“Οχι” στην ίδρυση κλιμακίου ΕΜΑΚ στα Χανιά, παρά την αναγκαιότητά του για την αντιμετώπιση καταστροφών

“Οχι” στην ίδρυση κλιμακίου ΕΜΑΚ στα Χανιά, παρά την αναγκαιότητά του για την αντιμετώπιση καταστροφών
ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
“Οχι” στην ίδρυση κλιμακίου ΕΜΑΚ στα Χανιά, παρά την αναγκαιότητά του για την αντιμετώπιση καταστροφών

Αρνητικό στη δημιουργία κλιμακίου της ΕΜΑΚ στα Χανιά εμφανίζεται το αρχηγείο της Πυροσβεστικής με έγγραφο που απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης που είχε διατυπώσει και επίσημα το σχετικό αίτημα.
Παρά του ότι στο αίτημα της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης υπογραμμίζονται τα περιστατικά και τα προβλήματα που προκαλούνται στη Δυτική Κρήτη και για τα οποία υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κλιμακίου της ΕΜΑΚ, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής έχει άλλη άποψη.
Ειδικότερα στο απαντητικό έγγραφο του Αρχηγείου σημειώνεται μεταξύ άλλων
«…σας γνωρίζουμε αφενός ότι το νησί της Κρήτης καλύπτεται επιχειρησιακά από την 3η ΕΜΑΚ με έδρα το Ηράκλειο και τομέα ευθύνης ολόκληρο το νησί και αφετέρου στο Νομό Χανίων λειτουργούν 3 πυροσβεστικές υπηρεσίες (1ο Π.Σ. Χανίων, Π.Υ. Βρυσσών, Π.Υ. Καστελίου Κισάμου) και δύο πυροσβεστικά κλιμάκια (Π.Κ. Καντάνου και Π.Κ. Καμπανού Αν. Σελίνου) που αντιμετωπίζουν με επάρκεια συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού σώματος. Για τους ανωτέρω λόγους δεν κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση κλιμακίου της ΕΜΑΚ στον Νομό Χανίων…».

Η Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
Για τη σημασία της δημιουργίας κλιμακίου της ΕΜΑΚ στα Χανιά ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Βουλγαράκης είχε στείλει έγγραφο στο οποίο σημείωνε μεταξύ άλλων πως από την 1η Μαΐου του 2015 έως τις 6 Οκτωβρίου του 2015 στα Χανιά είχαν τα παρακάτω περιστατικά:
• Αναζητήσεις σε βουνά 6
• Διασώσεις τραυματιών σε βουνά 25
• Μεταφορές τραυματιών σε ορεινές περιοχές 8
• Τροχαία απεγκλωβισμοί 10
• Διασώσεις από άλλα αίτια 18
• Διασώσεις ζώων 15
«Στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια εκτός του ευρωπαϊκού Ε4 από τα οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες περιπατητές, επίσης έχει 20 περίπου κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα υψόμετρα, καθώς και 7 φαράγγια ιδιαιτέρου κάλλους αλλά και μεγάλης επικινδυνότητας κατά τη διάβασή τους. Υπάρχουν ακόμα αρκετά σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα στα οποία έχουν συμβεί κατά το παρελθόν θανατηφόρα ατυχήματα. Εδώ επίσης βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς με το φαράγγι το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας κλιμακίου της ΕΜΑΚ.
Μετά πάντως την αρνητική απάντηση από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι τοπικοί φορείς σκέπονται να επανέλθουν αυτή τη φορά ζητώντας την απόσπαση κατά τη θερινή περίοδο αριθμού αντρών από την 3η ΕΜΑΚ στα Χανιά (3-4 ατόμων) προκειμένου να μπορούν να επέμβουν άμεσα όπου τους ζητηθεί.


http://www.haniotika-nea.gr/