Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:51 | 19/06/2015

Ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα όλους τους χρήστες όπλων, ήταν και είναι η ακρίβεια βολής(accuracy). Στην κατασκευή φυσιγγίων μεγάλος ρυθμιστικός παράγων είναι το crimping, που γίνεται στο χείλος του κάλυκα ή σε ένα τμήμα του κάλυκα. Το crimp στο χείλος μεταβάλει το group των βολών στις διάφορες αποστάσεις και είναι δυνατόν να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε συγκέντρωση βολών, σε συνάρτηση της γομώσεως και του είδους και βάρους του χρησιμοποιούμενου βλήματος.

Η ρύθμιση του crimp die, είναι πολύ απλή αλλά και παράλληλα πολύ σημαντική, διότι μία περιστροφή στο 1/8 μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το group των βολών. Μία σωστή ρύθμιση είναι, όταν μετά την τοποθέτηση του βλήματος στον κάλυκα, με μηδενικό crimp ( όταν δηλαδή κατά το βίδωμα του die στην πρέσα, έχοντας το κάλυκα στο άνω σημείο ακουμπήσει το χείλος) αρχίζουμε να περιστρέφουμε προοδευτικά το die, δοκιμάζοντας παράλληλα με 10 φυσίγγια το accuracy, έως ότου έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η άλλη μορφή crimping είναι με το taper crimp die, όπου φορμάρεται ένα τμήμα του κάλυκα από την άκρη έως το πυθμένιο, μικραίνοντας την διάμετρο του. Αυτό γίνεται για δύο λόγους α) όταν η διάμετρος του βλήματος είναι λίγο μεγαλύτερη και δημιουργεί μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική επιφάνεια του κάλυκα, (π.χ. σε κάλυκα 9 mm τοποθέτηση βλήματος διαμέτρου 356 χιλ.ίντσας, ή μολύβδινου βλήματος). Σε αυτή την περίπτωση γίνεται taper crimp μέχρι το σημείο που φθάνει το βλήμα στο εσωτερικό του κάλυκα. β) όταν επιδιώκεται καλύτερη είσοδος του φυσιγγίου στην θαλάμη , λαμβάνοντας πάντα υπ’όψιν την απόσταση έμφραξης (head space). To taper crimp, γίνεται σε φυσίγγια πιστολιών, περιστρόφων ή τυφεκίων, που ο κάλυκας έχει την ίδια διάμετρο από το πυθμένιο μέχρι το χείλος.

Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικές απόψεις για το taper crimp, κυρίως σε θέματα ασφαλείας, όταν με υπερβολικό μήκος, μεγαλώσει η απόσταση έμφραξης, δίνοντας το περιθώριο εκτονώσεως των αερίων προς τα πίσω, με βασικό χαρακτηριστικό την διόγκωση του καψυλλίου ή ακόμη και την διάτρηση του. Εκεί που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το crimp στο χείλος του κάλυκα, είναι στα ισχυρά διαμετρήματα τυφεκίων, όπως 7 mm REM.MAGNUM, 300 WIN.MAGNUM, 338 LAPUA MAGNUM κ.α. όπου η ρύθμιση λόγω των υψηλών πιέσεων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, αλλά τα αποτελέσματα σε ακρίβεια βολής, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις είναι φανταστικά.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι και στα τρία διαμετρήματα που ανέφερα, έχοντας προσωπική εμπειρία, ότι ένα crimp της τάξεως 1/8 της στροφής, με σταθερή γόμωση, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αναδημοσίευση κειμένου του Dimitris Sklavis στο facebook.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis