Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:07 | 18/12/2014

 

Το «Foxcatcher» κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη στις αθηναϊκές αίθουσες, με την ερμηνεία του Στιβ Καρέλ να ενθουσιάζει κριτικούς και κοινό. Ποιές ακόμη αληθινές ιστορίες θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες στα ελληνικά σινεμά; Καθώς η πρόσφατη μόδα των «based on a true story» ταινιών μοιάζει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, οι αληθινοί χαρακτήρες έχουν φέτος την τιμητική τους μέσα από μια σειρά βιογραφιών που σχεδόν πάντα ξεκινούν από μία ή περισσότερες λογοτεχνικές μαρτυρίες. H κινηματογραφική συνταγή συγκινεί το πλατύ κοινό, έχει επιπλέον μία πιθανότητα στα Όσκαρ και, φυσικά, αρέσει στους ίδιους τους ηθοποιούς, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν βραβεία υποδυόμενοι μια όμορφη, αλλά εύθραυστη πριγκίπισσα («Grace of Monaco» ), έναν λαμπρό επιστήμονα με τραγική προσωπική ζωή («The Imitation Game», «Η Θεωρία των Πάντων» ), έναν βασανισμένο καλλιτέχνη («Παζολίνι», «Μεγάλα Μάτια», «Mr Turner» ) ή έναν αφανή ήρωα της διπλανής πόρτας («Άγρια», «Heart of the Sea» ).

Παζολίνι

Σκηνοθεσία: Έιμπελ Φεράρα. Με τους Γουίλεμ Νταφόε, Ρικάρντο Σκαμάρκιο, Νινέτο Ντάβολι, Βαλέριο Μαστραντρέα, Μαρία ντε Μεντέιρος Κομουνιστής, δηλωμένος ομοφυλόφιλος και καλλιτεχνικά αιρετικός, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι υπήρξε μία από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις Ευρωπαίων auteurs. Δεξιοτεχνικά ρεαλιστής και κοινωνικά καυστικός, ο Ιταλός βιρτουόζος πρόσφερε μερικές από τις κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές του ταραχώδους 20ού αιώνα, όπως το «Θεώρημα» και το «Σαλό, 120 Μέρες Στα Σόδομα», αλλά και σπουδαία λογοτεχνικά έργα και ποιήματα. Ο Αμερικανός προκλητικός σκηνοθέτης Έιμπελ Φεράρα αναλαμβάνει να μεταφέρει στην οθόνη «με τρόπο καλειδοσκοπικό» την τελευταία ημέρα του Παζολίνι πριν από τη στυγνή δολοφονία του λίγο έξω από τη Ρώμη. Η πρεμιέρα του φιλμ στο Φεστιβάλ Βενετίας απέδειξε πως η επιλογή του Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του αιρετικού δημιουργού ήταν η ιδανική.

Foxcather

Σκηνοθεσία: Μπένετ Μίλερ. Με τους Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ
Αποδεικνύοντας πως δεν είναι απλώς ένας καλός κωμικός, αλλά ένας σπουδαίος ερμηνευτής ευρείας γκάμας, ο Στιβ Καρέλ βρίσκει στο πρόσωπο του δισεκατομμυριούχου Τζον ντι Ποντ ένα ρόλο που θα τον στείλει σίγουρα στα επόμενα Όσκαρ. Πάνω στην ιστορία της σχέσης του μοναχικού γόνου μιας πάμπλουτης οικογένειας κι ενός εξίσου εσωστρεφούς ολυμπιονίκη της πάλης, το βιογραφικό δράμα του Μπένετ Μίλερ («Capote» ) φωτίζει μελαγχολικά τη σκοτεινή (ταξική, οικονομική, ψυχολογική ) πλευρά κάθε εφήμερου success story, κερδίζοντας βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

The Imitation Game

Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τίλντουμ. Με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ
Τα 7 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό που έχει δαπανηθεί στο European Film Market του Βερολίνου, που έδωσε ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την αμερικανική διανομή της ταινίας ήταν μόνο η αρχή. Μετά και το βραβείο κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Τορόντο (πέρυσι κέρδισε το «12 Χρόνια Σκλάβος» ), οι οσκαρικές μετοχές της πολυαναμενόμενης βιογραφίας του Άλαν Τούρινγκ εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Η αποχώρηση του αρχικού πρωταγωνιστή Λεονάρντο ντι Κάπριο είχε καθυστερήσει επιπλέον μια ήδη ταλαιπωρημένη παραγωγή, όλοι όμως εκθειάζουν τώρα την πολυδιάστατη ερμηνεία του τηλεοπτικού «Sherlock» Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ α΄ αντρικού ρόλου. Θετικότατα όμως είναι τα σχόλια και για τον σκηνοθέτη Μόρτεν Τίλντουμ («Κυνηγοί Κεφαλών» ), ο οποίος συνδυάζει αριστοτεχνικά το σασπένς (η προσπάθεια του Τούρινγκ να σπάσει τον κώδικα των ναζί «Αίνιγμα» ) με τα δραματικά βιογραφικά στοιχεία (ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού υπολογιστή φυλακίστηκε ως ομοφυλόφιλος κι ευνουχίστηκε φαρμακευτικά! ).

Άγρια

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ. Με τους Ρις Γουίδερσπουν, Γκάμπι Χόφμαν, Λόρα Ντερν
Μετά το «Dallas Buyers Club» των τριών Όσκαρ, ο Καναδός Ζαν-Μαρκ Βαλέ διασκευάζει άλλη μια αληθινή ιστορία. Ηρωίδα είναι μια γυναίκα η οποία βλέπει τα πάντα γύρω της να καταρρέουν κι έτσι αποφασίζει να ξεκινήσει ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χλμ. στην άγρια πλευρά της Αμερικής, αντιμετωπίζοντας στο δρόμο μια σειρά από προκλήσεις. Η Ρις Γουίδερσπουν πρωταγωνιστεί σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το μεγάλο περίπατο... στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater.

Mr Turner

Σκηνοθεσία: Μάικ Λι. Με τους Τίμοθι Σπολ, Ντόροθι Άτκινσον, Μάριον Μπέιλι, Λέσλι Μάνσβιλ
Μακριά από τη γνώριμή του σύγχρονη βρετανική καθημερινότητα, ο Μάικ Λι μας γυρίζει στις αρχές του 19ου αιώνα και μέσα από τη βιογραφία του «δεξιοτέχνη του φωτός» ζωγράφου Ουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851 ) ζωντανεύει σε «μικρό καμβά» μια ολόκληρη εποχή. Σινεμά σεναριακής τελειότητας και σκηνοθετικής ακρίβειας, σχόλιο πάνω στη ζωή και την τέχνη, το «Mr Turner» σηματοδοτεί παράλληλα την κορυφαία ερμηνεία στην καριέρα του εξαιρετικού Τίμοθι Σπολ (βραβείο Φεστιβάλ Κανών ).

Grace of Monaco

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Νταάν. Με τους Νικόλ Κίντμαν, Τιμ Ροθ, Ρόμπερτ Λίντσεϊ, Ντέρεκ Τζακόμπι, Φρανκ Λανγκέλα, Παζ Βέγκα
Επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Κανών, δημόσια αποκήρυξη από την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό, ψυχρή υποδοχή από τους κριτικούς και αναβολή κυκλοφορίας της ταινίας (η οποία έχει μαζέψει 22 εκατ. δολάρια παγκοσμίως ) στις ΗΠΑ. Υπαίτιος γι’ αυτό το τελευταίο ο διανομέας Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, ο οποίος έγινε έξαλλος όταν ζήτησε μια πιο ρομαντικο-δραματική και λιγότερο πολιτική βερσιόν της ταινίας που προόριζε για περσινό οσκαρικό ατού, αλλά ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Νταάν δεν συναίνεσε. Ο Γάλλος δημιουργός της βραβευμένης βιογραφίας της Εντίθ Πιάφ «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» προσπάθησε να πλησιάσει τη ζωή της πριγκίπισσας Γκρέις σαν μια φιλόδοξη, σινεφίλ και ταυτόχρονα ιστορική αναφορά στην πολυδιάστατη σχέση ζωής και τέχνης. Βασισμένος στα γεγονότα της ρήξης των σχέσεων Ρενιέ και Ντε Γκολ αλλά και τον αποκλεισμό του Μονακό από τις γαλλικές δυνάμεις το 1962, δίνει στην πρώην Αμερικανίδα σταρ ρόλο επιδέξιου διπλωμάτη, «κουτσομπολεύει» τους Χίτσκοκ, Ωνάση και άλλες διασημότητες, ενώ χαρίζει στη Νικόλ Κίντμαν έναν από τους λαμπερότερους ρόλους της.

Το Αλάτι Της Γης

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς, Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο
Πολύ πιο εφευρετικός και δημιουργικός ως ντοκιμαντερίστας παρά ως αφηγητής μυθοπλασιών πλέον, ο Βιμ Βέντερς βάζει μπροστά στο φακό του τον Σεμπαστιάο Σαλγάδο, ο οποίος έχει αποτυπώσει με το δικό του φακό μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ιστορικά ντοκουμέντα. Το βραβευμένο στις Κάνες ντοκιμαντέρ του Γερμανού σκηνοθέτη εστιάζει κυρίως στο τελευταίο project του Βραζιλιάνου ζωντανού θρύλου της φωτογραφίας, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια καινούργια περιπέτεια ζωής και εικόνων, ταξιδεύοντας σε παρθένες περιοχές του πλανήτη και απαθανατίζοντας την «αόρατη» ομορφιά τους.

In The Heart of the Sea

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ. Με τους Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι, Τομ Χόλαντ, Μπρένταν Γκλίζον
Σε μια αληθινή ιστορία επιβίωσης, ο Κρις Χέμσγουορθ («Thor» ) υποδύεται τον ύπαρχο του φαλαινοθηρικού «Έσεξ» Όουεν Τσέις, ο οποίος το 1820 βρίσκεται, όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα, ναυαγός μεσοπέλαγα όταν το πλοίο τους δέχεται επίθεση από μια γιγάντια φάλαινα. Ο ικανότατος storyteller Ρον Χάουαρντ («Απόλλων 13», «Ένας Υπέροχος Άνθρωπος», «Rush» ) υπόσχεται έναν καινούργιο «Μόμπι Ντικ», με ολόκληρο το καστ σε εντατική δίαιτα, προκειμένου να πείσουν ως πεινασμένοι ναυτικοί που φτάνουν στα όρια του κανιβαλισμού για να επιβιώσουν.

Unbroken

Σκηνοθεσία: Αντζελίνα Τζολί. Με τους Τζακ Ο’Κόνελ, Ντόμναλ Γκλίζον, Γκάρετ Χέντλαντ, Τζάι Κόρτνεϊ
Θέλοντας να αφήσει πίσω της τη μιζερο-μελό ανάμνηση του «In the Land of Blood and Honey», η Αντζελίνα Τζολί περνά για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα υλοποιώντας ένα κινηματογραφικό σχέδιο… μισού αιώνα. Το 1957 η Universal είχε αγοράσει για τον Τόνι Κέρτις τα δικαιώματα της βιογραφίας του Λούις Ζαμπερίνι, δρομέα Ολυμπιακών Αγώνων ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους Γιαπωνέζους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το project έμεινε στο ράφι μέχρι το 2010, οπότε το σχετικό βιβλίο της Λόρα Χίλενμπραντ έγινε μπεστ σέλερ. Υλικό που «μυρίζει» Όσκαρ από μακριά, συγκίνηση για τον προ τριών μηνών θάνατο του 97χρονου ήρωα, μια αντιπολεμική ιστορία αμερικανικού θάρρους και ανθρώπινου κουράγιου αλλά και άλλος ένας απαιτητικός ρόλος για τον super hot Τζακ Ο’Κόνελ των «Γροθιές στους Τοίχους» και «’71».

Η Θεωρία των Πάντων

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς. Με τους Έντι Ρέντμαϊν, Φελίσιτι Τζόουνς, Έμιλι Γουότσον, Ντέιβιντ Θιούλις
Μία από τις αποκαλύψεις του πρόσφατου Φεστιβάλ του Τορόντο ήταν η διά χειρός Τζέιμς Μαρς (Όσκαρ ντοκιμαντέρ για το «Σε Τεντωμένο Σκοινί» ) ρομαντική βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ, η οποία μετατράπηκε αυτομάτως σε σοβαρό διεκδικητή των επερχόμενων βραβείων της ακαδημίας. Βασισμένη στην αυτοβιογραφική μαρτυρία της Τζέιν Γουάιλντ, πρώτης συζύγου του διάσημου αστροφυσικού, αφηγείται τη γνωριμία και τον έρωτα των δύο νεαρών στο Κέιμπριτζ του ’60, τις εντυπωσιακές διακρίσεις του Χόκινγκ αλλά και την αρχή της επώδυνης περιπέτειας της υγείας του. Πρωταγωνιστής ο 32χρονος Έντι Ρέντμαϊν των «Αθλίων», που θεωρείται μία από τις πιθανότατες οσκαρικές υποψηφιότητες της ταινίας.

Μεγάλα Μάτια

Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον. Με τους Έιμι Άνταμς, Κριστόφ Βαλτζ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Κρίστεν Ρίτερ, Τέρενς Σταμπ, Ντάνι Χιούστον
Αυτήν τη φορά ο Τιμ Μπάρτον πάει κόντρα στο ρεύμα της επιδέξια σκοτεινής εικονοπλασίας του και, αφήνοντας για λίγο τις goth μυθολογίες στην άκρη, φωτίζει τις πτυχές της αληθινής ιστορίας της ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσα από μια σειρά παιδικά και γυναικεία πορτρέτα με τεράστια, υγρά μάτια που μοιάζουν να σε… βομβαρδίζουν εξ επαφής με το μελαγχολικό βλέμμα τους. Ο σύζυγός της, θεωρώντας ότι μια γυναίκα καλλιτέχνις δεν θα πουλήσει στο κοινό της εποχής, παρουσιάζει τους πίνακες ως δικούς του και την αναγκάζει να ζει στη σκιά του μέχρι που η ίδια αποφασίζει να τον ξεσκεπάσει. Θαυμαστής και συλλέκτης της δουλειάς της 87χρονης σήμερα Μάργκαρετ, ο Μπάρτον κοιτάζει προς τα Όσκαρ καθώς μεταφέρει στην οθόνη τη δικαστική διαμάχη που συγκλόνισε την καλλιτεχνική κοινότητα του ’60.

 

http://www.athinorama.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis