Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:10 | 07/04/2015

Ανοίγει ο δρόμος για έκδοση νέων προκηρύξεων μέσα στο 2015 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για 580 προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην βουλή και συζητείται αυτές τις ημέρες στην ολομέλεια.

Η πρώτη προκήρυξη θα αφορά 400 νέους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ειδικότερα θα αφορά 340 θέσεις Φυλάκων ΔΕ και 160 θέσεις Εξωτερικών Φρουρών ΔΕ. Οι 400 προσλήψεις θα στελεχώσουν 33 καταστήματα κράτησης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στην βουλή προβλέπεται η απολύτως αναγκαία στελέχωση των καταστημάτων κράτησης, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας και συμβουλευτικής προς τους κρατούμενους, αλλά και οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και προστασίας τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης η ανεπαρκής στελέχωση τόσο σε επιστημονικό όσο και σε σωφρονιστικό προσωπικό αποτελεί πάγια διαπίστωση τόσο εθνικών όσο και υπερεθνικών αρχών, ενώ υπάρχουν ήδη πτέρυγες εν λειτουργία καταστημάτων κράτησης καθώς και νέα καταστήματα των οποίων έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση, αλλά δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικούς, όπως αυτό στο Νικηφόρο Δράμας.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι οι θέσεις του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, αυξάνονται ως εξής:

1. Του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων κατά είκοσι (20)

2. Του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής κατά είκοσι (20)

3. Του κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας κατά δεκαπέντε (15)

4. Του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας κατά πέντε(5)

5. Του κλάδου ΔΕ Φύλαξης κατά τριακόσιες σαράντα (340)

6. Του κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης κατά εκατόν εξήντα (160)

7. Του κάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού κατά είκοσι (20)

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη, από τη σύσταση πεντακοσίων ογδόντα (580), συνολικά, θέσεων " διαφόρων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού" των Καταστημάτων Κράτησης,, έχει εκτιμηθεί από το επισπεύδον Υπουργείο στο ποσό των 5.800.000 ευρώ, περίπου για το τρέχον οικονομικό έτος και στο ποσό των 8.700.000 ευρώ περίπου, για κάθε επόμενο έτος.

Για τις προσλήψεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές της χώρας αναφέρθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέα της Κ.Ο. του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης όπου εξαπέλησε επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ο κ. Καρκατσούλης επικρίνει την απόφαση για αποφυλάκιση κρατουμένων χωρίς κριτήριο, ενώ την ίδια ώρα προσλαμβάνει 575 δεσμοφύλακες επιβαρύνοντας το Δημόσιο.

«Νέο, αποκαλυπτικό δείγμα γραφής της «λογικής» που διακατέχει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ενώ ο κ. Παρασκευόπουλος αδειάζει τις φυλακές χωρίς κριτήριο, χωρίς έγνοια για την δημόσια ασφάλεια, χωρίς την επίλυση έστω κάποιων από τα χρονίζοντα προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος, ταυτόχρονα, δημιουργεί 575 νέες θέσεις εργασίας σ' αυτές, επιβαρύνοντας το ετοιμόρροπο δημόσιο με 5.800.000 ευρώ για φέτος και από του χρόνου- και για κάθε χρόνο- με 8.700.000 ευρώ. Το κωμικοτραγικό της υποθέσεως είναι, ότι ενώ επικαλείται ότι οι ανήλικοι πρέπει να επιτηρούνται όχι από δεσμοφύλακες αλλά από ειδικούς επιστήμονες, προσλαμβάνει 386 απόφοιτους γυμνασίου (ΔΕ κατηγορίας) για την φύλαξή τους!», αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis