Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:15 | 14/03/2019

Στις 630.000 ευρώ υπολόγισε το κόστος της κινητοποίησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που αντήλλαξε η ηγεσία του Σώματος με το υπουργείο Οικονομίας και βρίσκονται στη διάθεση της «Κ».

Στην ίδια αλληλογραφία, πάντως, τα στελέχη της Πυροσβεστικής ομολογούν ότι το Σώμα δεν διαθέτει κοστολογικό σύστημα και επομένως δεν είναι γίνεται καταγραφή και επιμερισμός των δαπανών. Η διαδικασία ξεκίνησε την 26η Ιουλίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και εκείνη στην Κινέτα.

Η Εθνική Αρχή Συντονισμού του υπουργείου Οικονομίας με έγγραφό της προς το επιτελείο της Πυροσβεστικής ζήτησε να της γνωστοποιηθούν στοιχεία αναφορικά με την εκτίμηση κόστους των ζημιών και της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 23 Ιουλίου στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

[custom:google-ads]

Το αίτημα παρέλαβε ο τότε προϊστάμενος του επιτελείου της Πυροσβεστικής Γιάννης Ράμφος, ο οποίος στις κρίσεις της 1ης Φεβρουαρίου αποστρατεύθηκε. Την 29η Αυγούστου 2018 απέστειλε έγγραφο με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» προς την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε Μάτι και Κινέτα, τις ώρες απασχόλησής τους, τα οχήματα και τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν στα δύο μέτωπα κ.ά. «Ολα τα δεδομένα που θα συλλεγούν, θα ομαδοποιηθούν και θα αποσταλούν στο τμήμα Κοστολόγησης Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Οικονομικών», επεσήμανε στη διαταγή του ο κ. Ράμφος.

Ενα μήνα αργότερα, την 24η Σεπτεμβρίου, ο τότε υπαρχηγός υποστήριξης Δημοσθένης Αναγνωστάκης (αποστρατεύθηκε στις πρόσφατες κρίσεις) απάντησε στο αίτημα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με μια τρισέλιδη επιστολή, με τίτλο «Ανάλυση κόστους διάθεσης πόρων του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 23 Ιουλίου στο Μάτι και στην Κινέτα».

Στην επιστολή του ο κ. Αναγνωστάκης επισημαίνει ότι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Μάτι διήρκεσε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και στην Κινέτα έως τις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στο Μάτι απασχολήθηκαν 1.063 πυροσβεστικοί υπάλληλοι για συνολικά 42.057 ώρες, ενώ κινητοποιήθηκαν και 149 οχήματα. Στην Κινέτα, αντίστοιχα, απασχολήθηκαν 1.330 πυροσβέστες για συνολικά 46.813 ώρες, ενώ κινητοποιήθηκαν 185 οχήματα.

«Το εκτιμώμενο κόστος των ανωτέρω κινητοποιήσεων ανέρχεται για τη μεν Ανατολική Αττική στο ύψος των 639.587 ευρώ, για τη δε Δυτική Αττική στο ύψος των 673.375 ευρώ», επεσήμανε ο κ. Αναγνωστάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί το κόστος απασχόλησης των στελεχών του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) καθώς και το κόστος εμπλοκής των εναερίων μέσων.

[custom:google-ads]

Πάντως, η απαντητική επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν διαθέτει κοστολογικό σύστημα και δεν είναι δυνατή η άντληση πληροφοριών για την καταγραφή των δαπανών. Στο θέμα επανήλθε, πάντως, ο νυν αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος. Την 25η Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν από το «ραντεβού» του με τους εισαγγελείς για την παροχή εξηγήσεων, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής με αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων που αφορούσαν την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο Μάτι.

Η πρωτοβουλία του κ. Ματθαιόπουλου έγινε προκειμένου τα στοιχεία να διαβιβαστούν στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Οι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε προκειμένου ο κ. Ματθαιόπουλος να προετοιμάσει το υπόμνημά του. Σχολιάζουν, μάλιστα, δηκτικά ότι τα μέλη της επιτροπής είναι πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis