Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:13 | 13/09/2017

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες πως η Ελληνική Αστυνομία είναι και θα συνεχίσει να είναι κοντά τους, κοινωνικός συνοδοιπόρος και υπερασπιστής των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων».

Ήδη από την πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., τον Φεβρουάριο του 2016, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το πώς οραματίζεται το Σώμα και τη σχέση του αστυνομικού με την κοινωνία. Σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο στην «ηλεκτρική καρέκλα» της Κατεχάκη, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει αφήσει το στίγμα του ως επικεφαλής της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας. Η φράση-κλειδί σε εκείνη την πρώτη ομιλία του ήταν το «ανθρώπινο πρόσωπο».

[custom:google-ads]

Ο Ηπειρώτης (με καταγωγή από τους Ραφταναίους Τζουμέρκων) αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. βάζει συνεχώς λιθαράκια προκειμένου να χτίσει την Αστυνομία για την οποία είχε μιλήσει: «Δίκαιη, δημοκρατική, αποτελεσματική, που σέβεται και λειτουργεί υπέρ του πολίτη, που υπερασπίζει τα δικαιώματά του, μία Αστυνομία εξωστρεφή, ανοιχτή στην κοινωνία, αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση που είναι αναγκαία η παρέμβαση ή η συνδρομή της».

Δίπλα στους μαθητές

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η εντολή που πήρε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά από πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και δράσεις ήρθαν να τονώσουν το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. και να δείξουν ότι ο αστυνομικός είναι κάτι πολύ περισσότερο από όργανο της τάξης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε για την προστασία μαθητών και σχολικών συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2017-18. Ο σχεδιασμός προβλέπει:

* Επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και δραστηριοποίηση συνεργείων για τη διενέργεια ελέγχων ύποπτων ατόμων και οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή των σχολικών συγκροτημάτων.

* Ελέγχους από συνεργεία της Τροχαίας στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσης του μεταφορικού τους έργου, και μέτρα τροχαίας για την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα.

* Ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων, σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καταστήματα που λειτουργούν στα σημεία που πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και των εκπαιδευτικών.

* Τακτικούς ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις, με σκοπό παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους μαθητές και εξασφάλιση ασφαλούς διαμονής τους, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών.

* Συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και τους προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών.

«Τοπικοί αστυνόμοι»

Για την πληρέστερη υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού θα ενεργοποιηθούν και οι «τοπικοί αστυνόμοι», στις περιοχές όπου εφαρμόζεται ο θεσμός. Ένας θεσμός που, παρότι είχε θεσπιστεί 11 χρόνια (σ.σ. με Προεδρικό Διάταγμα του 2006) ενεργοποιήθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2017. Όπως τότε είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο «τοπικός αστυνόμος δεν είναι ο “σερίφης” του χωριού ή της απομακρυσμένης περιοχής. Με όσα προηγούμενα είπε ο κύριος αρχηγός, προσδοκούμε να δώσουν το κοινωνικό πρόσημο που έχει η Ελληνική Αστυνομία στη δράση τους οι τοπικοί αστυνόμοι και να αποτελούν τους φύλακες-αγγέλους της περιοχής». Δεν είναι τυχαίο πως σε μόλις λίγους μήνες οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες άρχισαν να ζητούν την εφαρμογή του θεσμού σε όλο και περισσότερες περιοχές. Αίτημα στο οποίο ανταποκρίνεται η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ψυχολογική υποστήριξη

Ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών –ιδίως τα τελευταία χρόνια– ήταν η λειτουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν είναι μόνο η φύση του επαγγέλματος που το απαιτούσε, αλλά και το γεγονός ότι οι Έλληνες αστυνομικοί σήκωσαν μεγάλο μνημονιακό φορτίο με περικοπές στις απολαβές τους. Ο αντιστράτηγος κ. Τσουβάλας και οι αρμόδιοι αξιωματικοί αφουγκράστηκαν αυτό το αίτημα και ήδη από τον Μάρτιο του 2017 ενεργοποίησαν την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Η γραμμή είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όλο το προσωπικό και για τα μέλη των οικογενειών της Αστυνομίας, με πλήρη διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου της επικοινωνίας.

«Stay safe in the city of Athens»

Μόνο εγκωμιαστικά σχόλια ακούστηκαν για την πρωτότυπη ενημερωτική καμπάνια «Stay safe in the city of Athens», που οργανώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η ΕΛ.ΑΣ. ήρθε πιο κοντά στους τουρίστες, διανέμοντας –σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής– χρηστικά φυλλάδια και οδηγίες για την ασφαλή περιήγησή τους στην πόλη, καθώς και κατευθύνσεις σε περίπτωση που χρειασθούν οποιαδήποτε βοήθεια. «Η Ελληνική Αστυνομία υπηρετεί το αξίωμα ότι η εσωτερική ασφάλεια είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Αυτό, όταν υπηρετείται μέσα από το τουριστικό προϊόν, μας κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τσουβάλας, που βρέθηκε στην Ακρόπολη για να παρακολουθήσει από κοντά την καμπάνια.

«Μουσικές περιπολίες»

«Όταν πριν από λίγους μήνες δέχτηκα, με ευχάριστη –είναι η αλήθεια– έκπληξη, την εισήγηση για τη συγκρότηση χορωδίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν φανταζόμουνα πως στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε θα έβλεπα αυτό που σήμερα, εδώ σε αυτόν τον χώρο, βλέπω». Κάπως έτσι είχε μιλήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μετά την πρωτότυπη μουσική παράσταση με τίτλο «Μουσικές περιπολίες», που παρουσίασε η νεοσυσταθείσα χορωδία του Σώματος. «Η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της δεν είναι έξω από την κοινωνία, δεν απέχουν από την κοινωνική πραγματικότητα, δεν βιώνουν κατά τρόπο διαφορετικό αυτά που βιώνει ο πολίτης στην καθημερινότητά του», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μνημείο πεσόντων

Ένα μνημείο με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες αστυνομικούς ανεγέρθη στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με την πολιτική και φυσική ηγεσία να τιμούν με αυτόν τον τρόπο τους πεσόντες στο καθήκον αστυνομικούς. Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε μιλήσει, τον Ιούνιο του 2017 κατά την τελετή αποκάλυψης του μνημείου, για «μια παράλειψη και ένα και κενό που προκαλούσε έντονο προβληματισμό σε κάθε ευαίσθητο επισκέπτη, σε κάθε στοχαστικό παρατηρητή», το οποίο διορθώθηκε.

«Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Και μόνο το γεγονός ότι περίπου 17.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την έκθεση ζωγραφικής «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ., δείχνει από μόνο του την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής από αστυνομικούς της Τροχαίας, αλλά και να ζωγραφίσουν τις δικές τους δημιουργίες για την οδική ασφάλεια. Σε μία προσπάθεια τα παιδιά να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην Αστυνομία, φιλοξενήθηκαν στην έκθεση 214 παιδικές δημιουργίες με συμβουλές παιδιών για την ασφαλή οδήγηση. Ένα πρωτότυπο «ταξίδι» που φέρει την υπογραφή της σημερινής ηγεσίας του Σώματος.

«Σαν παλιό σινεμά»

Μία ολιγόωρη απόδραση από την καθημερινότητα επεφύλασσε η Υπηρεσία Μουσικής της ΕΛ.ΑΣ. στους εκατοντάδες θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση  «Σαν παλιό σινεμά». Μια διαφορετική μουσική παράσταση, στην οποία τραγούδησαν οι Κατερίνα Σκρέκη και Νίκος Ρουσσάκης, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης. Το μουσικό έργο «Σαν παλιό σινεμά» περιελάμβανε αποσπάσματα μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών της χώρας μας και του εξωτερικού, κατά τη διάρκεια των οποίων η μπάντα της ΕΛ.ΑΣ. αναπαρήγαγε τη «θεματική» μουσική των ταινιών, ενορχηστρωμένη με ξεχωριστό τρόπο από τους μουσικούς της.

Αγώνας καλαθοσφαίρισης

Την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να αντιμετωπίσουν μπασκετμπολίστες-είδωλα περασμένων χρόνων αλλά και να συμβάλουν στο κοινωνικό σύνολο είχαν τα μέλη της ομάδας μπάσκετ της ΕΛ.ΑΣ., που αντιμετώπισαν την ομάδα παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος. Ένας φιλανθρωπικός αγώνας, τον Δεκέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Αστυνομίας, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνιος Τρίτσης», στον Χολαργό. Στον αγώνα οι θεατές αντί εισιτηρίου προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.λπ.), τα οποία μοιράστηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος

Αυτό που αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί στον αρχηγό της Αστυνομίας είναι πώς… δεν μπορεί να κάτσει στο γραφείο του. Ο αντιστράτηγος Τσουβάλας, ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας του στην Κατεχάκη, ξεκίνησε να επισκέπτεται τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τα ΑΤ και τα ΤΑ ανά την Ελλάδα, θέλοντας να βλέπει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν και να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ξεχωριστή στιγμή τα εγκαίνια του ξενώνα αστυνομικών στο Νυμφαίο Φλώρινας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «εξασφαλίστηκε, πρωτίστως, για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τις οικογένειές του, αλλά και για ξένους συναδέλφους τους, η δυνατότητα να επισκεφτούν, να γνωρίσουν, να ζήσουν, έστω για λίγο, τις ομορφιές, την ιστορία, την παράδοση, τη φιλοξενία και τη γαλήνη αυτού του τόπου».

Πέραν από τις επιτυχίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, αξίζει να πιστωθεί στη σημερινή ηγετική ομάδα της Κατεχάκη ότι πασχίζει –και σε πολύ μεγάλο βαθμό το καταφέρνει– να αναβαθμίσει το κοινωνικό προφίλ της Αστυνομίας. Άλλοτε με πιο σοβαρός ύφος, όπως η ημερίδα με τίτλο «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία», και άλλοτε με γέλιο, όπως με το… «maneken challenge» βίντεο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 09/9

www.paraskhnio.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis