Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:27 | 03/09/2015
Χωρίς ψυχολογική υποστήριξη είναι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στο Αιγαίο και καθημερινά έχουν να διαχειριστούν τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Συχνά μάλιστα βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανασύρουν πτώματα μεταναστών από τη θάλασσα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.
 
Οπως σημείωνε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών ΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης, «τα στελέχη μας καθημερινά, εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους, φύλαξη συνόρων, έρευνα και διάσωση, μετατρέπονται σε ψυχολόγους, γιατρούς, σε αυτούς που πρώτοι φροντίζουν να τους βρουν ρούχα και παπούτσια και σε σιτιστές, ακόμη και από το υστέρημά τους πολλές φορές, ώστε όλοι αυτοί οι "απρόσκλητοι επισκέπτες" να αισθανθούν ανακούφιση. Αυτά λοιπόν τα στελέχη, που δρώντας αλτρουιστικά και με διάθεση προσφοράς πράττουν όσα πράττουν, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως παρίες καθώς οι ίδιοι δεν απολαμβάνουν όσα απλόχερα προσφέρουν στους συνανθρώπους τους».

Το θέμα αυτό, όπως και το ζήτημα της ιατρικής εξέτασης των λιμενικών για τυχόν εντοπισμό ασθενειών είναι μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος τα οποία θα θέσει στον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Ζώη.

Επίσης θέτουν προς συζήτηση και το ζήτημα της ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί στα νησιά του Αιγαίου και καθημερινά αντιμετωπίζει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Η πρόταση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αξιωματικών τού ΛΣ είναι να μετακινηθεί πλεονάζον προσωπικό από περιφερειακές διοικήσεις κυρίως προς Λέσβο, Κω και Λέρο που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και τη δαπάνη μετακίνησης να την καλύψει ο Frontex.
 
Επιπλέον οι συνδικαλιστές ζητούν να υπάρξει μεταφορά πλωτών μέσων προς τα νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας είχε επισημάνει μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χρ. Ζώη ότι «δεν γίνεται τα νησιά μας που βρίσκονται σε απόσταση 4 μιλίων από την Τουρκία να έχουν τα χειρότερα σκάφη και τα καλύτερα να είναι αραγμένα στον Πειραιά και χρειάζεται τα αξιόλογα πλωτά να είναι στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία».

Ακόμη στις προτάσεις της ΠΕΑΛΣ θα συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική ενίσχυση του προσωπικού στα νησιά του Αιγαίου καθώς αυτή τη στιγμή, όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους, κάνουν μέρα-νύχτα περιπολίες και διασώσεις με μισθούς 600-700 ευρώ.
 
Επιπροσθέτως θα ζητηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας η εκκίνηση της διαδικασίας για τον διαγωνισμό πρόσληψης 49 λιμενοφυλάκων και η άμεση προώθηση της διαδικασίας για την πρόσληψη των επιλαχόντων στους διαγωνισμούς 83 σημαιοφόρων και 51 υπαξιωματικών.
 
 

Βυθούλκας Διονύσης

 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis