Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:22 | 16/09/2016

Με μία ομιλία στην οποία είπε πολλά με τρόπο σοβαρό και “υπηρεσιακό” αποχαιρέτησε την 110 ΠΜ ο μέχρι σήμερα διοικητής της Σμήναρχος Δημήτρης Τσιρογιαννίδης.

“…όταν ανέλαβα την Διοίκηση της Μονάδας υποσχέθηκα πως θα διοικήσω με σύνεση, ισονομία, σωφροσύνη, αμεροληψία και δικαιοσύνη και αυτό πιστεύω ότι έκανα. Πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους καθώς και τις διαταγές της Υπηρεσίας με μόνο γνώμονα το συμφέρον αυτής, μεριμνούσα για  την αύξηση και διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Μονάδας καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού. Για το λόγο αυτό, μπορώ όλους να τους κοιτώ στα μάτια, με βλέμμα καθαρό και ξάστερο χωρίς καμιά ενοχή και με το κεφάλι ψηλά. Αδιαμφισβήτητους κριτές όμως για την μέχρι τώρα πορεία και στάση μου, έχω αυτούς που διοίκησα και αυτούς που καθημερινά λογοδοτούσα και ζητώ να είναι όλοι αυστηροί στην κρίση τους”.

Όλο το κείμενο της ομιλίας:

Στρατιωτικό και Πολιτικό Προσωπικό της 110ΠΜ, σύμφωνα με σχετική διαταγή του ΓΕΑ, παραδίδω σήμερα τη Διοίκηση της Πτέρυγας.

Η χαρά της ανάληψης της Διοίκησης της Μονάδος μετουσιώθηκε σε περηφάνια, γιατί ηγήθηκα μιας αξιόμαχης Μονάδας, με ανθρώπινο δυναμικό που διακατέχεται από σθένος, ισχυρή θέληση και επαγγελματισμό. Η πλήρης αφοσίωση μου στο έργο και την αποστολή της Μονάδας είχε ως κοινωνό το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, των οποίων η προσφορά και η απόδοση με εξέπληξε κυριολεκτικά ευχάριστα.

Παρά τις καθημερινές δυσχέρειες στην κοινή πορεία επίτευξης της αποστολής της Μονάδας, βελτιώσαμε την μαχητική ικανότητα με συστηματική και ρεαλιστική εκπαίδευση, αυξήσαμε την παραγωγή και την αξιοποίηση του επιχειρησιακού έργου, όχι μόνο στον τομέα των αεροσκαφών αλλά και στις λοιπές δραστηριότητες της Μονάδος. Τέλος ολοκληρώσαμε τους στόχους που έθεταν κάθε φορά τα προϊστάμενα κλιμάκια, όπως αυτό έχει καταγραφεί σε όλες τις επισκέψεις, επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μονάδα, τόσο σε Εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο.

Η επιτυχία αυτή ήταν βέβαια απόρροια της μεθοδικότητας, της δημιουργικότητας, της εφαρμογής των ποιοτικών προτύπων και κανόνων ασφαλείας, του ομαδικού πνεύματος, του ζήλου, της ανιδιοτέλειας, της αφοσίωσης, της πειθαρχίας και τέλος της αυταπάρνησης των περισσοτέρων από εμάς.

Είναι πασιφανές ότι η Μονάδα λειτουργεί αρμονικά και κάθε στοιχείο της συμβάλει αποφασιστικά και καταλυτικά στην ακρίβεια, στην ποιότητα και στο μέγεθος του παραγόμενου έργου. Συνεπώς τα επιτεύγματα της Μονάδας είναι συνισταμένη όλων των επιμέρους διαδικασιών και δραστηριοτήτων, όπως της Τεχνικής Υποστήριξης, του εφοδιασμού, των επισκευών και συντήρησης μέσων και εγκαταστάσεων, των μεταφορών και μετακινήσεων, της παροχής Υγ. Υποστήριξης, της Διοικητικής Μέριμνας, της επιχειρησιακής υποστήριξης των πτήσεων και της ασφάλειας της Μονάδος. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι η αύξηση του πτητικού έργου και η πραγματοποίηση λοιπών στόχων και απαιτήσεων, με ασφάλεια πτήσεων και εδάφους για όλο το προσωπικό και τα μέσα μας, καθώς και η αύξηση της εμπειρίας και των γνώσεών μας.

Όταν ανέλαβα τη Διοίκηση της Μονάδος τόνισα ότι,  ο σημαντικότερος παράγοντας για την εκτέλεση της αποστολής και της αξιοποίησης των υλικών και μέσων, είναι ο άνθρωπος. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο πλούτος και η δύναμη της Μονάδας, πράγμα που πιστεύω ακράδαντα και για αυτό αφιέρωσα μεγάλο μέρος του δυναμικού μου προς επίλυση των διαφόρων υπηρεσιακών και  προσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών του καθενός. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων διαβίωσης και συνθηκών εργασίας με τις γνωστές όμως οικονομικές δυνατότητες και τις προτεραιότητες που δίναμε κάθε φορά για την  κάλυψη των επιχειρησιακών ελλείψεών μας.

Στην τελευταία αυτή επικοινωνία, σας απευθύνω ορισμένες παραινέσεις, όπως αυτές που κάθε μέρα πολλές φορές αποτελούσαν αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων, που δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από τα αναγραφόμενα στο Βασικό Δόγμα της ΠΑ και αφορούν την ακεραιότητα του χαρακτήρα, την αφοσίωση στην αποστολή και την αριστεία.

  • Η αφοσίωση στο καθήκον και η αριστεία είναι στοιχεία που μας καταξιώνουν ως ανθρώπους και ανεβάζουν την κοινωνική και Εθνική μας επένδυση στον τομέα της ασφάλειας και της προόδου.
  • Να δίνετε μεγάλη σημασία στον άνθρωπο ως παράγοντα παραγωγής του κύριου έργου μας, αλλά και ως παράγοντα αποθεματοποίησης των ψυχικών και ηθικών δυνάμεων, που χωρίς αυτές η γνώση, οι δεξιότητες και ο επαγγελματισμός από μόνα τους θα ήταν δεδομένα ενός υπολογιστή.
  • Η ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και υλικών, καθώς και των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι πάντα το κύριο μέλημά μας. Η σωστή αξιοποίηση των πόρων, μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με λιγότερο κόστος. Όσο αφορά λοιπόν το ανθρώπινο δυναμικό, αυτό είναι μοναδικό, πολύτιμο και αναντικατάστατο και συνεπώς οι απώλειες είναι απαγορευτικές ενώ όσο αφορά τα μέσα, υλικά και εγκαταστάσεις, αυτά είναι λιγοστά, πανάκριβα και δύσκολα συνεπώς αντικαθίστανται.
  • Η ασφάλεια των πτήσεων και εδάφους επιδρά θετικά στην απόδοση, στο ηθικό και στην υλοποίηση των στόχων. Αντίθετα τα πάσης φύσεως ατυχήματα και περιστατικά, καταβάλλουν το ψυχικό μας σθένος, λειτουργούν για τους άλλους ως πολλαπλασιαστές ισχύος και γενικά, γεννούν ένα μεγάλο και αναπάντητο ΓΙΑΤΙ, που μας βασανίζει για πολλά χρόνια τόσο εμάς όσο και την κοινωνία μας.
  • Η ΠΑ και η Μονάδα μας ειδικά είναι η μεγάλη οικογένειά μας, μέλη της οποίας ποτέ δεν θα πάψουμε να είμαστε. Στην οικογένεια αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλουμε τα πάντα: την ψυχική μας γαλήνη, την ευμάρεια μας, την επαγγελματική καταξίωση και ολοκλήρωση, την κοινωνική μας προβολή και ανέλιξη, την προσωπική και οικογενειακή πρόοδο, καθώς και την εκπλήρωση των βιοτικών και πνευματικών μας στόχων και προσδοκιών.

Υπενθυμίζω δε, ότι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα είναι μονόδρομος και συμβάλλουν τόσο στην αύξηση της Αεροπορικής Ισχύος όσο και στην διατήρηση αυτής, γιατί όλοι γνωρίζουμε, αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε ότι η αεροπορική ισχύς δεν είναι ένα δώρο του Θεού, ούτε χαρίζεται αλλά κάθε μέρα πρέπει όλοι ενωμένοι να μαχόμαστε για αυτήν.

Δράττομαι της επικοινωνιακής αυτής ευκαιρίας και θα ήθελα να υπενθυμίσω μια παράλληλη δραστηριότητα, χωρίς επιπτώσεις στο έργο και την αποστολή της Μονάδας, η οποία είναι το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρει και συνεισφέρει αγόγγυστα το Προσωπικό της Μονάδος, σχεδόν όλο το χρόνο, έργο που προκαλεί τα ευμενή σχόλια για την ΠΑ, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και εκτός των ορίων αυτής.

Δεν επιθυμώ αυτή την ώρα να εκφράσω την θετική εικόνα της συνεργασίας με ένα απλό ευχαριστώ. Αντίθετα με ενθουσιασμό, με πολλή περηφάνια και με μεγάλο αυθορμητισμό εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους μαζί, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά για την προσφορά και τη αφοσίωσή του στην εκπλήρωση της αποστολής.

Η χαρά μου δε και ο ενθουσιασμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν μαθαίνω ότι οι επιτυχίες της Μονάδας συνεχίζονται με ταχύτερους ρυθμούς και σε πιο δύσκολους στόχους.

Αν και υπηρέτησα στη Μονάδα περίπου  οκτώ (8) έτη σε σχέση με τα 34 έτη υπηρεσίας συνολικά, ως Τμηματάρχης Επιχειρησιακής Σχεδίασης, ΑΕ και Διοικητής της 346 Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής. Η συγκίνησή μου είναι έντονη τη στιγμή αυτή του αποχαιρετισμού, γιατί με κάνει να αισθάνομαι ότι εγκαταλείπω το σπίτι μου και τα πλέον προσφιλή πρόσωπα, δηλαδή όλους εσάς.

Από σήμερα τη θέση της καθημερινής ανησυχίας και αγωνίας μου για το επίπονο έργο της Μονάδας, καταλαμβάνει στην ψυχή μου η ανάμνηση και η νοσταλγία, όπως και μια λύπη, καθώς δεν θα είμαι πλέον συμμέτοχος στις δύσκολες επιχειρησιακές και λοιπές δραστηριότητες σας που δεν έχουν ούτε τέλος ούτε αρχή.

Αποχωρώντας λοιπόν σήμερα από τη Διοίκηση της Μονάδος αισθάνομαι παράλληλα μεγάλη τιμή, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω την μεγάλη ιστορία της Μονάδας, πλάι σε πράξεις χιλιάδων αεροπόρων που από το 1912 έως τώρα την έχουν κοσμήσει και λαμπρύνει.

Επίσης σήμερα κλείνει ο πιο σημαντικός υπηρεσιακός κύκλος της σταδιοδρομίας μου, σε ένα στίβο στον οποίο συντελείται ο πραγματικός καθημερινός αγώνας της ΠΑ, αγώνας που πάνω του στηρίζονται τα ιδανικά της Πατρίδας μας.

Κύριε Αρχηγέ, όταν ανέλαβα την Διοίκηση της Μονάδας υποσχέθηκα πως θα διοικήσω με σύνεση, ισονομία, σωφροσύνη, αμεροληψία και δικαιοσύνη και αυτό πιστεύω ότι έκανα. Πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους καθώς και τις διαταγές της Υπηρεσίας με μόνο γνώμονα το συμφέρον αυτής, μεριμνούσα για  την αύξηση και διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Μονάδας καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού. Για το λόγο αυτό, μπορώ όλους να τους κοιτώ στα μάτια, με βλέμμα καθαρό και ξάστερο χωρίς καμιά ενοχή και με το κεφάλι ψηλά. Αδιαμφισβήτητους κριτές όμως για την μέχρι τώρα πορεία και στάση μου, έχω αυτούς που διοίκησα και αυτούς που καθημερινά λογοδοτούσα και ζητώ να είναι όλοι αυστηροί στην κρίση τους.

Βέβαια η Διοίκηση σε περιόδους κρίσης και σε εποχές αβεβαιότητας αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση χωρίς όμως αδιέξοδα. Η αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων, η δημιουργία προτύπων, η αξιοπιστία, ο προσανατολισμός στο μέλλον, οι προσωπικές αξίες, το πάθος και η διοίκηση δια του παραδείγματος, αποτελούν στοιχεία διαχείρισης και υπέρβασης της οποιασδήποτε κρίσης.

Κύριε Αρχηγέ, στο πρόσωπό σας θέλω επίσης να ευχαριστήσω όχι μόνο το προσωπικό του ΑΤΑ αλλά και την Ηγεσία της ΠΑ για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία, ώστε να πραγματοποιείται το ανατιθέμενο έργο στην 110ΠΜ, έργο του Προσωπικού της Μονάδας που αποτυπώνεται διαχρονικά στα πεπραγμένα της εκάστοτε Διοίκησης. 

Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της 110ΠΜ, εύχομαι σε όλους να σας χαρίζει ο Θεός υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε το υπηρεσιακό έργο σας και για να αντιμετωπίζετε τις ποικίλες αντιξοότητες της ζωής.

Συσπειρωθείτε και συγκεντρώστε τις δυνάμεις κάτω από το συντονισμό της νέας Διοίκησης, με την κατεύθυνση της οποίας θα ανεβάσετε την Μονάδα σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης και αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα η συνισταμένη των προσπαθειών σας θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κοινή προσπάθεια και πορεία προς τους στόχους και την αποστολή της Μονάδας, γνωρίζοντας ότι δεν ενεργείτε μόνο για το καλό της Διοίκησης αλλά για το καλό της Πατρίδας μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

Στο νέο σας Διοικητή, Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Καραμεσίνη  και μέχρι πρότινος Υποδιοικητή της Μονάδας, εύχομαι καλή τύχη, υγεία, φώτιση Θεού και δύναμη ψυχής. Καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει και στην πραγματοποίηση τόσο των υπηρεσιακών όσο και των προσωπικών στόχων του, μέσα από μια ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική πρόοδο και γαλήνη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, η οποία υπήρξε πάντα για μένα η δύναμή μου και ο πιο πιστός συμπαραστάτης στις επιλογές και τις αποφάσεις μου.

Κύριε Αρχηγέ, αναφέρω στο σημερινό προσκλητήριο άπαντες παρόντες!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis