Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 07/07/2016

Χθες Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα «Αλέξανδρος», δίπλα στη ΛΑΦ Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από τον σύνδεσμο εν ενεργεία στελεχών Αεροπορίας (Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α) και την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ.), μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΑ.Σ.Ε.Δ.), μαζί με την Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, ενημέρωση – συζήτηση με θέματα που αφορούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν πολιτικοί φορείς, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

13617409_10210112857447883_2000690810_n

Βασικός ομιλητής ήταν ο οικονομολόγος Λγος ε.α Ηλίας Νατσιούλας, οικονομικός σύμβουλος των στρατιωτικών, ο οποίος ενημέρωσε τα στελέχη για τα νέα δεδομένα στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά. Σχετική αναφορά έγινε επίσης από τα μέλη του ΠΑ.Σ.Ε.Δ. και της Ένωσης αποστράτων Αεροπορίας. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο κ. Νατσιούλας αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Έκτοτε επεστράφη το 50%, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει δέσμευση από τον Υπουργό Εθνικής άμυνας κ.Πάνο Καμμένο ότι θα επιστραφεί και το υπόλοιπο 50%,αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

13624524_10210112857407882_547009248_n

Οι μειώσεις που είδαν τα στελέχη στους μισθούς τους οφείλονται στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πριν ένα περίπου μήνα, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για καινούργιο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς, ανάφερε πως λόγω μνημονίων δεν είναι η καλύτερη εποχή για αλλαγές, διότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις. Σε κάθε περίπτωση εάν τα ειδικά μισθολόγια μπουν στο ενιαίο θα πρέπει να πληρώνονται οι υπερωρίες με τους όρους που ισχύουν στο δημόσιο, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος.
Για το επίδομα εξομάλυνσης τόνισε πως εάν τυχόν καταργηθεί θα χάσουν οι έγγαμοι με παιδιά ,σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι στρατιωτικοί σε περίπτωση παγώματος των μισθολογικών προαγωγών εφόσον δεν βρεθούν ισοδύναμα μέχρι τις 30/9/2016.Όταν έγινε πάγωμα στο δημόσιο δεν υπήρξε μείωση στους μισθούς καθώς διατηρήθηκαν όλα σαν προσωπική διαφορά.

13618117_10210112857567886_947698177_n

Έγινε αναφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις. Μέχρι το 2018 θα επαναϋπολογισθούν όλες. Μέχρι τότε όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 30/5/2016 θα διατηρήσουν τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Μετά, παρά τις μειώσεις, θα συνεχίσουν να παίρνουν τα ίδια χρήματα με την μορφή της προσωπικής διαφοράς. Όμως λόγω του ‘’κόφτη’’ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αναμένεται πως αυτή η κατηγορία θα πληγεί πρώτη από οποιαδήποτε νέα αλλαγή στην νομοθεσία.

Για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/6/2016, οι συντάξεις τους θα μειωθούν σταδιακά, ανάλογα με την ημερομηνία εξόδου τους και μέχρι το 2018, όπου πλέον όσοι συνταξιοδοτούνται θα παίρνουν ακριβώς το ποσό σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Εδώ τονίστηκε πως το ΠΑ.Σ.Ε.Δ έχει στείλει έγγραφο προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το οποίο ζητά οι διατάξεις του νέου νόμου να ισχύουν για όσους υποβάλουν αίτηση αποστρατείας μετά την 1/9/2016.Για όσους έχουν υποβάλει πριν, να ισχύσει ο παλαιός νόμος. Αυτό διότι η διαδικασία αποστρατείας μπορεί να ξεπεράσει τους οκτώ μήνες. Έτσι υπάρχουν στελέχη που ενώ έχουν υποβάλει αίτηση το 2015 θα υπαχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που ισχύει από 1/6/2016, γιατί διαγράφονται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία. Κατάφορη αδικία για τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται άμεσα με την υποβολή της αίτησης. Εναλλακτικά ζητήθηκε η ημερομηνία 1/7/2016.Έτσι όμως δεν δίδεται η δυνατότητα σε αυτούς που ενώ ήθελαν να υποβάλουν αίτηση, δεν το έκαναν επειδή γνώριζαν ότι η διαδικασία αποστρατείας θα διαρκούσε πολλούς μήνες και θα έμπαιναν αναγκαστικά στο καινούργιο καθεστώς. Ήδη έχει δοθεί από την κυβέρνηση δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν παραιτήσεις μέχρι 31/8/2016.

Επίσης έγινε αναφορά για την αναγνώριση των 5 χρόνων εκστρατείας για όσους κατατάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την 1η Οκτωβρίου 1990.Αναφέρθηκαν τα ποσοστά των κρατήσεων τα οποία θα τριπλασιαστούν για όσους δεν τα προπληρώσουν. Ο κ. Νατσιούλας συνέστησε στα στελέχη να μην πάρουν γρήγορες αποφάσεις.

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης στην 25ετία που πλέον κόπηκε, υπήρχε και στο δημόσιο. Γινόταν όμως χρήση του δικαιώματος κυρίως από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας, μεταθέσεις κ.λ.π. Η αλλαγή αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη από την υπηρεσία και να δοθεί η δυνατότητα αμετάθετου με την συμπλήρωση της 25ετίας.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Τονίστηκε, κυρίως από πλευράς των αποστράτων, ότι δεν έπρεπε αποσυνδεθεί ο υπολογισμός των συντάξεων τους από τους μισθούς των εν ενεργεία. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί βαρύ πλήγμα για τους αποστράτους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι στην διάθεση της πατρίδας ως μόνιμοι εξ εφεδρείας.

Έγινε αναφορά από τους εκπροσώπους των ενώσεων για την εφαρμογή του σαραντάωρου εβδομαδιαίου ωραρίου, καθώς και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση του μισθού των στρατιωτικών. Επίσης για τις αδικίες που υπάρχουν στο σύστημα μοριοδότησης των μεταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παυλίδης δήλωσε πως δεν θα πειραχθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1300 ευρώ μεικτά για τους ήδη συνταξιούχους, ενώ θα κατατεθεί νομοσχέδιο προς διαβούλευση για την θεσμοθέτηση των Ενώσεων. Οι εκπρόσωποι του ΠΑ.Σ.Ε.Δ. ζήτησαν να ληφθούν υπ’όψιν οι προτάσεις τους. π.χ. Να υπάρχουν εκπρόσωποι και των τριών κλάδων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο καθένας. Εκφράστηκε η ανησυχία πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να αποδυναμώσει την φωνή των στρατιωτικών αντί να την ενισχύσει.

13624444_10210112857127875_1718940177_n

Από τα θετικά της ημερίδας η συμμετοχή εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Εξίσου σημαντική η συμμετοχή των αποστράτων η οποίοι έδωσαν ένταση στην συζήτηση και δήλωσαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες των ενεργεία συναδέλφων τους.

Μελετιάδης Κωνσταντίνος Λοχαγός (ΦΠΖ) ε.α.
Μέλος Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ

 

espekm.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis