Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 29/09/2016

Για δεύτερη φορά ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται δύο κατηγορούμενοι που δικάστηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για την καλλιέργεια 153 δενδρυλλίων χασίς. Στο πρώτο δικαστήριο ένας πρώην υδραυλικός και ένας συνταξιούχος αστυνομικός γλύτωσαν στο «πάρα πέντε» τα ισόβια και είχαν καταδικασθεί σε κάθειρξη 12 ετών ο πρώτος και 6 ετών ο δεύτερος. Ένας τρίτος χωριανός τους, που είχε προφυλακισθεί για την ίδια υπόθεση, όχι μόνο αθωώθηκε, αλλά διεκδίκησε και κέρδισε αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για την άδικη προφυλάκισή του.

Οι δύο πλέον κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, με τον πρώην υδραυλικό, με παρελθόν στην καλλιέργεια χασίς, να «δίνει» ως καλλιεργητή το συγκατηγορούμενό του, συνταξιούχο αστυνομικό και αυτός με τη σειρά του να υποστηρίζει ότι ο πρώτος τον κατονομάζει, διότι είχε συμμετοχή στη σύλληψή του το 2002 για άλλη καλλιέργεια χασίς! Στο εδώλιο χθες κάθισε μόνο ο πρώην υδραυλικός, καθώς ο συνταξιούχος αστυνομικός έχει αποφυλακισθεί και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρους.
 
Ο ένας για τον άλλον


Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσε πως τον Ιούνιο του 2013 δέχτηκαν καταγγελία ότι ο πρώην υδραυλικός, στην περιοχή Καμίνι στην Καλογερρόραχη, καλλιεργεί φυτεία.

Ερεύνησαν την περιοχή και εντόπισαν σε λόγγο με υψηλή βλάστηση 153 χασισόδεντρα, τα οποία είχαν ύψος από 40 εκατοστά έως 1,5 μέτρο. Οι καλλιεργητές είχαν τοποθετήσει λάστιχα με διακλαδώσεις και τα πότιζαν με σταγονίδια, ενώ στο κάτω μέρος της φυτείας είχε διαμορφωθεί χώρος, όπου φυλούσαν καλλιεργητικά εργαλεία και είδη. Ωστόσο, αποτυπώματα και βιολογικό υλικό των κατηγορουμένων δε βρέθηκε.

Το λάστιχο ποτίσματος εκτεινόταν 150 μέτρα στο λόγγο, σε χαντάκι μέσα από αγρόκτημα του πρώην υδραυλικού και κατέληγε σε αρδευτική βάνα, η οποία ανήκε στον ίδιο. Όταν του το υπέδειξαν, είπε πως είναι δική του η βάνα, αλλά όχι και το λάστιχο, το οποίο εξήγησε πως είχε τοποθετήσει ο συνταξιούχος αστυνομικός.
Στο σπίτι του πρώην υδραυλικού οι αστυνομικοί βρήκαν 1 γραμμάριο χασίς και 3,1 γραμμάρια σπόρους και τρίματα χασίς, 1 καραμπίνα, 32 φυσίγγια και ένα ζευγάρι κιάλια. Επίσης, στην αποθήκη του βρήκαν και τέσσερις συνδέσεις για σωλήνες ίδιες με αυτές που υπήρχαν στη φυτεία.

Ο αστυνομικός κατέθεσε ακόμη πως η συγκομιδή κάθε δέντρου θα έδινε 0,5 έως 2 κιλά χασίς πολύ καλής ποιότητας, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 2.500 – 4.000 ευρώ το κιλό. Πρόσθεσε δε, ότι σε ένα σημείο είχε αποσυνδεθεί το λάστιχο και τα φυτά δεν ποτίζονταν, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχαν ξεραθεί. Τέλος, είπε ότι οι καλλιεργητές μπορεί να έλαβαν προφυλάξεις εκείνες τις ημέρες από τη φυτεία, καθώς λίγο νωρίτερα είχε συλληφθεί ο αδελφός του πρώην υδραυλικού για καλλιέργεια άλλης φυτείας.
 
Ένοχοι


Ο πρώην υδραυλικός στην απολογία του είπε ότι το 2002 έκανε ένας λάθος με καλλιέργεια, αλλά το πλήρωσε. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε πως πλέον ούτε καπνίζει.
Είπε ακόμη πως η φυτεία ανήκει στο συνταξιούχο αστυνομικό, καθώς ένα μήνα πριν, όταν συναντήθηκαν στο χωριό, του είχε εκμυστηρευτεί ότι του πήρε νερό για να ποτίσει 5 δέντρα και αυτός του είπε να μην τον ανακατεύει. Επίσης, ανέφερε ότι ο συγκατηγορούμενός του καλλιεργούσε τη φυτεία μαζί με άλλους.
Αν και οι δικαστές μειοψήφησαν για την απαλλαγή του συνταξιούχου αστυνομικού από την κατηγορία, τελικά κρίθηκαν αμφότεροι ένοχοι.

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

tharrosnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis