Ψωμί - παιδεία - ελευθερία και όχι αναρχία

ΑΠΟΨΗ
Ψωμί - παιδεία - ελευθερία και όχι αναρχία

Από μικρός ρωτούσα τους γονείς μου για αυτή τη μέρα.

Ήθελα να βρεθώ και να αφήσω ένα λουλούδι μέσα στο τόσα για να τιμήσω τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άφησε εποχή. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την περίοδο εκείνη και αγωνίστηκαν για Δημοκρατία και Ελευθερία, αλλά και από τα σχολικά βιώματα μέσα από εορτές που διοργανώναμε για να τιμήσουμε αυτή τη μέρα, θέλησα να βρεθώ στο χώρο.
Ξεκίνησα μαζί με τη μητέρα μου και τον αδερφό μου να κατηφορίζουμε τη Λ. Αλεξάνδρας, από Αμπελόκηπους προς το Πολυτεχνείο. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν κορδέλες, ώστε να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Η παρουσία από αστυνομικούς έντονη σε κάθε γωνιά.

Μία απόλυτη ησυχία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του κέντρου. Ελάχιστοι πολίτες με γρήγορα βήματα διασχίζουν την Πατησίων και απομακρύνονται από την περιοχή. Η μητέρα μου, μου εξιστορεί τα βιώματα που είχε από εκείνη τη μέρα. Φθάνοντας σε απόσταση 20 μέτρων από την κεντρική είσοδο συναντάμε μία διμοιρία των ΜΑΤ. Ρωτήσαμε έναν από αυτούς, εάν μπορούμε να πλησιάσουμε. Η απάντηση θετική, αλλά με δική μας ευθύνη.

Χωρίς να χάνουμε χρόνο πλησιάσαμε κοντά στην είσοδο, όπου συναντήσαμε μία ομάδα 30 περίπου αναρχικών. Καλυμμένα πρόσωπα, κρατώντας κοντάρια, πέτρες, πορτοκάλια και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα.

Σε όλη τη διάρκεια προκαλούσαν άσεμνα με χειρονομίες και ύβρεις εναντίον του αστυνομικού κλοιού. Οι αναρχικοί μάς επέτρεψαν να εισέλθουμε στο χώρο του Πολυτεχνείου με συνοδεία και έλεγχο σε κάθε μας κίνηση. Ακόμα και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν μία μία.

Μας τόνισαν ότι δεν έχουν θέμα με τους πολίτες, αλλά με το σύστημα αλλά και την ίδια την Αστυνομία.

Η απάντησή μας ήταν ότι τα επεισόδια αυτά δεν τιμούν την ιστορία και το νόημα του Πολυτεχνείου. Απάντηση δεν πήραμε φυσικά.

Βγήκαμε και πριν φτάσουμε στην απέναντι πλευρά του δρόμου ξεκίνησαν οι συμπλοκές, που λίγο ήθελαν να μας οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
Ως νέος προσπαθώ να καταλάβω, εάν μερικοί γνωρίζουν το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου.

Δυστυχώς, η ανομία και το παρακράτος πλήττουν βάναυσα μία ιστορική στιγμή της Δημοκρατίας.

Αναρχικοί προξένησαν καταστροφές, βανδαλισμούς δημόσιους χώρους, έκαψαν την ελληνική σημαία και αμαύρωσαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Για άλλη μία φορά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έλαβαν εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποτρέψουν έγκαιρα τα επεισόδια και να προστατεύσουν τόσο τα πανεπιστημιακά κτήρια όσο τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από τις καταστροφές.

Η Πολιτεία και οι θεσμοί της Δημοκρατίας θα πρέπει να προστατεύσουν το Πολυτεχνείο και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται τη μνήμη και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει την ιστορία. Κύριε Τόσκα, είστε λίγος για αυτή. Παραιτηθείτε.

Του Μπάμπη Γριβοκωστόπουλου

 

Πηγή:  www.tharrosnews.gr