Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:14 | 24/04/2017

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί την πιο επικίνδυνη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος, σύμφωνα με το «χάρτη της καθημερινής παραβατικότητας» που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.».

Ακολουθούν οι δυτικές συνοικίες της πόλης, οι οποίες ωστόσο απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων παραβατικών ενεργειών, ενώ η περισσότερο ασφαλής περιοχή είναι η ανατολική πλευρά της πόλης, με πολύ μικρά όμως ποσοστά εξιχνιάσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το 2016 καταγράφηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα 12.201 τελέσεις ή απόπειρες παραβατικών ενεργειών. Ο χάρτης επικεντρώθηκε σε στοιχεία της καθημερινής παραβατικότητας, εξαιρώντας εγκλήματα, δολοφονίες και βιασμούς. Κυρίως πρόκειται για κλοπές σε δημόσιους χώρους, διαρρήξεις σπιτιών και καταστημάτων, αρπαγές τσαντών, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες. Το 43% των παραπάνω παραβατικών ενεργειών (5.320 τελέσεις-απόπειρες) διαδραματίστηκαν στην περιοχή του Κέντρου (Τμήματα Ασφαλείας: πλατείας Δημοκρατίας, Λευκού Πύργου, Ανω Πόλης, Τούμπας και Τριανδρίας), το 34% (4.138 τελέσεις-απόπειρες) έγιναν στη Δυτική Θεσσαλονίκη (Τμήματα Ασφαλείας: Ευόσμου, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Νεάπολης, Συκεών, Αμπελοκήπων και Μενεμένης) και μόλις το 23% (2.743 τελέσεις-απόπειρες) στις ανατολικές συνοικίες (Τμήματα Ασφαλείας: Πυλαίας, Χαριλάου, Πανοράματος, Ανάληψης και Καλαμαριάς). Από τα εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι στη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα καταγράφονταν 25 απόπειρες ή κλοπές-διαρρήξεις, έξι απόπειρες ή κλοπές τροχοφόρων και 1,5 απόπειρα ή ληστεία.

Πληγή στην «καρδιά»

Πρόκειται για την περιοχή που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Η Θεσσαλονίκη έχει αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η διέλευση από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο να γίνεται σχεδόν υποχρεωτικά από το κέντρο. Επίσης, εκεί υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα, ενώ αποτελεί και τον αγαπημένο προορισμό των δεκάδων χιλιάδων τουριστών. Στο Κέντρο καταγράφονταν καθημερινά το 2016 περίπου έντεκα απόπειρες ή κλοπές-διαρρήξεις! Συνολικά, 4.220 κι αφορούν κυρίως το λεγόμενο «μικροέγκλημα». Την αρπαγή τσάντας από το δρόμο ή την κλοπή πορτοφολιού μέσα από ένα ασφυκτικά γεμάτο αστικό λεωφορείο. Γι’ αυτό άλλωστε και το ποσοστό εξιχνίασης είναι πολύ μικρό, μόλις 13%. Η ΕΛ.ΑΣ. όμως κάνει καλή δουλειά στις εξιχνιάσεις κλεμμένων τροχοφόρων στο Κέντρο, καθώς αγγίζει το 60%.

Δηλαδή, τρεις στις πέντε υποθέσεις απόπειρας ή κλοπής μηχανής, αυτοκινήτου ή φορτηγού εξιχνιάζονται. Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει ότι το κλεμμένο τροχοφόρο εντοπίζεται και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του. Το Κέντρο ηγείται και στις ληστείες ή τις απόπειρες ληστειών, καθώς σχεδόν καθημερινά καταγράφονταν από μία. Πέρυσι υπήρξαν 313 ληστείες ή απόπειρες και η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε τις μισές, δηλαδή τις 156. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχει εντείνει τον αγώνα κατά της παραβατικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πλέον, η παρουσία των πεζών αστυνομικών, οι οποίοι πλαισιώνονται ακόμη και από εκπαιδευμένα σκυλιά, στους κεντρικούς δρόμους είναι έντονη.

Δυτικές περιοχές

«Πρωταθλήτρια» στις απόπειρες ή κλοπές τροχοφόρων αναδεικνύεται η Δυτική Θεσσαλονίκη. Σχεδόν ένα τροχοφόρο κάθε οκτώ ώρες είτε «κάνει φτερά» είτε κάποιος προσπαθεί να το κλέψει. Συνολικά, 1.009 απόπειρες ή κλοπές τροχοφόρων δηλώθηκαν το 2016 στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της εξιχνίασης, το οποίο αγγίζει το 64%. Δηλαδή, σχεδόν δύο στις τρεις υποθέσεις εξιχνιάζονται! Περισσότερες από οκτώ απόπειρες ή κλοπές-διαρρήξεις καταγράφονται κάθε μέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Συνολικά 3.008 υποθέσεις με μόλις το 16% (468) να έχουν εξιχνιαστεί. Σε ό,τι αφορά τις ληστείες, σημειώθηκαν 121 με το 46% (δηλαδή 56 υποθέσεις) να έχουν εξιχνιαστεί. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται επιβαρυμένη με παραβατικότητα, καθώς έχει στα όριά της «θύλακες» όπου ζουν και δραστηριοποιούνται άνθρωποι με ποινικό μητρώο και που δύσκολα ελέγχονται. «Βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το έγκλημα σε κάθε γειτονιά. Βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους επιτύχουμε. Το κυνήγι του εγκλήματος συνεχίζεται αδιάκοπτα…», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Ανατολικές περιοχές

Είναι η περιοχή με τα μικρότερα ποσοστά παραβατικότητας αλλά παράλληλα και με τα μικρότερα στις εξιχνιάσεις. Το 2016 καταγράφηκαν 2.151 απόπειρες ή κλοπές-διαρρήξεις, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόλις το 11%, δηλαδή 247 υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά τα τροχοφόρα, δηλώθηκαν 507 απόπειρες ή κλοπές, από τις οποίες οι 237 υποθέσεις (ποσοστό 47%) εξιχνιάστηκαν. Τέλος, την ώρα που το Κέντρο έχει σχεδόν μία ληστεία την ημέρα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη καταγράφηκε πέρυσι μία ληστεία κάθε… πέντε μέρες, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης άγγιξε το πολύ χαμηλό 32%. Εξιχνιάστηκαν μόλις 27 ληστείες, δηλαδή μία στις τρεις.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis