Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:53 | 14/08/2015

Το εμπόριο όπλων ανθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα στο 2014 για το οποίο ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία, σημειώθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ κύκλου εργασιών στον χώρο των πωλήσεων όπλων σε όλον τον κόσμο.
 

Η φετινή επίδοση φθάνει τα $64,4 δισεκατομμύρια δολλάρια, με άνοδο της τάξης του 13,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ η πρόβλεψη για το 2014 προβλέπεται να ξεπεράσει τα $70 δισ. δολάρια.


Η Σαουδική Αραβία ήταν η χώρα που μέσα στο 2014 ξεπέρασε την Ινδία ως μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στον κόσμο, με έξοδα $6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και άνοδο σε σχέση με το 2013 της τάξης του... 54%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ινδία με 5,6 δισεκατομύρια, ενώ την πεντάδα κλείνουν η Κίνα με $2,6 δισ., τα Εμιράτα με $2,2 δισ. και η Ταϊβάν με $2,2 δισ.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα όπλων είναι προφανώς οι ΗΠΑ με εξαγωγές που έφθασαν τα $23,7 δισ. δολάρια, με δεύτερη και πολύ μακριά τη Ρωσία με 10 δισ. δολάρια. Την πεντάδα κλείνουν η Γαλλία με $5 δισ. δολάρια, η Αγγλία με $4,2 δισ. δολάρια και η Γερμανία με $3,6 δισ. δολάρια. 

Η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τις αναδυόμενες οικονομίες για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και την ένταση που ενισχύεται σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής.

Άλλωστε, η Μέση Ανατολή παραμένει η μεγαλύτερη τοπική αγορά για τους πωλητές όπλων, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η περιοχή θα ξοδέψει πάνω από $110 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αφορά τα μεγάλα όπλα εκτός από τα τουφέκια και οτιδήποτε με κάλυκα κάτω των 57 χιλιοστών. Ενώ η αγορά των αεροσκαφών είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε αναλογία, καθώς αντιστοιχεί στα $23,2 δισεκατομμύρια δολάρια των πωλήσεων.

Ζωή να έχουμε να σκοτωνόμαστε (και να πλουτίζουν οι έμποροι...)

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis