Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 28/01/2020

Καθημερινά οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία περιπολίας ή αξιωματικού υπηρεσίας, λόγω και της συναναστροφής τους με μεγάλο αριθμό πολιτών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περιστατικά όπου η ζωή κάποιου συναδέλφου ή πολίτη βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή έχει διακοπεί η καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία του. Το πιο σημαντικό; Είναι οι πρώτοι ανταποκριτές στο περιστατικό και μάλιστα στα 5 πρώτα κρίσιμα λεπτά, από τα οποία εξαρτάται η ζωή του ατόμου. Το ασθενοφόρο σπανίως θα καταφέρει να φτάσει τόσο σύντομα για να βοηθήσει.

Μήπως, λοιπόν, αυτοί οι πρώτοι ανταποκριτές, θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί σε βασικές πρώτες βοήθειες; Αλήθεια πόσοι αστυνομικοί γνωρίζουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες έστω σε βασικό επίπεδο;

Δυστυχώς ελάχιστοι και η πλειονότητα αυτών έχουν εκπαιδευτεί με δική τους πρωτοβουλία και έξοδα.

Θέλουμε ή όχι 50.000 διασώστες πρώτης ανταπόκρισης;

Πόσα μέλη των οικογενειών μας, συνάδελφοί μας, συμπολίτες μας θα σωθούν αν ένας από μας γνωρίζει βασικές πρώτες βοήθειες?

Και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, με το κόστος ενός τυπικού απινιδωτή να κυμαίνεται στα 1200 ευρώ περίπου, ένα ποσό της τάξης των 120.000 ευρώ για αγορά 100 απινιδωτών, οι οποίοι θα εξοπλίσουν τα οχήματα/δίκυκλα περιπολίας, είναι τόσο μεγάλο για τον προϋπολογισμό ενός υπουργείου; Με άλλα τόσα χρήματα, θα μπορούσαν επίσης να εξοπλιστούν με απινιδωτές 100 κτίρια στα οποία στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες.

Αν με αυτά τα χρήματα, σώσουμε την ζωή έστω και ενός ανθρώπου, τότε αξίζει τον κόπο.

 

Χρήστος Κόκκαλης

Αστυνόμος Α΄

Πιστοποιημένος για Βασική Υποστήριξη της Ζωής & χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED) απο το Ευρωπαικο Συμβουλιο Αναζωογονησης (ERC)

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis