Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:31 | 29/01/2019

Στις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών ποντάρει πλέον η κυβέρνηση για την υπερψήφιση άρθρων ή και νομοσχεδίων, μετά το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Τρανταχτό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, μετά το «όχι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου σε τρία άρθρα του.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και εισηγητής στο νομοσχέδιο Αριστείδης Φωκάς ήταν απών κατά την ψηφοφορία, με συνέπεια να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.

Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους, ενώ τα πηγαδάκια, έκαναν λόγο για «παιχνίδι» του Πάνου Καμμένου λόγω της διαφαινόμενης διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία δεν γίνεται διά της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά διά της ψήφου των κομμάτων, όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

[custom:google-ads]

Πλέον ωστόσο η κυβέρνηση εκφράζεται από μία ΚΟ 145 βουλευτών, που σημαίνει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει είτε με την στήριξη κάποιας κοινοβουλευτικής ομάδας από την αντιπολίτευση, είτε με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να το στηρίξουν οι πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ΝΔ ,διά στόματος Μάκη Βορίδη, μιλούσε πάντως, από νωρίς το απόγευμα, για κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145 βουλευτές και περιμένουμε από τους ΑΝΕΛ να πει αν στηρίζουν ή όχι το νομοσχέδιο, διότι χωρίς στήριξη ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία… Ό,τι δεν ψηφιστεί, απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο… Καλή αρχή να την έχουμε αφού αποφασίσατε να συνεχίσετε να κυβερνάτε», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την ώρα της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναζητούσε οδούς διαφυγής από το σκόπελο, επιμένοντας ότι βάσει συγκεκριμένου άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, που ανέρχονται πλέον σε 16, όταν δεν διαπιστώνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Όταν οι εισηγητές των κομμάτων διαφωνούν με ένα νομοσχέδιο ή άρθρο του, τότε αυτό απορρίπτεται και δεν διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία. Που τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας ανέφερε πως «αν έχουμε μια ειδική περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας, επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν τους ανεξάρτητους βουλευτές και για το λόγο αυτό, αφού δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα υπάρχοντα κόμματα να ερωτηθούν οι 16 ανεξάρτητοι, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε Κοινοβούλιο εν ολομέλεια».

Η ονομαστική ψηφοφορία μετατέθηκε έτσι για αύριο το μεσημέρι.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαφωνούν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων επι της αρχής είχε δηλώσει παρών. Υπέρ των τριών άρθρων τάσσεται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis