Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:39 | 13/02/2016

 

Τα πάντα χρειάζονται καθαρισμό. Το υπόδειγμα τυφεκίου είναι το AK που δεν χρειάζεται καθαρισμό ή συντήρηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
3) Το AR-15 μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί.
 
 
Όλα τα όπλα μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν, έχει αποδειχθεί και στο πεδίο της μάχης με κάθε τύπο τυφεκίου κάτω από δύσκολες συνθήκες …..
 
 
Ένα βίντεο γι' αυτούς που πιστεύουν οτι τα AR-15 / M16  παθαίνουν εμπλοκές και έχουν πρόβλημα στις κάννες τους!

Το όπλο λειτουργεί με την μέθοδο των αερίων: μια ποσότητα απο αυτά που εκτονώνονται κατά τη βολή του φυσιγγίου, επιστρέφουν μέσω ενός σωλήνα στον φορέα του κλείστρου, ωθώντας και περιστρέφοντας το κλείστρο, με αποτέλεσμα νε περνά το επόμενο φυσίγγιο του γεμιστήρα στη θαλάμη. Κατά τη λειτουργία του το AR-15 παρουσιάζει μικρή ανάκρουση, γεγονός που επιτρέπει εκμετάλλευση της πλήρως αυτόματης βολής, ενώ οι στρατιώτες εκτιμούν και ένα άλλο πλεονέκτημά του:  το δραστικά μικρότερο βάρος του, λόγω του κράματος αλουμινίου από το οποίο έχει κατασκευαστεί ο κορμός. Εργονομικώς, το όπλο είναι άριστα σχεδιασμένο, με τον μοχλό όπλισης κεντρικά τοποθετημένο πίσω ακριβώς και στην βάση της χειρολαβής μεταφοράς.
 
 
Επιπλέον, η σχεδίαση ακολουθεί γραμμική διάταξη (κάννη, συγκρότημα κλείστρου, κοντάκι στην ίδια ευθεία), με αποτέλεσμα μείωση των ανυψωτικών τάσεων της κάννης κατά την βολή και ευκολότερο έλεγχο του όπλου.Το Μ16 βάλλει από θέση κλειστού κλείστρου, κάτι που συντελεί στην αύξηση της εγγενούς ακρίβειας των βολών, ενώ με την βολή και του τελευταίου φυσιγγίου το κλείστρο παραμένει τραβηγμένο πίσω, παρέχοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στον στρατιώτη μια εμφανή ένδειξη ότι απαιτείται αλλαγή του γεμιστήρα.
 
 
Ωστόσο, στο πεδίο της μάχης το AR-15  αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτό οφειλόταν στην παντελή  παραμέληση των διαδικασιών λιπάνσεως και συντηρήσεως από πλευράς στρατεύματος, καθώς είχε θεωρηθεί  εσφαλμένως ότι το Μ16 ήταν απαλλαγμένο από τέτοιες ανάγκες. Έτσι οι στρατιώτες δεν είχαν εφοδιαστεί με συλλογές καθαριστικών, ούτε γνώριζαν τις σχετικές διαδικασίες. Παράλληλα ο βαθμός παρουσιάσεως εμπλοκών οφειλόταν στην διαφορετική ποιότητα πυρίτιδος με την οποία κατασκευάζονταν τα φυσίγγια Μ193 που έβαλλε το όπλο, καθώς η εταιρία που παρήγε την συγκεκριμένη πυρίτιδα, την οποία είχε χρησιμοποιήσει αρχικώς ο Στόνερ στην ανάπτυξη του φυσιγγίου 5,56mm είχε κλείσει. Η διαφορετική πυρίτιδα δημιουργούσε περισσότερα κατάλοιπα, που έφραζαν τον σωλήνα αερίων, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του όπλου.Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την απόδοση μεγαλύτερης εμφάσεως στις διαδικασίες λιπάνσεως, αλλά και με την τροποποίηση του όπλου, ώστε να  βελτιωθεί η αξιοπιστία του. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε στην δεξιά πλευρά του κορμού ένας μοχλός αθορύβου σφηνώσεως του κλείστρου, ενώ η κάννη χρωμιώθηκε εσωτερικά και τοποθετήθηκε νέο βελτιωμένο χαληνωτήριο- φλογοκρύπτης. Με όλες αυτές τις μετατροπές, το όπλο ονομάστηκε Μ16Α1.
 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 70, οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να επιβάλουν στο ΝΑΤΟ (και κατ' επέκταση στην παγκόσμια  αγορά) το φυσίγγιο των 5,56mm που έβαλε το Μ16 για την αντικατάσταση του 7,62mm.Ταυτοχρόνως όμως κατανοούσαν και ότι τα υπάρχοντα αποθέματα των Μ16Α1 ήταν αρκετά προχωρημένης ηλικίας και με μεγάλο βαθμό  φθοράς σε πολλά από αυτά, λόγω της χρησιμοποιήσεως τους στο Βιετνάμ. Παρακάμπτοντας διάφορα άλλα προγράμματα εξελίξεως φορητών όπλων που εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο Στρατός των ΗΠΑ έθεσε σε εφαρμογή το 1978 το Πρόγραμμα Βελτιώσεως Παραγωγής για το Μ16Α1. Καρπός αυτού ήταν η βελτιωμένη έκδοση Μ16Α2, με την οποία άρχισε ο εφοδιασμός των μονάδων το 1984.
 
 
Το Μ16Α2 διακρίνεται από μιά ολόκληρη σειρά βελτιώσεων σε διάφορα σημεία, μεταξύ των οποίων βαρύτερη κάννη, ενισχύσεις του κορμού σε ορισμένα κρίσιμα σημεία, κυκλικός χειροφυλακτήρας καλύτερης σχεδιάσεως και εργονομίας, βελτιωμένα σκοπευτικά ως προς την δυνατότητα ρυθμίσεως και χρήση ανθεκτικότερων πλαστικών υλικών. Μια άλλη διαφορά στα όπλα που αποκτήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ήταν η αντικατάσταση της πλήρως αυτόματης βολής απο ικανότητα βολής ριπών τριών φυσιγγίων. Η πρακτική αυτή προτιμήθηκε με την σκέψη οτι θα εξασφαλιζόταν οικονομία πυρομαχικών κατά τη μάχη.

guns-gr.com

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis