Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:18 | 12/12/2014

 

Μια είδηση που προκάλεσε σύγχυση και αντιδράσεις ήρθε στο φως με την έκθεση της Γερουσίας αφού όπως αποκαλύπτεται δυο ψυχολόγοι έναντι 81.000.000 δολαρίων συμμετείχαν στη διεξαγωγή βασανιστηρίων της CIA στο πλαίσιο του πόλεμου της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, οι ψυχολόγοι με τα ψευδώνυμα Grayson Swigert και Hammond Dunbar για 6 χρόνια εφάρμοζαν επίπονες μεθόδους ανάκρισης και βασανιστηρίων, τις οποίες οι ίδιοι επινόησαν, προκειμένου να αναγκάσουν κρατούμενους να αποκαλύψουν πληροφορίες υψηλής αξίας.

«Ψευδοταφή», «χρήση εντόμων», και «αισθητηριακή στέρηση» είναι μερικές από τις ονομασίες των βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 119 ανθρώπους, που υπήρξαν κρατούμενοι της CIA.

«Προβληματικό» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος πρόγραμμα της CIA με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με το άκουσμα της είδησης, το οποίο «βλάπτει σε διεθνές επίπεδο την εικόνα των ΗΠΑ» ενώ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Μπεν Εμερσον υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε «να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis