Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 04/10/2017

Ψάχνουν στην Αθήνα τους καταζητούμενους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα για τον εντοπισμό στοιχείων αλλά και τουλάχιστον πέντε προσώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την απαγωγή και ομηρεία του 54χρονου βιομηχάνου.

“Ουσιαστικά οι έρευνες τώρα αρχίζουν. Μετά την απελευθέρωση του θύματος” τονίζει με νόημα στο protothema.gr αξιωματικός που μετέχει στις έρευνες και προσθέτει “Στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένα σπίτια από όπου φαίνεται πως πέρασαν τα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση και αναζητούνται , τηλεφωνικές κλήσεις και προσωπικές επαφές. Φυσικά, ο κύκλος έχει ανοίξει και εκτός από το πεδίο της Αθήνας οι έρευνες απλώνονται και σε ακόμη τρεις επαρχιακές πόλεις”.

Παράλληλα, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η προανακριτική διαδικασία για την λήψη καταθέσεων και ουσιαστικά στοιχείων που θα επεκτείνουν τις έρευνες για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στην Κρήτη από χθες βρίσκεται ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκειμένου μαζί με τους κρητικούς αξιωματικούς να δώσουν σήμερα στις 11 το πρωί συνέντευξη τύπου και να παρουσιάσουν αναλυτικά την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες.

Ο ακτιβιστής, ο “Αμερικάνος” και η ανήλικη

Σε ότι έχει να κάνει με τους συλληφθέντες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνουν ότι άτυπος αρχηγός στην ομάδα είναι ένα γνωστό πρόσωπό της Κρήτης που έβγαινε συχνά στα τοπικά κανάλια ως μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου. Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να πυρπολήσει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Δίπλα στον 45χρονο, ένας μεσίτης που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, φθάνοντας σε σημείο να εμπλέξει και την 16χρονη κόρη του η οποία χωρίς φυσικά να γνωρίζει το παραμικρό είχε αναλάβει να στέλνει μέσω ΚΤΕΛ τις επιστολές των απαγωγέων στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Μάλιστα κάμερες την έχουν «πιάσει» την ώρα των παραδόσεων και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος της. Μαζί τους, οι δυο ιδιοκτήτες τις μάντρας αυτοκινήτων καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την περίπτωση του “Αμερικάνου”, ενός 59χρονου άνδρα που ξεκίνησε την “καριέρα” του στην παρανομία τη δεκαετία του 1960 ως κλεφτοκοτάς. Στη συνέχεια ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου έμπλεξε με μαφιόζους και αφού πέρασε από τις πιο σκληρές φυλακές της Αμερικής επέστρεψε στην Ελλάδα. Και εδώ πέρασε από τα κελιά των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων για να αποφυλακιστεί πριν από μερικά χρόνια. Διαρροές από την Κρήτη, τον συνδέουν με την υπόθεση χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει αποδειχτεί κάτι.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό τους, μπορεί από τις πρώτες εβδομάδες της απαγωγής οι αστυνομικοί να γνώριζαν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία όμως δεν ήξεραν που κρατάνε φυλακισμένο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τις αρχές ήρθε στις αρχές Αυγούστου, τότε που στον επαρχιακό δρόμο της Σητείας εντοπίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες να κινούνται χωρίς να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα μαζί και θεωρήθηκαν άμεσα ύποπτοι.

Το ένα τηλέφωνο από αυτά βρέθηκε και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ και τη σωρεία λαθών οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη μάντρα παλιών αυτοκινήτων που ήταν και το τελευταίο μέρος που είχαν οδηγήσει τον απαχθέντα.

Πληροφορίες λένε ότι μετά τη μεταφορά του επιχειρηματία στη μάντρα ξεκίνησε και μια κόντρα μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς οι μισοί αρκούνταν στα 10.000.000 ευρώ που έδινε η οικογένεια για να απελευθερώσουν τον άνθρωπό τους, ενώ οι άλλοι ήθελαν να τραβήξουν μέχρι τέρμα την κατάσταση και να πάνε για τα πολλά.

Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν το μήνυμα που έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ και ήταν έτοιμοι να στείλουν μια νέα επιστολή κάνοντας λόγο για το τελικό ποσό που ήταν λίγο πάνω από 12.000.000 ευρώ.

Η εμπλοκή των “σκληρών”

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια να ήταν η αρχική ομάδα που κατέστρωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου έξω από το Ηράκλειο.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή, η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η η Αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στο δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσυρθούν από την υπόθεση.

Πηγή:  www.protothema.gr,  www.kriti24.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis