Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 08/03/2015

Τα κέντρα κράτησης κόστιζαν στην Ελλάδα 28.713.600 ευρώ ετησίως, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε συνέντευξή της στο Έθνος. «Μόνο η Αμυγδαλέζα κοστίζει 10,5 εκατομμύρια κατ' έτος», διευκρινίζει και αποκαλύπτει πως το 32% της χρηματοδότησης του Ταμείου Επιστροφών καταναλώθηκε για τη δημιουργία και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων κράτησης.

«Δόθηκε περισσότερο βάρος σε ένα καθεστώς ανελευθερίας, παρά σε μία οργανωμένη πολιτική επιστροφών, που αποτελεί και τον μοναδικό λόγο επιβολής της κράτησης. Παρά το γεγονός, ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά από τους ευρωπαϊκούς πόρους, υπήρξαν τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και συνθήκες υγιεινής», επισημαίνει.

Ακόμα, ξεκαθαρίζει πως «εφεξής η επιβολή της κράτησης θα γίνεται κατ' εξαίρεση μετά από εξατομικευμένη κρίση και μόνο εφόσον δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά μέτρα, όπως είναι η δήλωση διεύθυνσης κατοικίας και η τακτική εμφάνιση στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών και στα αστυνομικά τμήματα. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου η κράτηση κρίνεται επιβεβλημένη, θα υπάρξει πρόνοια, ώστε να πραγματοποιείται σε κατάλληλους χώρους υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». «Η πολιτική της παράνομης κράτησης ανθρώπων υπό απάνθρωπους και εξευτελιστικούς όρους, οδήγησε τη χώρα σε πολυάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα μεγέθους 1.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο», τονίζει.

Επαναλαμβάνει πως η Αμυγδαλέζα θα κλείσει και «λόγω της ιδιομορφίας της αλλά και για συμβολικούς λόγους». Για τα υπόλοιπα κέντρα εξετάζεται αν και κατά πόσο είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και υποδοχής. «Στόχος μας είναι η διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για το 2015, να διοχετευθούν σε δομές φιλοξενίας και υποδοχής και όχι σε κλειστούς χώρους κράτησης».

Σε ερώτηση τι απαντά σε όσους την κατηγορούν πως απελευθερώνει από την Αμυγδαλέζα μετανάστες στην Ομόνοια χωρίς φροντίδα για ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, τονίζει: «Όταν αναλάβαμε οι αλλοδαποί στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 4.000, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά στη χώρα μας είναι περίπου 300.000. Όσοι λοιπόν εντοπίζουν το πρόβλημα στους 4.000 είναι προφανές ότι θέλουν να χτυπήσουν την πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε γιατί φοβούνται την ελευθερία των άλλων είτε γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα που συνδέονται με την αθλιότητα των κέντρων».

Πηγή: www.lifo.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis