Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 07/12/2014

Σήμερα συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την ιαπωνική επίθεση στον αμερικανικό Ναύσταθμο του Περλ χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 γεγονός που αποτέλεσε και την αιτία για την είσοδο των ΗΠΑ στον Β΄ΠΠ εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

Επρόκειτο για μια τεράστια από άποψη δυνάμεων ιαπωνική επιχείρηση η οποία περιελάμβανε έξι αεροπλανοφόρα τα Ακάγκι, Κάγκα, Χιριού, Σοριού, Σοκακού,και  Ζουϊκακού, με 423 αεροσκάφη, καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως και βομβαρδιστικά μεταποιημένα σε τορπιλοβόλα. Επικεφαλής αυτής της αεροπορικής δύναμης ήταν  ο πλοίαρχος Μιτσούο Φουσίντα.

Το αποτέλεσμα της ιαπωνικής επίθεσης ήταν η βύθιση τεσσάρων θωρηκτών εκ των οποίων τα τρία ήταν ολική απώλεια. Πιο συγκεκριμένα βυθίστηκαν τα  USS Arizona (BB-39, USS Oklahoma (BB-37) και USS California (BB-44) ενώ το  USS West Virginia (BB-48) αν και βυθίστηκε ανελκύσθηκε, επισκευάσθηκε και επανεντάχθηκε στον αμερικανικό Στόλο  τον Ιούλιο του 1944.

Ζημιές υπέστησαν ακόμη 4 θωρηκτά τα USS Nevada (BB-36, USS Pennsylvania (BB-38), USS Maryland (BB-46) και USS Tennessee (BB-43) τα οποία όμως επανεντάχθηκαν στον αμερικανικό Στόλο λίγο αργότερα.

Ζημιές ακόμη υπέστησαν τρία καταδρομικά μάχης και τέσσερα αντιτορπιλικά και αρκετά ακόμη βοηθητικά σκάφη. Ακόμη καταστράφηκαν 92 αεροσκάφη του Ναυτικού, και 77 αεροσκάφη του Στρατού ενώ οι αμερικανοί θρήνησαν 2.400 νεκρούς. Οι Ιάπωνες από την πλευράς τους είναι 64 νεκρούς.

Η επίθεση αν και σε τακτικό επίπεδο  ήταν επιτυχής δεδομένων των μικρών απωλειών των Ιαπώνων σε στρατηγικό ήταν αποτυχημένη καθώς το μεγάλο έπαθλο τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν βρίσκονταν στο ναύσταθμο καθώς είχαν αναχωρήσει από εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Πηγή:defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis