Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 07/12/2018
Σε σημαντική αύξηση των αποζημιώσεων που δόθηκαν πρωτόδικα σε αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, για τον σοβαρό τραυματισμό του εν ώρα καθήκοντος, προχώρησε το Εφετείο. Συγκεκριμένα, πρωτόδικα, δόθηκαν γενικές αποζημιώσεις ύψους €175.000, ποσό το οποίο κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ως έκδηλα ανεπαρκές και αυξήθηκε στις €290.000.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο τραυματισθείς, σε ηλικίας 27 ετών, στις 27/7/2005 ενώ υπηρετούσε ως υπολοχαγός σε Τάγμα Πεζικού και λάμβανε μέρος σε εκπαίδευση και επίδειξη του αντιαρματικού όπλου τύπου «Α/Τ APILAS» αυτό εξερράγη με αποτέλεσμα ο ίδιος και άλλα 16 μέλη της Εθνικής Φρουράς να τραυματιστούν. 
 
Πρωτόδικα, ήταν παραδεκτό ότι και ο ίδιος είχε συντρέχουσα ευθύνη της τάξης του 30 τοις εκατό και το μόνο θέμα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο δίκης, ήταν ο καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις έναντι πλήρους ευθύνης, καθορίστηκαν, κατ’ έφεση, στις 415.000 ευρώ. 
 
[custom:google-ads]
 
Κρίνοντας ότι το ποσό που επιδικάστηκε πρωτόδικα ήταν ανεπαρκές, το Εφετείο υπέδειξε πως «είναι φανερό ότι η υπό κρίση περίπτωση είναι από τις σοβαρότερες που απασχόλησαν τα κυπριακά δικαστήρια, εφόσον πρόκειται για νεαρό πολυτραυματία που λόγω των πολύ σοβαρών τραυματισμών του παρέμεινε ένας αριθμός καταλοίπων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής του.
 
Δεν πρόκειται για τραυματισμούς που περιορίζονται στα άνω άκρα με ακρωτηριασμό μάλιστα του ενός χεριού ή στο κεφάλι με σοβαρό βαθμό βαρυκοΐας και στα δύο αυτιά, αλλά εκτείνονται σε όλο σχεδόν το σώμα του εφεσείοντα, στην σπονδυλική στήλη, μηρό και κοιλία μέχρι ακόμη και τα γεννητικά του όργανα, τραυματισμοί που επηρεάζουν τη σεξουαλική του ζωή. Παρέμειναν ουλές και ενοχλήσεις λόγω των τραυματισμών και των χειρουργικών επεμβάσεων και της τοποθέτησης μοσχευμάτων, που του δημιουργούν επιπρόσθετα συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση».
 
Ουσιαστικά, ο εν λόγω αξιωματικός θα βιώνει για όλη του τη ζωή τις συνέπειες του τραυματισμού του. Σημειώνεται ότι λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων, ο εν λόγω αξιωματικός μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο στο Ισραήλ όπου παρέμεινε για νοσηλεία για πέντε μήνες. 
 
Προκειμένου να καθορίσει το ποσό της ορθής αποζημίωσης το τριμελές Εφετείο υπέδειξε ότι «η νομολογία έχει επιδείξει μια σταθερή άνοδο του επιπέδου των γενικών αποζημιώσεων. Έχει τονίσει την ανάγκη για μια πιο δίκαιη και φιλελεύθερη αποτίμηση του ανθρώπινου πόνου και των πολλαπλών στερήσεων που προκαλούν οι αναπηρίες στα θέματα αστικών αδικημάτων», επί του
προκειμένου του αστικού αδικήματος της αμέλειας.
  
Γιάννης Νεάρχου    
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis