Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:50 | 28/12/2014

 

Αδίστακτοι και σαδιστές - Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα στη χρονιά που φεύγει

Είναι με διαφορά οι πιο σκληρές και επικίνδυνες συμμορίες ληστών - εισβολέων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Με καταγωγή από τη μακρινή Γεωργία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι ομάδες των βασανιστών, σπέρνουν τον τρόμο και το αίμα σε κάθε τους χτύπημα.

Από θαύμα το 2014 δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, ενώ για πρώτη φορά τα κλιμάκια της Ασφάλειας, που έχουν ριχτεί στο κυνήγι τους, αναφέρουν στις εκθέσεις τους ότι πρόκειται για σαδιστές που όχι μόνο δεν λυγίζουν στη θέα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου και τον γρονθοκοπούν μέχρι λιποθυμίας, αλλά απολαμβάνουν τα μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια με καυτά σίδερα στο πρόσωπο και το σώμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την πολιτική αστάθεια να προκαλεί ανησυχία στους απλούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους άρχισαν να “τραβούν” τις λιγοστές οικονομίες τους από τις τράπεζες και να τις κρύβουν στα σπίτια τους, το φαινόμενο των σαδιστών-εισβολέων παρουσιάζει αύξηση.

Οι αλλοδαποί κακοποιοί, γνωρίζοντας ότι μέσα στα σπίτια υπάρχουν χρήματα, εφαρμόζουν την τακτική των Γεωργιανών με το σίδερο για να τρομοκρατούν τα θύματά τους και να τους αρπάζουν τις οικονομίες τους.
    
Οι περιγραφές των θυμάτων σοκάρουν. «Είναι αγνώριστος ο πατέρας μου, τον έχουν κάνει μπλε από το ξύλο...», «είναι καμένος στα πλευρά και το μάγουλο από το σίδερο με το οποίο λίγο πριν την εισβολή σιδέρωνε ρούχα η οικιακή βοηθός....», «Έτσι είσαι; Τώρα θα δεις τι θα κάνω στο πρόσωπο του άντρα σου. Θα τον κάψω με το σίδερο»...

Τα βασανιστήρια που υπέβαλαν τα θύματά τους οι ληστές-εισβολείς, για να αποκαλύψουν που έχουν κρύψει χρήματα, θυμίζουν Μεσαίωνα.
   
Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του χρόνου, με τη συμμορία που πραγματοποίησε έξι επιθέσεις στα βόρεια και νότια προάστια. Ένα μέλος της, ο 35χρονος Γκεοργκι Μασαρασβίλι, έχει συλληφθεί και η μπάζα από τις εισβολές του τρόμου, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όσο για τα θύματα που αφήνουν πίσω τους; Όσα χρόνια και να περάσουν, δεν θα καταφέρουν να σβήσουν τα σημάδια που χάραξαν στο κορμί και την ψυχή τους οι Γεωργιανοί που τους βασάνισαν, για να αποκαλύψουν τους κωδικούς από τα χρηματοκιβώτια τους.
   
Αυτό που ανησυχεί την Ασφάλεια, είναι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί  κακοποιοί που μιμούνται τη δράση της πρώτης συμμορίας και «σιδερώνουν» τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας το ίδιο  modus operandi, προκειμένου να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να τους αποκαλύψουν κωδικούς πιστωτικών καρτών και χρηματοκιβωτίων.

Τα στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, άνθρωποι πέθαναν από τους ξυλοδαρμούς ληστών, γυναίκες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, άνδρες κατέληξαν στο νοσοκομείο μισοπεθαμένοι από το ξύλο... Το 2014, οι συμμορίες των νεαρών αλλοδαπών δείχνουν να έχουν χάσει κάθε έλεγχο και παρά τα καίρια χτυπήματα της Αστυνομίας οι ενέργειες είναι όλο και πιο βίαιες. Από τα καλάσνικοφ πέρασαν στους λοστούς και τα μαχαίρια και πολλές φορές χωρίς καμία προετοιμασία, βασανίζουν μέχρι θανάτου τα θύματά τους για μια χούφτα ευρώ.
   
Μπορεί μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες να παρουσίαζε ύφεση το φαινόμενο των εισβολών σε σπίτια, όμως τα δεδομένα άλλαξαν με την πολιτική αστάθεια, ενώ πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς των στατιστικών κρύβονται δράματα, των οποίων οι πρωταγωνιστές τις περισσότερες φορές δεν τυα καταγγέλλουν, φοβούμενοι το διασυρμό.

Γυναίκες βασανίζονται, άνδρες κακοποιούνται, παιδιά τρομοκρατούνται μέσα στο τελευταίο καταφύγιο της οικογένειας, το σπίτι τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, κάθε εβδομάδα καταγράφονται κατά μέσο όρο δέκα εισβολές-ληστείες σε οικίες της Αττικής και πέντε στην υπόλοιπη χώρα (τα αντίστοιχα νούμερα πριν δυο χρόνια ήταν αυξημένα ακόμα και κατά 50%).

To πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουν γίνει 281 επιθέσεις και 11 απόπειρες στην Αττική από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί οι 121, ενώ στην υπόλοιπη χώρα σημειώθηκαν 131 χτυπήματα και 18 απόπειρες και εξιχνιάστηκαν οι 69.

Συνολικά μέχρι και σήμερα (εννέα μήνες) σ' όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί 578 επιθέσεις.                    

Όμως, το στοιχείο που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι πως από τους συνολικά 201 συλληφθέντες οι 116 είναι Έλληνες και οι 85 αλλοδαποί. Με μια σημαντική διαφορά: oι αλλοδαποί διακρίνονται για την σκληρότητά τους και είναι αυτοί που σιδερώνουν τα θύματά τους. 

Το νέο στοιχείο, που δείχνει τη μετάλλαξη της εγκληματικότητας, είναι ότι από τις αρχές του χρόνου στην Αττική σημειώθηκε μόλις μια ληστεία τράπεζας. Δηλαδή, με απλά λόγια οι ληστές εγκατέλειψαν τις τράπεζες και ασχολούνται με τις ληστείες κατοικιών!

Οι συμμορίες των ληστών γνωρίζοντας ότι οι τράπεζες, τα μεγάλα καταστήματα, αλλά και οι χρηματαποστολές  λαμβάνουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τα χρηματοκιβώτια είναι «μπλοκαρισμένα» και με λίγα χρήματα επέλεξαν να χτυπούν σπίτια.

Το 2013 στην Αττική κατεγράφησαν 610 περιπτώσεις εισβολής ληστών σε κατοικίες και 18 απόπειρες. Από αυτές εξιχνιάστηκαν οι 117, χωρίς όμως να «λαβωθούν» οι πέντε μεγάλες συμμορίες που αλωνίζουν στην Αττική.                                    

Βέβαια, μέχρι και πριν πέντε χρόνια οι εισβολές οπλισμένων ληστών σε σπίτια, ήταν άγνωστο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία. Συνήθως, στα διαμερίσματα τρύπωναν οι λεγόμενοι «ποντικοί», όταν οι ένοικοι απουσίαζαν...

Οι πρώτες εμφανίσεις των εισβολέων παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ  ως «μεμονωμένα συμβάντα», για να φτάσουμε το 2010 (πρώτη χρονιά  που εμφανίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας) στα πλούσια προάστια της Αθήνας να αλωνίζουν οι διαβόητες συμμορίες αλλοδαπών με τα καλάσνικοφ.  

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι τσαντάκηδες έχουν μετατραπεί σε ληστές του δρόμου, όπως έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Πατήσια, όταν άγνωστοι έστησαν καρτέρι και μαχαίρωσαν στην κοιλιά έγκυο γυναίκα για να την ληστέψουν.

Το «who is who» και τα χτυπήματα

Τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συμμορίες νεαρών αλλοδαπών σκληρών κακοποιών, που, χωρίς καμία προετοιμασία, βασανίζουν τα θύματά τους, αν δεν ενδώσουν αμέσως στις πιέσεις τους.

Μία από τις πρώτες ομάδες που μπήκαν σε αυτή τη λογική, είναι αυτή των τεσσάρων Γεωργιανών που έχασαν το ένα μέλος τους και τον αντικατέστησαν με έναν ομοεθνή τους εξίσου σκληρό και βάναυσο.

«Ακούμπαγαν το  καυτό σίδερο στην κοιλιά μου...», «Με χτύπαγαν στο κεφάλι... Δεν μπορούσα να αναπνεύσω»... «Έβλεπαν το αίμα να τρέχει και αυτοί συνέχιζαν...». Αυτές είναι οι περιγραφές των θυμάτων στους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέχρι στιγμής οι Γεωργιανοί σαδιστές έχουν πραγματοποιήσει έξι χτυπήματα.
   
Το πρώτο συμβάν με μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια που προκαλεί ανατριχίλα και έφερε στην επιφάνεια τις μεθόδους των νέων συμμοριών, εισβολέων ληστών σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ομάδα των τεσσάρων Γεωργιανών κακοποιών αφού εισέβαλε σε μια βίλα στην Εκάλη γνωστού βιομηχάνου προσπάθησε να ακινητοποιήσει την οικιακή βοηθό η οποία όμως αντέδρασε και έτσι αυτοί εξαφανίστηκαν χωρίς να πάρουν χρήματα.

Τότε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποιοι ήταν αυτοί που χτύπησαν μεν τη βίλα άλλα αναγκάστηκαν να φύγουν άρον-άρον αφήνοντας στη μέση τη δουλειά. Λίγες ημέρες αργότερα, στο στόχαστρο μπήκε μια άλλη μονοκατοικία στην περιοχή του Χαλανδρίου όπου μένει ένας γνωστός δερματολόγος με τη σύζυγο του. Τη στιγμή της εισβολής, βρισκόταν στο σπίτι η 55χρονη γυναίκα του γιατρού και η οικιακή βοηθός.

Οι Γεωργιανοί βασανιστές με πρωτοφανή αγριότητα έδεσαν τις δύο γυναίκες στο σαλόνι του σπιτιού και στη συνέχεια βρίζοντας και απειλώντας ζήτησαν από την ιδιοκτήτρια να τους αποκαλύψει που βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο. Σοκαρισμένη η γυναίκα δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη όταν ένας από τους ληστές άρπαξε το σίδερο και με την καυτή πλάκα της προκάλεσε εγκαύματα στην κοιλιά.  
   
Η 55χρονη γυναίκα για να σώσει τη ζωή της υπέδειξε στους ληστές που ήταν το χρηματοκιβώτιο. Αφού άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους χάθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Η σύζυγος του δερματολόγου, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και παρέμεινε για αρκετές ημέρες μέχρι να αναρρώσει καθώς τα τραύματα που της προκάλεσαν οι βασανιστές ληστές ήταν πολύ σοβαρά.

Όπως κατέθεσε στην Αστυνομία, τόσο ο γνωστός γιατρός όσο και η σύζυγος του, οι αλλοδαποί ληστές την έκαιγαν με το πυρακτωμένο σίδερο στην κοιλιά και τα χέρια προκειμένου να κάνουν το ζευγάρι να «σπάσει» και να αποκαλύψει που έχουν τα χρυσαφικά και τα χρήματα. Και όλα αυτά για να πάρουν 2.000 ευρώ και 1.500 δολάρια που είχε στο σπίτι ο δερματολόγος και η σύζυγος του.

Μάλιστα, φεύγοντας τους άφησαν δεμένους και με βαριά εγκαύματα γεγονός που δείχνει ότι δεν τους ενδιέφερε αν ζήσουν ή πεθάνουν.
    
Για την Αστυνομία η υπόθεση ήταν άμεσης προτεραιότητας, στήθηκε ειδική ομάδα και τελικά στις αρχές Μαρτίου συνελήφθη ένας 35ρονος Γεωργιανός, μέλος της άγριας αυτής συμμορίας των εισβολέων βασανιστών. Πρόκειται για τον 35χρονο Γκιόργι Μασαρασβίλι, τον επικεφαλής της ομάδας που συντόνιζε και έδινε οδηγίες στον ψηλό γεροδεμένο συνεργό του να καίει και να βασανίζει με το πυρακτωμένο σίδερο τη σύζυγο του δερματολόγου.
   
Για αρκετούς μήνες οι Γεωργιανοί λούφαξαν. Ώσπου εμφανίστηκαν, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Αυτή τη φορά, έβαλαν στο μάτι την τετραμελή οικογένεια γνωστού δικηγόρου της Αθήνας. Οι ληστές-βασανιστές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διέρρηξαν τη μπαλκονόπορτα της μεζονέτας στους Θρακομακεδόνες την ώρα που ο δικηγόρος, η σύζυγος του και τα δύο τους παιδιά κοιμόντουσαν. Φορώντας κουκούλες και με τα όπλα στα χέρια συγκέντρωσαν την οικογένεια στο σαλόνι και άρχισαν να ζητούν χρήματα και κοσμήματα. Όταν αυτοί αρνήθηκαν, όρμησαν στο δικηγόρο και άρχισαν να τον σιδερώνουν προκαλώντας του μικρής έκτασης εγκάυματα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Έδεσαν τα θύματα και τα εγκατέλειψαν έχοντας αρπάξει χρήματα και τιμαλφή.
   
Τελευταία επίθεση αυτή που έγινε στη Βούλα στο σπίτι μεγαλεμπόρου στην οδό Καζαντζάκη στη Βούλα. Με κουκούλες και πιστόλια, εισέβαλαν από την μπαλκονόπορτα, όπως ακριβώς έκαναν και στις προηγούμενες περιπτώσεις, και αφού έδεσαν τα παιδιά και τη γυναίκα του, έκαψαν με το σίδερο τον επιχειρηματία, βούτηξαν 100.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.
   
Η εμφάνιση στα Στύρα Εύβοιας τα ξημερώματα της Κυριακής άγριων ληστών  που δεν δίστασαν ακόμα και να βασανίσουν με ηλεκτρικό σίδερο ζευγάρι ηλικιωμένων προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ που άρχισες με το ξήλωμα του αστυνομικούς διευθυντή Ευβοίας και κατέληξε στις σαφείς οδηγίες της ηγεσίας και άμεση σύλληψη των 4-5 σκληρών συμμοριών που αλωνίζουν σ΄ ολη τη χώρα. 

Μάλιστα η προσπάθεια των τοπικών αξιωματικών να παρουσιάσουν την υπόθεσης ως κλοπή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
   
Στα Στύρα,  όλα συνέβησαν στις 2, όταν ο σύζυγος χρειάστηκε να βγει έξω από το σπίτι του. Κατά την επιστροφή του, δύο άνδρες που φορούσαν κουκούλες του επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές και στη συνέχεια τον έσυραν στο σπίτι όπου και έδεσαν, τόσο αυτόν όσο και τη σύζυγό του, χειροπόδαρα. Από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων ο ηλικιωμένος υπέστη κατάγματα στα πλευρά. Οι ληστές, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί....

Συνέχιζαν να ρωτούν επίμονα το ηλικιωμένο ζευγάρι πού κρύβει χρήματα και κοσμήματα και επειδή έκριναν ότι οι απαντήσεις δεν τους ικανοποιούσαν, ο ένας εκ των δύο γύρισε και είπε στη γυναίκα: «Έτσι είσαι; Τώρα θα δεις τι θα κάνω στο πρόσωπο του άντρα σου». Τότε πήρε το ηλεκτρικό σίδερο και το πάτησε στο πρόσωπο του ηλικιωμένου.

 

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis