Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:00 | 30/03/2017

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι κλοπές και διαρρήξεις σε ολόκληρη την Κρήτη, με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες να τρέχουν και να μην φτάνουν, προκειμένου να καταγράψουν τα απανωτά κρούσματα και να επιδοθούν στο “κυνήγι” των κλεφτών και τη σύλληψη τους.

Η έξαρση της παραβατικότητας τόσο μέσα στις πόλεις όσο και σε χωριά της υπαίθρου έχουν προκαλέσει πραγματικά πονοκέφαλο τόσο στους πολίτες, που πέφτουν θύματα κλοπής, χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας τους όσο και στην αστυνομία, η οποία λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα, προσπαθεί να περιορίσει αν όχι να εξαλείψει το φαινόμενο.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι κλοπές και οι διαρρήξεις άρχισαν να “ανθούν” σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη μετά τις αποφυλακίσεις κρατουμένων ακόμη και στυγνών εγκληματιών, με το νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και είχε ισχύ έως το τέλος του Απριλίου του 2016.

Τους μήνες εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου έκαναν χρήση του ευνοικού νομοθετικού πλαισίου και έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι, αποτελώντας τη μαζικότερη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων όλη της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, που εξιχνιάστηκε το προηγούμενο διάστημα από αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού και αφορούσε στη συμμορία πέντε ατόμων, οι οποίοι είχαν διαρρήξει δεκάδες αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι.

Τρεις εξ αυτών, όλοι αλλοδαποί στην καταγωγή τους, είχαν αποφυλακιστεί από σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία εξέτιαν ποινές για παρόμοια αδικήματα και μετά την αποφυλάκιση τους…συνέχισαν την παραβατική συμπεριφορά τους.

Πώς δρουν οι κλέφτες

Οι δράστες εισβάλλουν σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και αποθήκες, χρησιμοποιώντας διάφορους μεθόδους.

Είτε εκμεταλλεύονται κάποια ανασφάλιστη πόρτα ή παράθυρο, είτε παραβιάζοντας κεντρικές εισόδου με διαρρηκτικά εργαλεία και με ιδιαίτερα δεξιοτεχνικό τρόπο. Μετά πιάνουν δουλειά και…δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

Κάνουν άνω-κάτω όλους τους χώρους, αφαιρώντας ό,τι πολύτιμο βρουν μπροστά τους.

Κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, ακόμη ζώα και λάδι γίνονται λεία στα χέρια των κλεφτών, οι οποίοι τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα και γίνονται καπνός.

Οι αστυνομικές αρχές του νησιού εφιστούν την προσοχή των πολιτών, συνιστώντας τους να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Τι προέβλεπε ο νόμος Παρασκευόπουλου

Ο νόμος 4322/2015 Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών,δεν εξαιρεί βιαστές,τρομοκράτες ή βαρυποινίτες,οι οποίοι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα.

Ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και είχε ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016. Τους μήνες της εφαρμογής του έχουν κάνει χρήση του ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου και έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι.

Εως το τέλος του Απριλίου 2016 ο αριθμός τους ανήλθε στους 3.000 και πρόκειται για τη μαζικότερη αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτός ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών.

Γι’ αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και για όσους είναι κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας (67%-80%).

Επίσης, προβλέπει τη συντομότερη απόλυση φιλοξενούμενων αλλοδαπών κρατουμένων.

cretapost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis