Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 14/01/2019

Έχουν περάσει 6.031 ηµέρες από την ώρα που ξεκίνησε η αντίστροφη µέτρηση για την εξάρθρωση της τροµοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέµβρη», η οποία έδρασε για 27 χρόνια αφήνοντας πίσω της πολλούς νεκρούς. Η χορήγηση για έκτη φορά άδειας από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ∆ηµήτρη Κουφοντίνα, προκειµένου να περάσει την εορτή της Πρωτοχρονιάς µε την οικογένειά του επανέφερε για µία ακόµα φορά τις µνήµες από τη δράση της οργάνωσης και προκάλεσε αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυµάτων, τον πολιτικό κόσµο και ξένες πρεσβείες χωρών, των οποίων πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά µελών της οργάνωσης. Η δράση της είχε ξεκινήσει το 1975, ωστόσο η ηµέρα που ήταν η αρχή του τέλους για τη «17 Νοέµβρη» ήταν η 29η Ιουνίου 2002.

[custom:google-ads]

Τότε ήταν που εξερράγη πρόωρα στα χέρια του Σάββα Ξηρού η βόµβα που πήγε να τοποθετήσει στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins.

Ο τραυµατίας συνελήφθη από το Λιµενικό Σώµα και πάνω του βρέθηκε ένα περίστροφο, το οποίο ανήκε στον αστυνοµικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνοµικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η Αστυνοµία, είχε χρησιµοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέµβρη». Ο τραυµατίας Σάββας Ξηρός ήταν το πρώτο µέλος της οργάνωσης που συνελήφθη.

Ακολούθησε µπαράζ συλλήψεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2002. Συνολικά 19 πρόσωπα παραπέµφθηκαν σε δίκη. Οι τέσσερις απαλλάχθηκαν και οι υπόλοιποι 15 καταδικάστηκαν από ποινές πολλαπλών ισοβίων µέχρι πολυετείς καθείρξεις.

Τη µεγαλύτερη ποινή έλαβε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, -θεωρούµενος ως «καθοδηγητής» της οργάνωσης- ο οποίος καταδικάστηκε σε 17 φορές ισόβια. Πρόκειται για τον µόνο εκ των καταδικασθέντων που δεν έχει βγει ούτε µία ηµέρα από τη φυλακή. Κρατούµενοι ακόµα είναι, φυσικά, ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας, ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Παρά το γεγονός ότι καταδικασθέντες για την υπόθεση της «17 Νοέµβρη» λαµβάνουν εδώ και χρόνια άδειες από τις φυλακές, µε κάποιους εξ αυτών να έχουν πλέον αποφυλακιστεί, η περίπτωση του ∆ηµήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε και προκαλεί τις µεγαλύτερες αντιδράσεις.

Το γεγονός ότι ο επονοµαζόµενος «φαρµακοχέρης» της τροµοκρατικής οργάνωσης δεν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας για τις πράξεις του, σε συνδυασµό µε τη µεταφορά του στις ανοικτές αγροτικές φυλακές του Βόλου, σε ένα καθεστώς ιδιαίτερα χαλαρό, επέτειναν τις φωνές για τον τρόπο που αντιµετωπίζεται. Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργείου ∆ικαιοσύνης επισηµαίνεται ότι ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας δεν χρήζει ειδικής µεταχείρισης, αλλά απλώς εφαρµόζεται και στην περίπτωσή του το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο, όπως και για τους υπόλοιπους κρατουµένους. Πλέον, ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια και 25 έτη έχει λάβει έξι άδειες από τον Νοέµβριο του 2017. Συνολικά έχει λάβει τέσσερις 48ωρες άδειες και δύο των έξι ηµερών. Το 2018 βρέθηκε εκτός φυλακής συνολικά για 18 ηµέρες.

Στην αρχή µάλιστα οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί ήταν αυστηρότεροι. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αδειών του, είχε την υποχρέωση να παραµένει στο σπίτι του στον Βαρνάβα και να παρουσιάζεται κάθε ηµέρα στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής. Πλέον αρκεί να παρουσιαστεί, σε ολόκληρη τη διάρκεια της άδειάς του, µία µόνο φορά στο αστυνοµικό τµήµα. Ο ∆ηµήτρης Κουφοντίνας δικαιούται ανά δύο µήνες να λαµβάνει άδεια και είναι δεδοµένο πως όσο ισχύει το σηµερινό νοµοθετικό πλαίσιο το Συµβούλιο των φυλακών δεν θα απορρίπτει τα αιτήµατά του. Πρόκειται για ένα νοµοθετικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά ισχύει από το 1999 για τις άδειες των κρατουµένων. Το 2014, επί κυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας, άλλαξε µετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Με τη νοµοθετική ρύθµιση της Νέας ∆ηµοκρατίας θεσµοθετήθηκαν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, στις οποίες µεταφέρθηκαν τα µέλη της «17 Νοέµβρη», στα οποία απαγορεύτηκε η χορήγηση αδειών. Στη συνέχεια, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατήργησε τον νόµο της Νέας ∆ηµοκρατίας και επανήλθε το νοµοθετικό πλαίσιο του 1999 για τη χορήγηση αδειών, το οποίο δικαστικοί και εισαγγελικοί κύκλοι έχουν χαρακτηρίσει εξόχως προβληµατικό. Είναι πολλές οι περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που επισηµαίνουν πως, πέρα από τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόµος, τα συµβούλια των φυλακών θα πρέπει να αξιολογούν και τις ουσιαστικές, προκειµένου να προχωρήσουν στη χορήγηση των αδειών.

[custom:google-ads]

ΑΔΕΡΦΙΑ ΞΗΡΟΙ

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα από την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού. Πρόκειται για έναν ακόµα καταδικασθέντα για τη συµµετοχή στην τροµοκρατική οργάνωση, ο οποίος στο παρελθόν λάµβανε άδειες. Τον Ιανουάριο του 2014, ωστόσο, συνέβη αυτό που κανείς δεν ευχόταν. Ο «Μανώλης» της τροµοκρατικής οργάνωσης 17Ν την 1η Ιανουαρίου 2014 έλαβε εξαήµερη άδεια από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

Ήταν η έβδοµη άδεια που του χορηγούνταν. Ωστόσο, όταν έφτασε η 6η Ιανουαρίου 2014 και έπρεπε να επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού, αποφάσισε να µη γυρίσει. Κατά τη διάρκεια της απόδρασης φέρεται να συµµετείχε σε µία σειρά από τροµοκρατικές ενέργειες και στο επονοµαζόµενο σχέδιο «Γοργοπόταµος», που αφορούσε τη σχεδιαζόµενη απόδραση µελών της οργάνωσης «Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς» από τις Φυλακές Κορυδαλλού, ενώ φέρεται να ήταν ο αποστολέας τροµοδέµατος στο Αστυνοµικό Τµήµα Ιτέας και σε Εφορία. Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου 2015, ύστερα από έρευνες της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίες διήρκεσαν πολλούς µήνες, εντοπίστηκε σε ενοικιαζόµενη κατοικία σε πολυκατοικία στην Ανάβυσσο και συνελήφθη.
∆ιαφορετική είναι η περίπτωση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος πρόσφατα άκουσε το «όχι» του ∆ικαστικού Συµβουλίου στην αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόµενους µήνες ο Σάββας Ξηρός θα επανέλθει στο αίτηµά του.

Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συµµετοχή σε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συµµετοχή στην οργάνωση, λόγω των προβληµάτων υγείας που αντιµετωπίζει το 2015 είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί, αλλά αρνήθηκε να βάλει βραχιολάκι.

Τότε είχε αναφέρει γιατί αρνείται τη χρήση της διάταξης και εξήγησε πως αιτία είναι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις: «Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. ∆ηλαδή αυτό περιγράφεται στην Αποκάλυψη ως µέσον, χωρίς το οποίο δεν µπορεί κάποιος να µετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές οµάδες. Αυτό το ζήτηµα, αυτός ο τρόπος επιτήρησης προσπαθεί να επιβληθεί µε κάθε τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία».

Τρία χρόνια µετά, ωστόσο, ο Σάββας Ξηρός ζήτησε την αποφυλάκισή του, επικαλούµενος τα σοβαρά προβλήµατα υγείας που αντιµετωπίζει εξαιτίας του αυτοσχέδιου µηχανισµού που εξερράγη στα χέρια του το 2002 στον Πειραιά, µε αποτέλεσµα τη σύλληψή του. Το Συµβούλιο Εφετών Πειραιά απέρριψε την αίτησή του, κρίνοντας ότι ναι µεν η περίπτωσή του εµπίπτει στο Αρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγµατικά έτη από την ποινή του πριν ανοίξει η πόρτα της φυλακής για αυτόν. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό πρόκειται να «πατήσει» ο Σάββας Ξηρός στην επόµενη αίτηση αποφυλάκισής του, υποστηρίζοντας ότι έχει εκτίσει 25 έτη, καθώς λόγω της κατάστασης της υγείας του κάθε ηµέρα στη φυλακή υπολογίζεται ως δύο.

Τζωρτζάτος και λοιποί

Άδειες ανά τακτά χρονικά διαστήµατα λαµβάνει και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε τέσσερις φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για συµµετοχή σε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συµµετοχή στην οργάνωση.
Το συγκεκριµένο µέλος της «17 Νοέµβρη», που διατηρεί άριστη σχέση µε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, λαµβάνει άδειες τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για να βλέπει την οικογένειά του.

Εκπαιδευτικές άδειες λάµβανε και ο Ηρακλής Κωστάρης µέχρι την αποφυλάκισή του. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες για συµµετοχή στην οργάνωση έχουν αποφυλακιστεί και πλέον ζουν ελεύθεροι, συνεχίζοντας ο καθένας µε τον δικό του τρόπο τη ζωή του. Αλλοι επέστρεψαν στην οικογενειακή τους εστία, όπως ο τρίτος αδελφός Ξηρός, ο βενιαµίν της οικογένειας, Βασίλης, ο οποίος επέστρεψε στην οικογένειά του στην Καλλικράτεια και ασχολείται µε την κτηνοτροφία. Στην οικογένειά του, στην Καλαµαριά, επέστρεψε και ο ∆ιονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος ασχολείται µε την οικογενειακή του επιχείρηση και επίσης συνεχίζει να έχει δραστηριότητα µε το συγκρότηµά του και τη µουσική. Από την άλλη, ο Θωµάς Σερίφης παντρεύτηκε και έγινε πατέρας.

Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και από υπάλληλος σε µεσιτικό γραφείο έγινε κηπουρός. Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης εργάζεται επίσης στον ιδιωτικό τοµέα.

Πηγή:  athensmagazine.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis