Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 01/12/2020

Συνεδρίασε, χθες 30 Νοεμβρίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Εκτελεστικής Γραμματείας στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίασή του.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ενημέρωσε το Δ.Σ. για την εν εξελίξει νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που αφορά την ανωτατοποίηση της αστυνομικής εκπαίδευσης, ένα διαχρονικό αίτημά μας, που επιτέλους λαμβάνει σάρκα και οστά με την προσθήκη του άρθρου 36 στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Σύμφωνα με αυτό, αυξάνεται ο χρόνος φοίτησης στην Σχολή Αστυφυλάκων κατά ένα εξάμηνο από το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους ήδη αποφοιτήσαντες από την Σχολή Αστυφυλάκων, αστυνομικούς, να παρακολουθήσουν ακαδημαϊκά σεμινάρια για την αναβάθμιση του πτυχίου τους (σχετ. ανακοίνωσή μας Αρ. Πρωτ.: 404/1/12 από 30 Νοεμβρίου 2020).

Με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 29) παρέχονται στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ευνοϊκές ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες», αφού στο εξής θα είναι αρκετή η επιβεβαίωση των δηλώσεων παρελθόντων ετών και δεν θα χρειάζεται υποβολή νέας δήλωσης.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος, παραμένουν σε εκκρεμότητα και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως είναι αυτό του Βαθμολογίου, για το οποίο έχουμε λάβει δεσμεύσεις από την Πολιτική Ηγεσία ότι επίκειται η θεσμοθέτησή του, σύμφωνα με τις προτάσεις μας, σε επόμενο νομοσχέδιο.

Στα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών μας, εντάσσεται επίσης η έγκριση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ της απόφασης για την αποδέσμευση κεφαλαίων του Τομέα Τ.Π.ΑΣ., του Κλάδου Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. που αφορούν στη χορήγηση επιπλέον ποσού μέχρι του ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00) ευρώ, για το έτος 2020 για προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών σε ασφαλισμένους, οικονομικού έτους 2020 της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής (σχετική ανακοίνωσή μας Αρ. Πρωτ.: 506/5/13-γ, από 21 Νοεμβρίου 2020).

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 2161/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εκούσια Δικαιοδοσία) η οποία απέρριψε την αίτηση της Ε.Α.Υ. Φωκίδας και των υπέρ αυτής παρεμβαινόντων και έκανε δεκτή την κύρια παρέμβαση της Ομοσπονδίας και των υπέρ αυτής παρεμβαινόντων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «…δεν συντρέχει περίπτωση διορισμού προσωρινής Διοίκησης της Π.Ο.ΑΣ.Υ., αφού υφίσταται ενεργός Διοίκηση αυτής …». Συνεπώς, Διοίκηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν αναδειχθεί στις αρχαιρεσίες της 28.09.2017, τα οποία ουδέποτε ρητά ή σιωπηρά παραιτήθηκαν, ώστε να υφίσταται κενό Διοίκησης. Όλα τα αντίθετα που προβλήθηκαν με την κριθείσα Αίτηση απορρίφθηκαν ως αβάσιμα.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ο οποίος μίλησε ειδικότερα για την υγειονομική κρίση, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί καθημερινά μία συνεχή δοκιμασία για την Ομοσπονδία μας. Δεν σταματήσαμε ούτε μία μέρα να μην ασχοληθούμε με αυτό το θέμα αφού με την εμφάνισή του δεύτερου κύματος της πανδημίας παρουσιάστηκαν πάλι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που είχαν επισημανθεί και κατά το πρώτο κύμα. Ανταποκρινόμαστε άμεσα στα αιτήματα, τις εκκλήσεις και τις καταγγελίες των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων αναφορικά με τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. Παρεμβαίνουμε παντού σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιλύουμε ζητήματα γιατί δυστυχώς η διοίκηση πολλές φορές συμπεριφέρεται και σχεδιάζει τα μέτρα λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική Αστυνομία. Εστιάζουμε ιδίως στην διενέργεια των rapid test και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είχαμε την ανακοίνωση της 13ης Νοεμβρίου 2020 με αφορμή τα εκατοντάδες καταγεγραμμένα κρούσματα συναδέλφων όπου καταγγέλλουμε τη Φυσική και Πολιτική ηγεσία για την ανεπάρκεια του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Προφανώς επειδή μας θεωρούν άτρωτους ή αναλώσιμους, τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη εξασφάλιση των εμβολίων και καταλήγοντας, τονίσαμε την αναγκαιότητα αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας του αστυνομικού.

Επίσης, με έγγραφό μας ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ να ενισχύσει τα κεντρικά ιατρεία με αποσπάσεις αστυνομικών που διαθέτουν πτυχίο νοσηλευτή (σχετ. έγγραφο Αρ. Πρωτ.: 100/2/69-α, από 20 Νοεμβρίου 2020) στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της μεγάλης μετάδοσης του ιού εντός του Σώματος.

Τέλος, στις 18 Νοεμβρίου 2020 εκδώσαμε ανακοίνωση με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την κριτική που δέχτηκε η Ελληνική Αστυνομία για όλα αυτά που συνέβησαν, όταν κλήθηκε να εφαρμόσει τον νόμο και βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής - κομματικής αντιπαράθεσης. Ήταν μία πολύ στοχευμένη και επιτυχημένη ανακοίνωση που είχε τον τίτλο «Μία γυναίκα και ένα λουλούδι ξεγύμνωσαν το κράτος δικαίου» (σχετ. Αρ. Πρωτ.: 602/7/7).

Με αυτά τα πεπραγμένα, και βεβαίως με τη λήξη της δικαστικής εκκρεμότητας, η Ομοσπονδία μας επαναλαμβάνει ότι πορεύεται με ενότητα και αυτοπεποίθηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα όλων των μελών της. Κοινός εχθρός, είναι τα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού και κοινός στόχος η επίλυσή τους. Σε αυτό το πεδίο διενεργείται ο συνδικαλιστικός μας αγώνας και ουδείς δικαιούται να αποκλίνει για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος  

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis