Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 25/12/2016

Η νύφη της Κεϋλάνης, Dinah JefferiesΗ νύφη της Κεϋλάνης, Dinah Jefferies
μτφ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Κλειδάριθμος

Η Κεϋλάνη ως φόντο μιας ιστορίας φτιαγμένης με όλα τα υλικά να γίνει best seller. Έρωτας, ένοχα μυστικά, μυστήριο, εξωτικό περιβάλλον, εύθραυστες γυναίκες και θελκτικοί άνδρες. Κάτω όμως από την επιφάνεια κρύβεται ένα ακριβό αντιρατσιστικό σχόλιο, που κάνει σκόνη τις προκαταλήψεις.

 


50 μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο, Ben Dupre50 μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο,
Ben Dupre
μτφ. Γεώργιος Μπαρουξής, εκδ. Διόπτρα

Πολιτική, φιλοσοφία, θρησκεία, επιστήμη και τέχνες βρίσκονται εδώ μέσω του πλατωνισμού, της δημοκρατίας, της Μεγάλης έκρηξης, του χάους, της μοίρας, του σουρεαλισμού, αλλά και του ρατσισμού ή του φασισμού. Και όλα αυτά γραμμένα σε εκλαϊκευμένη γλώσσα ώστε να γίνονται κατανοητοί και οι πιο δύσκολοι όροι.


Τρομοκρατία με πρόσωπο αγγέλου, Ίωνας Οικονομόπουλος

Τρομοκρατία με πρόσωπο αγγέλου,
Ίωνας Οικονομόπουλος
εκδ. Ωκεανός

Ένας πλούσιος άνθρωπος πιστεύει  ότι  θα δοξάσει τη θρησκεία του γονατίζοντας τη δύση. Σύμμαχός του η κόρη του και αμείλικτος εχθρός του ο καιρός που τελειώνει. Το βιβλίο μάς ταξιδεύει από  τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρώπη σε ένα  αδυσώπητο κυνήγι θανάτου  κλεισμένο σε δυο μικρές βαλίτσες. 

Ο κολυμβητής, Γιούακιμ ΖάντερΟ κολυμβητής, Γιούακιμ Ζάντερ
μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη

Άλλος ένας σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, που με την εμφάνισή του είδε το βιβλίο του να μεταφράζεται σε 30 γλώσσες. Η κατασκοπευτική ιστορία του φλερτάρει με τον Τζον Λε Καρέ αλλά και το «Κορίτσι με το τατουάζ», ενώ διαμείβεται από τη μία άκρη της υδρογείου ως την άλλη. Από ένα χωριό μέχρι τις αίθουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Η άλλη όψη του Παραδείσου, Φράνσις Σκοτ ΦιτζέραλντΗ άλλη όψη του Παραδείσου,
Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
μτφ. Δημήτρης Στεφανάκης, εκδ. Μίνωας

Μεταφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά, χαρτογραφεί τη ζωή του Άμορι Μπλέιν –ενός φιλόδοξου νέου ο οποίος παραπέμπει αμυδρά στον ίδιο τον Φιτζέραλντ– από τη στιγμή που αφήνει το πλούσιο πατρικό του και μετακινείται από τις μεσοδυτικές πολιτείες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Συχνάζοντας στη συνέχεια στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας ως επίδοξος συγγραφέας, βιώνει την αποτυχία και την απογοήτευση στον έρωτα αλλά και στην καριέρα του.


Αγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ, Μπιρχίνια ΜπαγιέχοΑγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ, Μπιρχίνια Μπαγιέχο
μτφ. Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ. Ψυχογιός

Η τηλεοπτική σειρά «Narcos» άναψε το ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο ναρκέμπορο της σύγχρονης ιστορίας, τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Η συγγραφέας, τηλεπαρουάστρια στην Κολομβία, καταθέτει τη δική της μαρτυρία για έναν άνθρωπο που ερωτεύτηκε, αλλά και μίσησε, αφού σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στην πατρίδα της.

 


Στην πιο σκοτεινή γωνιά, Elizabeth HaynesΣτην πιο σκοτεινή γωνιά, Elizabeth Haynes
μτφ. Αλέξανδρος Χονδρός, εκδ. GEMA

Ήταν στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times, ενώ το 2011 κέρδισε το βραβείο για το βιβλίο της χρονιάς, καθώς και για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς (Rising Star Award) από το Amazon UK. Στο κέντρο της ιστορίας η Κάθριν, που γνωρίζοντας τον (υπέροχο) Λη βλέπει η ζωή της να αλλάζει. Και όταν καταφέρει να βρει τον εαυτό της ένα τηλεφώνημα θα τα αλλάξει όλα.

 


Το κλαρινέτο, Βασίλης ΑλεξάκηςΤο κλαρινέτο, Βασίλης Αλεξάκης
εκδ. Μεταίχμιο

Ολοκαίνουργιο βιβλίο υπό τη σκέπη του νέου εκδοτικού οίκου του με το συγγραφέα να ανοιγοκλείνει τις πόρτες των δύο σπιτιών του στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εκεί ο φίλος και εκδότης του να αντιμετωπίζει τη μοιραία ασθένεια κι εδώ η κρίση να εξουθενώνει τους Έλληνες. 

 


Σλουμπ Χανς, Χέρμπερτ ΓκριμΣλουμπ Χανς, Χέρμπερτ Γκριμ
μτφ. Κατερίνα Τζιναβά, εκδ. Κέδρος

Ιστορίες και περιπέτειες από τη ζωή του άγνωστου μουσκετοφόρου Έμιλ Σουλτς, όπως τις αφηγήθηκε ο ίδιος, γράφει η υποσημείωση στο εξώφυλλο. Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα χτισμένο πάνω στις εμπειρίες του συγγραφέα που έκρυψε αρχικά το βιβλίο για να μην το βρουν οι γερμανοί συμπατριώτες του, οι οποίοι και το έκαψαν το ’33 μετά την έκδοσή του στην Αμερική.

 


Ρέκβιεμ του Σαββάτου, Nicci FrenchΡέκβιεμ του Σαββάτου, Nicci French
μτφ. Ουρανία Τουτουντζή, εκδ. Διόπτρα

Έτσι φτάσαμε στην έκτη ημέρα – έκτη υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Φρίντα Κλάιν. Και όπως οι συγγραφείς μας έχουν μάθει και στα προηγούμενα βιβλία πως στο παρελθόν γράφεται ο πρόλογος, έτσι κι εδώ η Κλάιν πρέπει να ανακαλύψει τι συνέβη πριν από πολλά χρόνια και οδήγησαν τη Χάνα σε ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενη για φόνο.

 


Bob Dylan - Τραγούδια 1962-2001, Α΄ ΤόμοςBob Dylan - Τραγούδια 1962-2001, Α΄ Τόμος
μτφ.-επιμ. Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ianos

«Ξέροντας ότι είναι τραγούδια, επιχείρησα να τα αποδώσω μένοντας πιστός στο πνεύμα του Ντίλαν, χρησιμοποιώντας ρυθμούς που παραπέμπουν στους δικούς του, αντλώντας συνάμα από τον πλούτο της ελληνικής ποίησης και στιχουργικής. Έπαιξα με τις ομοιοκαταληξίες, κάτι που ενίοτε είχε πολύ να κάνει με σκακιστικό πρόβλημα, ναι, κάτι που προκαλούσε πονοκεφάλους αλλά –τι ωραία!– αχνόφεγγε μετά, στο τέλος, ένα χαμόγελο ικανοποίησης, όχι τόσο στα χείλη όσο στο βλέμμα μου» ομολογεί ο μεταφραστής. 


Ίων Δραγούμης, Ο ασυμβίβαστος, Γιάννης Α. ΜάζηςΊων Δραγούμης, Ο ασυμβίβαστος, Γιάννης Α. Μάζης
 εκδ. Μεταίχμιο

«Χάρη στη μελέτη του Μάζη […] ο Ίων Δραγούμης ζει για ακόμα μια φορά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι αποκαθίσταται ανάμεσα στους μείζονες Έλληνες διανοούμενους των αρχών του 20ού αιώνα, πέρα από μύθους, είτε αγιοποίησής του είτε καταδίκης του στο μαύρο σκοτάδι της λήθης». Από τον πρόλογο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου.

 


Η κόρη της Αυστραλίας, Harmony VernaΗ κόρη της Αυστραλίας, Harmony Verna
μτφ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου, εκδ. Κλειδάριθμος

Αυστραλία και Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από την ιστορία ενός μικρού ορφανού κοριτσιού που σώζεται από βέβαιο θάνατο, προστατεύεται από ένα αγόρι με το οποίο και θα συναντηθεί χρόνια μετά την επιστροφή της στη γενέθλια γη (Αυστραλία) για να διεκδικήσει εκ νέου τη στοργή. 

 


Καϊάφας, Νίκος Αδάμ ΒουδούρηςΚαϊάφας, Νίκος Αδάμ Βουδούρης
εκδ. Πατάκη

Ένα καλοκαιρινό road movie στα νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου, που καταλήγει δίπλα στη λίμνη Καϊάφα. Παράλληλα και ένα οδοιπορικό ανεύρεσης εαυτού από έναν μοναχικό άνδρα που πιστεύει πως η αγάπη ενός σκύλου, τον οποίο βρήκε στην Πάτρα, είναι ικανή να νικήσει τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες.

 


Ανθολόγιο - Ημερολόγιο 2017, Περί Ευτυχίας Ανθολόγιο - Ημερολόγιο 2017, Περί Ευτυχίας 
εκδ. Ianos

Καθώς το φυλλομετράς ανακαλύπτεις φράσεις και σκέψεις για την ευτυχία. «Όταν κάποιος νιώθει ευθυμία, να μη ζητάει από τον εαυτό του κάποια δικαίωση, ούτε να σκέφτεται αν σε κάθε περίπτωση έχει κάποιο λόγο να νιώσει ευθυμία: γιατί σ’ αυτή την κατάσταση η ανταμοιβή και η πράξη ταυτίζονται».

 


Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι, Κέλλυ ΜαλαμάτουΌταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι, Κέλλυ Μαλαμάτου
εκδ. GEMA

Με εικονογράφηση του Γιούρι Κουμάντα η ιστορία μιλά στα μικρά παιδιά με χιουμοριστικό τρόπο για τα θέματα της δύναμης και της αδυναμίας, της αποδοχής του εαυτού και της θλίψης, της φιλίας και της διαφορετικότητας. Όλα αυτά μέσα από την απρόσμενη συνάντηση ενός μικρού δεινόσαυρου κι ενός κρεμμυδιού.  


Η μάστιγα της Ασίας, Τζορτζ ΧόρτονΗ μάστιγα της Ασίας, Τζορτζ Χόρτον
μτφ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Μίνωας

Μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον, που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ως αυτόπτης μάρτυρας, καταδεικνύει τις οργανωμένες σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους και την παθητική στάση που κράτησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. «Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όποιον ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα να κατανοήσει τα πολύπλοκα και αποφεύξιμα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης της Σμύρνης…» γράφει στον πρόλογο ο συγγραφέας και ιστορικός Τζάιλς Μίλτον


Τα κορίτσια, Έμα ΚλάινΤα κορίτσια, Έμα Κλάιν
μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Ψυχογιός

Βόρεια Καλιφόρνια, στη διάρκεια του βίαιου τέλους της δεκαετίας του 1960. Η έφηβη Ίβι Μπόιντ θα υποκύψει στο μαγνητισμό της Σούζαν, ενός μυστηριώδους μεγαλύτερου κοριτσιού, και θα παρασυρθεί στους κόλπους μιας σέκτας και του χαρισματικού ηγέτη της που σύντομα πρόκειται να γράψουν ανατριχιαστική ιστορία. Με την εμμονική προσκόλλησή της στη Σούζαν να δυναμώνει, η Ίβι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην αδιανόητη βία, και σ’ εκείνη την κομβική στιγμή στη ζωή ενός κοριτσιού όπου τα πράγματα μπορούν να πάρουν τη χειρότερη δυνατή τροπή.


Πουθενά να κρυφτείς, Chevy StenevsΠουθενά να κρυφτείς, Chevy Stenevs
μτφ. Βιολέττα Ζεύκη, εκδ. Διόπτρα

Τρεις αδελφές είναι οι ηρωίδες του καινούργιου θρίλερ της καναδέζας συγγραφέως. Όταν το σκάσουν από το βάναυσο πατέρα τους θα μπλέξουν σε μια τρομακτική ιστορία, την οποία θα παλέψουν να ξεχάσουν στο μέλλον. Όμως οι προθέσεις δεν αρκούν, ειδικά όταν μετά από 18 χρόνια θα εξαφανιστεί μία εξ αυτών.

 


H νυχτερίδα, Jo NesboH νυχτερίδα, Jo Nesbo
μτφ. Ε.Δ.Παπαγρηγοράκη, εκδ. Μεταίχμιο

Ειδική επετειακή έκδοση με πρόλογο του συγγραφέα. Τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στη Σκανδιναβία (The Glass Key) και μας μεταφέρει, μαζί με τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε, στην Αυστραλία για την εξιχνίαση ενός φόνου. Μια ευκαιρία να ειδωθεί η απομακρυσμένη ήπειρος μέσα από τα μάτια ενός Ευρωπαίου, αλλά και να γνωρίσουμε τη μυθολογία των Αβοριγίνων. 

 


Μπελγκρέιβια, Julian FellowesΜπελγκρέιβια, Julian Fellowes
μτφ Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος

Οι φανατικοί του «Πύργου του Ντάουντον» έχουν ένα λόγο να είναι χαρούμενοι αφού ο δημιουργός του επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα όπου αστοί και αριστοκράτες μπλέκονται την παραμονή της μάχης του Βατερλό. Φυσικά πίσω από τις πόρτες υπάρχουν πάντοτε οι υπηρέτες να παρακολουθούν την εξέλιξη ενός μυστικού που κανείς δεν θέλει να αποκαλυφθεί.
«…Πολύ σπάνια απολάμβανε την αίσθηση υπεροχής, αλλά εκεί, στα βάθη του Σόμερσετ, ήταν η πηγή της γνώσης σε ό,τι είχε να κάνει με την καλή κοινωνία. Μετέφερε στους ντόπιους τα τελευταία νέα του Λονδίνου∙ περιέγραφε τα καινούργια καταστήματα∙ τους εξηγούσε τις τάσεις της μόδας. Τίποτα δεν την ευχαριστούσε περισσότερο από το να αφηγείται τα τελευταία κατορθώματα του λόρδου και της λαίδης τάδε, όταν το προσωπικό καθόταν γύρω από το τραπέζι της αίθουσας των υπηρετών στον κάτω όροφο…»


Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας, Γιαν ΜαρτέλΤα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας, Γιαν Μαρτέλ
μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Ψυχογιός

Ένα οδοιπορικό στην Πορτογαλία του περασμένου αιώνα αλλά και μια χαρτογράφηση της ανθρώπινης ψυχής. Τρεις άνδρες, ο πρώτος το 1904, ο δεύτερος το 1939 και ο τρίτος το 1989, θα βρεθούν δεμένοι με ένα ασυνήθιστο τεχνούργημα, το οποίο θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την Ιστορία. Ο πρώτος θα το ανακαλύψει ο τελευταίος θα βρει τη λύση του.

 


Ωστικό κύμα, Νίκος ΔαββέταςΩστικό κύμα, Νίκος Δαββέτας
εκδ. Πατάκη
Η Δέσποινα θα πληροφορηθεί από τα δελτία ειδήσεων ότι ο µονάκριβος γιος της που σπούδαζε στην Αγγλία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα θύµατα µιας νέας βοµβιστικής επίθεσης φανατικών ισλαµιστών στο µετρό του Λονδίνου. Ήταν η µοίρα του, η «κακιά στιγµή» ή µήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτόν τον κόσµο;

 


Φίλμπυ, Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία, Robert LittellΦίλμπυ, Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία, Robert Littell
μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα
Ο Άγγλος Χάρολντ Έιντριαν Ράσσελ Φίλμπυ υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς κατασκόπους, αφού κανείς δεν ήξερε μέχρι το τέλος της ζωής του αν ήταν κατάσκοπος για τους Ρώσους ή διπλός κατάσκοπος. Ο Littell τον παρουσιάζει μέσα από διηγήσεις άλλων κατασκόπων ή ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα του, αφήνοντας σε εμάς να αποφασίσουμε ποιος τελικά ήταν ο ρόλος του.


Ο δράκος μπουρμπουλήθρας, Σπύρος ΠετρουλάκηςΟ δράκος μπουρμπουλήθρας, Σπύρος Πετρουλάκης
εκδ. Μίνωας

Το θέμα της διαφορετικότητας από ένα παραμύθι που πρέπει να το διαβάσουν μόνο όσοι δεν φοβούνται τους δράκους και τις φωτιές και τις μπουρμπουλήθρες… Θα ήθελες να ανέβεις στην πλάτη του πιο πλακατζή δράκου για ένα συναρπαστικό ταξίδι; Μη φοβηθείς. Αυτός ο δράκος δεν βγάζει φωτιές από το στόμα του. Τι βγάζει; Μάντεψε... (Εινοκογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου.)


Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, Γιάννης ΞανθούληςΟ χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, Γιάννης Ξανθούλης
εκδ. Διόπτρα
Επανέκδοση ενός από τα πιο επιτυχήμενα βιβλία του Ξανθούλη και ίσως από τα πιο προσωπικά, γι’ αυτό και συναισθηματικά. Έρχεται από το 1989, αλλά οι σελίδες του μας μεταφέρουν σ’ εκείνο το καλοκαίρι του 1974 που έφερε τη μεταπολίτευση και την... ενηλικίωση ακόμα και σε όσους δεν την επιθυμούσαν.

 


Perfidia, O Κύκλος της προδοσίας, James EllroyPerfidia, O Κύκλος της προδοσίας, James Ellroy
μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Κλειδάριθμος
Μια δεύτερη τετραλογία του Λος Άντζελες ανοίγει ο πάπας του αμερικάνικου φιλμ νουάρ με τo Perfidia. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του το αμερικάνικο μίσος απέναντι στους αμερικανοϊάπωνες εξαιτίας του Περλ Χάρμπορ. Πίσω από αυτό η καθημερινή διαμάχη της Ιστορίας με την (καθημερινή) ιστορία μας. 

 


Το αόρατο αγόρι, Ludwing TrudyΤο αόρατο αγόρι, Ludwing Trudy
εκδ. Λιβάνη

Μια ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πώς μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα. Κάθε γονιός, δάσκαλος ή σύμβουλος που αναζητά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των «αθόρυβων» παιδιών θα βρει εδώ έναν πολύτιμο οδηγό. (Εικονογράφηση: Patrice Barton)


Η τζαζ του δολοφόνου, Ray CelestinΗ τζαζ του δολοφόνου, Ray Celestin
μτφ. Μαρία Τραϊκόγλου, εκδ. Διόπτρα

Από τους πιο κυριολεκτικούς τίτλους, αφού στην Ορλεάνη του 1919 ένας δολοφόνος (με τσεκούρι) είναι απόλυτα σαφής: θα χαρίσει τη ζωή μόνο σε εκείνους που θα ακούν τζαζ μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα της εβδομάδας. Οι υπόλοιποι... Ας σημειωθεί πως το μυθιστόρημα στηρίζεται σε μία αληθινή ιστορία.

 


Ιδού οι ονειροπόλοι, Imbolo MbueΙδού οι ονειροπόλοι, Imbolo Mbue
μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Κέδρος

Σίγουρα θα νιώθει πολύ ευτυχισμένη η Καμερουνέζα στην καταγωγή συγγραφέας που το βιβλίο της τράβηξε την προσοχή του Jonathan Franzen. Η ιστορία της παρακολουθεί τον Γιένετ Γιόνγκα, μετανάστη στην Αμερική, και της γυναίκας του, που αμφότεροι πιάνουν δουλειά στην οικογένεια ενός διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers λίγο καιρό πριν την κατάρευση της οικονομίας.

 


50 μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, Ian Crofton50 μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, Ian Crofton
μτφ. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Διόπτρα

Εκλαϊκευμένη ιστορία που διαβάζεται μονορούφι και συγκεντρώνει 50 παγκόσμια γεγονότα που επηρέασαν την εξέλιξη της ζωής μας με καλό ή με άσχημο τρόπο ξεκινώντας από 10.000 χρόνια πίσω (απαρχές γεωργικής παραγωγής) και φτάνοντας στις ημέρες μας (επίθεση στους Δίδυμους Πύργους). 


Λίγη ζωή, Hanya ΥanagiharaΛίγη ζωή, Hanya Υanagihara
μτφ. Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Μεταίχμιο

Με δύο σημαντικά βραβεία στις αποσκευές της και υποψήφια για το βραβείο Booker, η Αμερικανίδα με χαβανέζικη καταγωγή συγγραφέας μάς δίνει τέσσερις από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες που έχουμε διαβάσει σε μοντέρνο μυθιστόρημα. Οι σελίδες του παρακολουθούν τη ζωή τους, αναζητώντας την αξία της καλοσύνης που προσπαθεί να επουλώσει ψυχικές πληγές.

 


Τα άδεια κουτιά, Χαρά ΑνδρεΐδουΤα άδεια κουτιά, Χαρά Ανδρεΐδου
εκδ. Λιβάνη

Μια γυναίκα, μια γυναίκα μόνη, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της. Έχει ανάγκη από έναν παθιασμένο, εξιδανικευμένο έρωτα, από μια κατασταλαγμένη προοπτική για το μέλλον, από τη χαρά και την ανεμελιά της στιγμής. Έτσι εμπλέκεται σε σχέσεις με τρεις διαφορετικούς άνδρες, συγχρόνως, που ο καθένας τους γεμίζει ένα διαφορετικό κουτί μέσα της. Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί την παράνοια που βιώνει, καταλαβαίνει ότι χάνει τον εαυτό της και προσπαθεί να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, να οδηγήσει εκείνη τις εξελίξεις.


Μοναστηράκι - Πλάκα, οι γειτονιές των θεών, Άρτεμις ΣκουμπουρδήΜοναστηράκι - Πλάκα, οι γειτονιές των θεών, Άρτεμις Σκουμπουρδή
εκδ. Πατάκη

Η συγγραφέας είναι ξεναγός και ιστορικός τέχνης, αλλά και αυτή που θέσπισε το θεσμό των δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων. Εδώ ξεδιπλώνει την ιστορία των δύο ιστορικής αξίας γειτονιών της Αθήνας, από πού ξεκίνησαν και πού έφτασαν σήμερα, ενώ συγχρόνως μέσα από τα γεγονότα αποτυπώνει τη σχέση μας με την πόλη. 


Εκουατόρια, Μιχάλης ΜοδινόςΕκουατόρια, Μιχάλης Μοδινός
εκδ. Καστανιώτη

Ο αφηγητής, ένας Αλεξανδρινός βαμβακέμπορος που έχει μετοικήσει στη Ζανζιβάρη, θα ζήσει τη γέννηση της ουτοπίας¯ θα ταξιδέψει στην Εκουατόρια και θα συνδιοικήσει τα μυθικά, ανεξερεύνητα εδάφη της, έναν ολόκληρο αιώνα μετά την επιστημολογική διαμάχη για τις πηγές του Γαλάζιου Νείλου.  Ένα μυθιστόρημα, που πραγματεύεται μεταξύ άλλων τη σύγκρουση επιστήμης και πρωτογονισμού, τις διαμάχες γύρω από τις πολιτισμικές αξίες και τον έρωτα της περιπέτειας.


Ο καθηγητής, Κατερίνα ΝτάιμοντΟ καθηγητής, Κατερίνα Ντάιμοντ
μτφ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Ψυχογιός 

Καθώς στην πόλη του Έξετερ αυξάνονται τα περιστατικά ειδεχθών δολοφονιών, οι επιθεωρητές Ίμοτζεν Γκρέι και Άντριαν Μάιλς πρέπει να λύσουν την υπόθεση και να κάνουν την πόλη τους και πάλι ασφαλή. Αλλά καθώς παρασύρονται σ’ έναν κυκεώνα διαφθοράς, ψεμάτων και εκμετάλλευσης, κάθε βήμα τούς φέρνει όλο και πιο κοντά σε σκοτεινά μυστικά στα άδυτα της μικρής κοινωνίας τους. 


Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα, Η ζωή μου με τον Στίβεν, Jane HawkingΤαξιδεύοντας στην αιωνιότητα, Η ζωή μου με τον Στίβεν, Jane Hawking
μτφ. Έφη Φρυδά, εκδ. GEMA

Η Τζέιν Χόκινγκ, η πρώτη σύζυγος του ιδιοφυούς αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, αφηγείται τις αναμνήσεις της από την κοινή τους ζωή σε ένα συγκινητικό βιβλίο, στο οποίο βασίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Η θεωρία των πάντων». Και όπως έγραψαν οι The Sunday Times, «Ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να σκέφτεται σε έντεκα διαστάσεις, αλλά η πρώτη σύζυγός του έχει μάθει να αγαπάει σε πολλές». 


Βαθύ σκοτάδι, V.M.GiambancoΒαθύ σκοτάδι, V.M.Giambanco
μτφ. Γεώργιος Δακόπουλος, εκδ. Διόπτρα

Αν και οι αναφορές δεν είναι λίγες στο προηγούμενο βιβλίο της «13 αναφορές», αφού και εδώ υπάρχει ο απόηχος της υπόθεσης των τριών παιδιών, ωστόσο αυτή η επιστημονική υπόθεση μπορεί να διαβαστεί και αυτόνομα. Τοποθεσία το Σιάτλ και η αστυνόμος Μάντισον έρχεται να διαλευκάνει το έγκλημα που έστειλε ένα παιδί στην κοίτη του ποταμού Χόου.

 


Τα αμαρτύρητα, σχέδιο εργογραφίας του Βασίλη Βασιλικού, Γιάννης ΒασιλακάκοςΤα αμαρτύρητα, σχέδιο εργογραφίας του Βασίλη Βασιλικού, Γιάννης Βασιλακάκος
εκδ. Οδός Πανός

Μια συζήτηση στο Παρίσι που προκαλεί ένας θαυμαστής του συγγραφέα δίνει την ευκαιρία στο δεύτερο για εξομολογήσεις που περιλαμβάνουν από αυτοκριτική μέχρι διήγηση γεγονότων και από απόψεις του για τη λογοτεχνία μέχρι πολιτικές σκέψεις.

 


Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού, Άντζελα ΔημητρακάκηΤέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού, Άντζελα Δημητρακάκη
εκδ. Εστία

Όταν μια νεαρή ανθρωπολόγος φτιάχνει ένα «αρχείο μύθων και θρύλων της νεότερης Αθήνας», βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μαρτυρίες για τη μυστηριώδη εκταφή του ποταμού Ερρινυού, αλλά και για το πώς η γοητεία της καταστροφής διαβρώνει την ενηλικίωση των ονείρων. Κι εκεί αρχίζει η ιστορία τεσσάρων κοριτσιών: της Ιωάννας, της Σοφίας, της Κατερίνας και της Ραχήλ.


Σαλαντίν, Ένας χαρισματικός ηγέτης, Μπαχά αλ Ντιν Ιμπν ΣαντάντΣαλαντίν, Ένας χαρισματικός ηγέτης, Μπαχά αλ Ντιν Ιμπν Σαντάντ
μτφ. Ελένη Καπετανάκη, εκδ. Λιβάνη
Από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αραβικού κόσμου (η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Συρία, η Μεσοποταμία, η Παλαιστίνη και η Υεμένη ήταν μερικές από τις χώρες που ανήκαν στο σουλτανάτο του), καθόλου μισαλλόδοξος και φανατικός, ήταν αυτός που αναμετρήθηκε με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο στη Γ΄ σταυροφορία. Ο Ιμπν Σαντάντ ήταν έμπιστος φίλος του και κατέγραψε σπάνιες ιστορίες αλλά και ιστορικά γεγονότα της εποχής.

 


Την αλήθεια κατάματα, Χρήστος ΓιανναράςΤην αλήθεια κατάματα, Χρήστος Γιανναράς
εκδ. Ianos

«Όσοι ασκούν κριτική είναι καταδικασμένοι να μετέχουν, κατά κάποιο τρόπο, στη μοίρα της Κασσάνδρας. Ακόμα κι όταν απολύτως καθαρά, δεν έχουν κανένα τρόπο να αποδείξουν αυτό που βλέπουν και μπορεί να μη γίνουν πιστευτοί» σημειώνει ο καθηγητής και συγγραφέας του οποίου το βιβλίο «Η ελευθερία του ήθους» θεωρείται πως όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάζουμε νεορθοδοξία.


Ο εαυτός, Κωστής ΠαπαγιώργηςΟ εαυτός, Κωστής Παπαγιώργης
εκδ. Καστανιώτη

Στο τελευταίο, αλλά απεράτωτο έργο του, ο διανοητής επιχειρεί να μας δώσει μια εικόνα του «πώς μπορούμε να σκεφτούμε το εγώ». Η πολύχρονη και διαρκής ενασχόληση με τον εαυτό επιβεβαιώνεται και από δύο ανέκδοτα, πρωτόλεια κείμενα της δεκαετίας του ’70, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα του βιβλίου μαζί με δύο πρώιμα σχεδιάσματα του μελετήματος, καθώς και με μια γραμματολογικής έμπνευσης πραγμάτευση του δίπολου «εγώ-εσύ».


Ο Μαιγκρέ στους Φλαμανδούς, Georges SimenonΟ Μαιγκρέ στους Φλαμανδούς, Georges Simenon
μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ, εκδ. Άγρα

Από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία στη σειρά των περιπετειών του επιθεωρητή Μαιγκρέ, αφού η εξιχνίαση της εξαφάνισης ενός κοριτσιού που αναλαμβάνει ανεπίσημα τον φέρνει σε μια πόλη στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου, όπου η αντιπαλότητα Βαλλόνων και Φλαμανδών είναι πολύ έντονες. 


Χίτλερ, Ian KershawΧίτλερ, Ian Kershaw
μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης, Στέφανος Ροζάκης, εκδ. Μεταίχμιο

Αδιαμφισβήτητα η πιο πλήρης βιογραφία ενός από τους χειρότερους δικτάτορες που πέρασαν από την Ευρώπη. Διαβάζοντάς την μπορείς να καταλάβεις και γιατί ένας λαός πίστεψε και ακολούθησε έναν ηγέτη που εξαιτίας του ένας κόσμος αιματοκυλίστηκε, αλλά και συνέβησαν κάποια από τα χειρότερα εγκλήματα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. 


Το βιβλίο των Μπάλτιμορ, Ζοέλ ΝτικέρΤο βιβλίο των Μπάλτιμορ, Ζοέλ Ντικέρ
μτφ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη

Ως τη µέρα της τραγωδίας, υπήρχαν δύο οικογένειες Γκόλντµαν: οι (εύποροι) Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και οι (μεσοαστοί). Ο Μάρκους Γκόλντµαν, απόγονος της δεύτερης, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την πρώτη. Το βιβλίο θα είναι παράλληλα και η καταγραφή μιας πλούσιας και ανέφελης Αμερικής μέχρι να συμβεί... η τραγωδία. 


Ο κενός θρόνος, Μπέρναρντ ΚόρνγουελΟ κενός θρόνος, Μπέρναρντ Κόρνγουελ
μτφ. Χρήστος Καψάλης, εκδ. Ψυχογιός

Στο όγδοο μέρος της σειράς «Σαξονικά χρονικά» ο ηγεμόνας της Μαρκίας πεθαίνει και η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη στις επεκτατικές διαθέσεις τόσο των Δυτικών Σαξώνων όσο και των Βίκινγκς. Όσο ποτέ είναι αναγκαία η εμφάνιση ενός ήρωα που θα καταστρέψει το διπλό εχθρό, αδιαφορώντας για τη ζωή του.


Όταν η μαμά μου είπε ψέματα, Α.Σ. ΔαρτζάληΌταν η μαμά μου είπε ψέματα, Α.Σ. Δαρτζάλη
εκδ. Λιβάνη

Μια χρωματιστή βόλτα με το λεωφορείο και μια μικρή περιπέτεια γύρω από ένα ψέμα κι ένα βλέμμα γίνονται η ιστορία που μιλά, μέσα από την καρδιά ενός μικρού παιδιού, για την πραγματικότητα που μερικές φορές θα θέλαμε να αλλάξουμε. (Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου)

 


Η λίμνη των λύκων, John VerdonΗ λίμνη των λύκων, John Verdon
μτφ. Αλέξανδρος Ρ. Φιλίππου, εκδ. Διόπτρα

Έχοντας ως «παράσημο» την κολακευτική σύγκριση με τον Σέρλοκ Χολμς ο αστυνομικός Ντέιβ Γκάρνεϊ «μπλέκεται» σε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ. 4 μεταξύ τους άσχετοι άνθρωποι έχουν δει τον ίδιο εφιάλτη και έχουν βρεθεί με κομμένες τις φλέβες. Είναι ο ψυχολόγος τους ο δολοφόνος;

 

www.athensvoice.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis