Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 05/03/2019

Επενδύουν τα μέγιστα στην εκπαίδευσή τους (πολλές φορές πληρώνουν και από τις τσέπες τους) για να μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια για τη διάσωση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η εκπαίδευσή τους που βρίσκεται πλέον σε υψηλό  επίπεδο (αν και συνεχώς εξελίσσονται) σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία τους έχουν καταστήσει τα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης σε κορυφαία Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοπόρα.

[custom:google-ads]

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της σήμερα έχουν και την ιδιότητα του εκπαιδευτή σε εξειδικευμένα πεδία δράσης  και αναλαμβάνουν την εκπαίδευση άλλων ομάδων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Τα 37 στελέχη της υπηρεσίας (σύντομα θα προστεθεί ένα ακόμα) είναι παντός καιρού. Δοκιμάζουν τις αντοχές τους και κοντράρονται με τον χρόνο σε συνθήκες ψύχους, πλημμυρικών φαινομένων αλλά και καύσωνα.

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε αμέτρητες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε χιονισμένες κορυφές, σε χαράδρες, φαράγγια, σπηλιές και δύσβατα ορειβατικά μονοπάτια. Είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να απεγκλωβίσουν συνανθρώπους μας από συντρίμμια τροχαίων, καταρρεύσεων, σεισμών. Είναι οι άνθρωποι που παλεύουν με τις φλόγες, εκείνοι που θα βουτήξουν στα ορμητικά νερά ποταμών στην προσπάθεια αναζήτησης αγνοουμένων.

 

 

οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση της τετραμελούς οικογένειας που χάθηκε στον Γεροπόταμο είχαν οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου

 

 

Από την τραγωδία του Γεροποτάμου στην τραγωδία των Βρυσών

Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με την Κρήτη που δοκιμάστηκε σκληρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δοκιμάστηκαν και οι αντοχές τους. Με κυρίαρχες τις τραγωδίες που γράφτηκαν στα νερά του Γεροποτάμου και στις Βρύσες, οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης επιχειρούσαν ατελείωτες ώρες, συναισθανόμενοι το βάρος της αποστολής τους, τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων και ολόκληρης της κοινής γνώμης που παρακολουθούσε τις αγωνιώδεις αναζητήσεις.

Ακόμα και όταν οι ελπίδες είχαν εξανεμιστεί για να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, εκείνοι επέμειναν στις έρευνες, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ήταν για τους οικείους τους να βρεθούν οι σοροί και να κηδέψουν τους ανθρώπους τους.

Για πρώτη φορά μάλιστα η ειδική υπηρεσία επιστράτευσε στις δύσκολες αυτές επιχειρήσεις drone, το οποίο αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο στην έρευνα και διάσωση.

Στελέχη της έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό τους και έχουν πιστοποιηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με τη χρήση του drone παρέχεται η δυνατότητα «σκαναρίσματος» σε μεγάλη ακτίνα και αυτό απλουστεύει τη διαδικασία αναζήτησης με την κλασσική επίγεια εξερεύνηση του “ψάχνω δεξιά και αριστερά”, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου

Κατά το «σφυροκόπημα» της Κρήτης από την “Ωκεανίδα”, τα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ κλήθηκαν να διασώσουν και συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδύνευαν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένες περιοχές. Από το ένα συμβάν καλούνται να επέμβουν στο επόμενο μέσα στη νύχτα. Παρά το γεγονός ότι ήταν εξουθενωμένοι, ουδέποτε επέτρεψαν να υποκύψουν στη σωματική και ψυχική κόπωση, τουλάχιστον όχι προτού εκτελέσουν την αποστολή τους.

Και το καθήκον δεν κάνει διακρίσεις. Τους είδαμε υπό αντίξοες συνθήκες να δίνουν μάχη ακόμα και για τον απεγκλωβισμό ζώων που κινδύνευαν να πνιγούν ζωντανά από τα ορμητικά νερά χειμάρρων.

Η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης ιδρύθηκε το 2000. Αν και η οργανική της δύναμη προβλέπει 151 θέσεις, τα στελέχη της, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχονται στα 37. Μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί σε πολλές εκπαιδεύσεις ανάλογα με το αντικείμενο, σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία.

Και υποβάλλονται σε αυτές παρά το δυσβάσταχτο κόστος που καλούνται να καλύψουν είτε από χορηγίες είτε από την τσέπη τους γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκπαίδευση είναι η μόνη που μπορεί να τους βγάλει στα ανοιχτά ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Στην πολυετή υπηρεσιακή διαδρομή τους έχουν εκπαιδευτεί και στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Προσπαθούν να αποστασιοποιούνται ψυχικά από το κάθε περιστατικό, όσο τραγικό και αν είναι, όμως δεν παύουν να είναι άνθρωποι και κάποιες εικόνες δεν σβήνουν ποτέ από το μυαλό τους.

Ο καθένας στο αντικείμενό του (ορειβατική ομάδα, αυτοδύτες, συνοδοί ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, τροχαία, ραδιο-βιοχημικά περιστατικά κλπ) και όλοι για τον κοινό σκοπό. Μία άρρηκτη ανθρώπινη αλυσίδα που παλεύει και ελπίζει για το καλύτερο. Σαν την «Ελπίδα» της ομάδας, το γερμανικό ποιμενικό εκπαιδευμένο σκυλί που διαδραματίζει το δικό του καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την ειδική υπηρεσία.

3η ΕΜΑΚ Κρήτης στον Γεροπόταμο

Ζωτικής σημασίας η έλευση ελικοπτέρου

Και αν σε επίπεδο εκπαίδευσης (είτε ως εκπαιδευόμενοι, είτε ως εκπαιδευτές) βρίσκονται είτε στην κορυφή ή οδεύουν στην κορυφή-πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης θα είναι η πρώτη πανελλαδικά που θα διαθέτει εκπαιδευτές στα ορμητικά νερά-σε επίπεδο εξοπλισμού έχουν ακόμα να …διανύσουν μακρύ δρόμο.

Υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις που έχουν να κάνουν τόσο με την έρευνα και διάσωση όσο και με την προσωπική τους ασφάλεια και βρίσκονται σε επαφή με την κεντρική διοίκηση προκειμένου να εξασφαλιστούν βασικά  είδη εξοπλισμού.

Προέχει ωστόσο, και αυτό είναι ένα αίτημα που έχει τεθεί και υπηρεσιακά και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού, η κάθοδος ενός ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης ώστε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ να μπορούν να επιχειρούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

Είναι ένα αίτημα ζωτικής σημασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο για την Κρήτη, πολύ περισσότερο για τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους καταγράφονται αλλεπάλληλα περιστατικά αναζητήσεων κυρίως ξένων ορειβατών και περιπατητών, οι οποίοι χάνουν τον προσανατολισμό τους, τραυματίζονται ή δυστυχώς χάνουν τις ζωές τους, σε εξαιρετικά δυσπρόσιτα σημεία του νησιού, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία.

patris.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis