

Εκτός όμως από ζήτημα ορθολογικής διαχείρισης, παράλληλα είναι και ζήτημα ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων του προσωπικού. Και η αλήθεια είναι ότι οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. έχουν εδώ και καιρό ξεχάσει τι σημαίνει ελπίδα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ενώ τα όρια αντοχών τους έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Οι δε μνήμες από την πρόσφατη απόδραση αλλά και την αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε σε αυτή είναι ακόμα νωπές. Είναι καιρός οι συνάδελφοι αυτοί να βγουν από τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αν λοιπόν η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. δεν ενισχυθεί τώρα, πότε θα ενισχυθεί;

Χρήστος Κόκκαλης

Αστυνόμος Α΄

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis