Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:40 | 25/03/2015
Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς την 25η Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 
 
Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
 
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική παρέλαση. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
 
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.
 
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του.
 
Ο Ελληνισμός κατάφερε να επιβιώσει μετά από μακρόχρονη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων και να αποτινάξει τη σκλαβιά με σθένος και ηρωισμό, δημιουργώντας ιστορικό σημείο αναφοράς, διεθνούς αναγνώρισης της αυτοθυσίας των πατριωτών.
 
Το 1821 θα αποτελεί πάντα μοναδικό ορόσημο όχι μόνο στην τοπική αλλά την παγκόσμια ιστορία, γι’ αυτό και ο πανηγυρικός εορτασμός του, δεν αποτελεί μηχανική επανάληψη εθιμοτυπικής εορτής, αλλά ιστορική μνήμη ουσίας και πηγή άντλησης δυνάμεων για την υπέρβαση των ποικίλων, συγχρόνων αντιξοοτήτων, τις οποίες περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουμε σήμερα.
 
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού.
 
Για μια ακόμη χρονιά, στρέφουμε ευλαβικά τη μνήμη μας στους αγώνες του 1821, αποδίδουμε τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών μέσα από τις εθνικές εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου και διατρανώνουμε την πίστη μας, εντός και εκτός συνόρων, για τη διαφύλαξη των εθνικών μας δικαίων.
 
Πηγή: el.wikipedia.org - greek-inews.gr
 
anassa-police.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis