Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:10 | 12/04/2020

Αυξάνεται ο βαθμός ετοιμότητας στο Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που φτάνουν στις ελληνικές αρχές ότι επίκειται κατευθυνόμενο κύμα μεταναστών από την Τουρκία και τα παράλιά της προς τις ακτές των ελληνικών νησιών. Η ανησυχία της Αθήνας εντείνεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή πληροφορίες που συσχετίζουν τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων, απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο, με τον Covid 19.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ «έχουν εξακριβωθεί συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων στα δυτικά παράλια στην Τουρκία με ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από camps εσωτερικού με λεωφορεία». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζάρ Κουλέ και με τη καθοδήγηση των τουρκικών αρχών κατευθύνονται στα τουρκικά παράλια».

Οι φωτογραφίες και τα video που δημοσιεύονται στο OnAlert δείχνουν λεωφορεία που βρίσκονται στην ανατολική Θράκη και μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την Τουρκία και τις ακτές απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ οι εικόνες με μετανάστες στις τουρκικές ακτές είναι από περιοχή έξω από τη Σμύρνη.

Αν ευσταθούν οι πληροφορίες που φτάνουν στο Πεντάγωνο και το Λιμενικό Σώμα και οι οποίες ουσιαστικά δείχνουν ότι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποιούν όχι μόνο το προσφυγικό αλλά και την πανδημία του κορονοϊού, η διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται ακόμη δυσκολότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert μέχρι στιγμής ,πέραν της συγκέντρωσης ανθρώπων στις τουρκικές ακτές δεν υπάρχει μετακίνηση πλωτών με πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΓΕΕΘΑ και του ΛΣ, οι αυξημένες περιπολίες των ελληνικών πλωτών μέσων και η παρουσία της Frontex έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά. Η Αθήνα συγκεντρώνει όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές με σκοπό να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει μετανάστες με κορονοϊό σε ελληνικά νησιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει».  Τόνισε, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο.

Όπως είπε, το Λιμενικό Σώμα έχει εντολές να σταματά οποιαδήποτε βάρκα ή πλοίο που προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η Ελλάδα αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» συμπλήρωσε.

Υπερπτήσεις σε Χίο, Λέσβο και Έβρο

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς εκτιμούν ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει ένα νέο κύμα προσφυγικών κι μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης. Άλλωστε, δε θεωρείται τυχαία η χθεσινή παρουσία τουρκικών μαχητικών την ώρα που πετούσε αεροσκάφος της Frontex βόρεια της Λέσβου, σε ύψος 5000 ποδών.

Στις ίδιες εκτιμήσεις εντάσσονται οι χθεσινές υπερπτήσεις πάνω από τη Χίο και τη Λέσβο, δύο νησιά που το τελευταίο διάστημα η Τουρκία και η πολεμική της αεροπορία έχουν εντάξει στη λίστα των υπερπτήσεων που προκλητικά σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί πάνω από το Αιγαίο.

Χθες, νωρίς του απόγευμα, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν τέσσερις φορές πάνω από τη Χίο και τη Λέσβο και δύο πάνω από τον Έβρο προκαλώντας σε αερομαχία τα ελληνικά μαχητικά. Σημειώθηκαν
τρεις εμπλοκές, οι δύο πάνω από τη Λέσβο και η μία πάνω από τη Χίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις υπερπτήσεις σε ύψος από 10.000 έως 24.000 πόδια.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis