5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να διαβάζουμε αστυνομικά θρίλερ!

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να διαβάζουμε αστυνομικά θρίλερ!

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος πως το πιο αγαπημένο είδος λογοτεχνίας, είναι αυτό που προσφέρει στους αναγνώστες αγωνία και ίντριγκα. Η αστυνομική λογοτεχνία έχει προσφέρει πολλά τόσο στα γράμματα όσο και στους αναγνώστες, που ξεφεύγουν από αυτό που λέμε «ψυχαγωγία». Για ποιούς λόγους διαβάζουμε αστυνομική λογοτεχνία;

  1. Μας αυξάνει την αντίληψη.

Το μυστήριο και η περιπέτεια, είναι τα πρώτα δώρα που μας δίνει η αστυνομική λογοτεχνία. Πέρα από τις εικόνες που μας χαρίζει η ανάγνωση τέτοιων βιβλίων, ακονίζεται ο «ντεντέκτιβ» που έχουμε μέσα μας. Κακά τα ψέματα, κάθε έγκλημα που περιγράφεται σε αυτές τις ιστορίες επιζητεί μια εξιχνίαση. Κάθε πρόβλημα που έχουμε στη ζωή μας, έχει κάποια λύση. Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε λοιπόν μέσα από τέτοια βιβλία. Είναι κάτι σαν «γρίφοι και σπαζοκεφαλιές» που μας ακονίζουν το μυαλό τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

  1. Αγαπάμε τον κίνδυνο.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε εκμυστηρευτεί σε φίλους μας οτι θα θέλαμε μια ζωή που θα έχει περισσότερη περιπέτεια. Αυτές οι ιστορίες που υπάρχουν μέσα στα αστυνομικά θρίλερ, δεν έχουν γραφτεί με μελάνι, έχουν γραφτεί με αδρεναλίνη! Το μυαλό μας «εθίζεται» σε ιστορίες που δεν είναι κοινότυπες και που έχουν τρομερές εναλλαγές. Τα ερεθίσματα που παίρνουμε, ξεκινούν με μια όμορφη «ζήλεια» του τύπου «μακάρι να ζούσα και εγώ κάτι τέτοιο». Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγκαλιάσουμε τον κίνδυνο. Να μάθουμε να τολμάμε περισσότερο στη ζωή μας!

  1. Μαθαίνουμε πώς εξιχνιάζονται σκοτεινές υποθέσεις.

Στα αστυνομικά ρεπορτάζ των ειδήσεων ακούμε πολλές φορές για άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν σε συμπολίτες μας. Λόγω κάποιων περιορισμών, μαθαίνουμε μόνο την επιφάνεια αυτών των γεγονότων. Μέσα από καλοδουλεμένες ιστορίες αστυνομικών θρίλερ, μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες για το πώς εργάζονται οι αστυνομικοί, οι μυστικές υπηρεσίες, πώς σχεδιάζουν επιχειρήσεις καταπολέμησης του εγκλήματος κτλ. Μπορεί οι ιστορίες να είναι φανταστικές (όχι όλες) στα περισσότερα αστυνομικά μυθιστορήματα, όμως οι τρόποι δράσης είναι πολύ ρεαλιστικοί!

  1. Μπαίνουμε στο μυαλό του…κακού.

Μολονότι κρατάμε πάντα μια καλή προαίρεση απέναντι στους συνανθρώπους μας, η καχυποψία οφείλει να παραμένει σε κάποιο βαθμό μέσα μας. Ζούμε στην πραγματικότητα και καλώς ή κακώς, δε ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο. Δύσκολα γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν πιστεύουν οτι έχουν καλές προθέσεις. Πίσω από αυτές, μπορεί να κρύβονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ζωή μας που μπορούν να μας φέρουν πίσω. Στα αστυνομικά μυθιστορήματα, υπάρχουν δολοφόνοι, κακοποιοί κτλ. Στη δική μας ζωή μπορούμε μέσα από τέτοιες ιστορίες να γίνουμε «μελετητές του κακού» και πώς τελικά, να αποφεύγουμε ανθρώπους που μπορούν να μας βλάψουν.

  1. Η ομορφιά ηρώων και λογοτεχνών.

Σε ποιο άλλο είδος θα μπορούσαμε να συναντήσουμε την Άγκαθα Κρίστι; Τον Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ; Δε θα θέλαμε να μπούμε στο μυαλό του τρομερού Σέρλοκ Χολμς και του Ηρακλή Πουαρό; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος ανήκει ο υπέροχος Τζο Νέσμπο και ο ήρωάς του, ο Χάρι Χόλε; Δεν είναι μόνο τα οφέλη που μπορεί να μας χαρίσει το αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι οτι μέσα από αυτό, μπορούμε να γνωρίσουμε θαυμαστές πένες και αξιομνημόνευτα έργα που χάραξαν πορεία για την παγκόσμια λογοτεχνία και που συνεχίζουν να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

 

www.tsemperlidou.gr