Aθωώθηκε ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος

Aθωώθηκε ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος

Αθώος κρίθηκε προχθές από το Πλημμελειοδικείο Αγρινίου ο Ηλείος Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Νίκος Νικολακόπουλος, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεους, διά παραλείψεως τελεσθείσης κατά συρροή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Νικολακόπουλος κατηγορούνταν ότι ως Περιφερειακός Διοικητής ΠΥ Δυτικής Ελλάδας και ως συντονιστής πυρκαγιάς στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας στις 29 Αυγούστου του 2014 δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στη θέση «Δοσούλα» της ΤΚ Χρυσοβίτσας, με συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά δύο πυροσβέστες από εναέρια ρίψη νερού, εκ των οποίων ό ένας υπέστη μόνιμη και ολική αναπηρία σε ποσοστό 90%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. ιδρύει Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Σύμφωνε με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο, ο Ηλείος αξιωματικός κατηγορήθηκε ότι δεν προέβη, αφού διαπίστωσε αδυναμία επικοινωνίας με τον τότε τομεάρχη -και επίσης κατηγορούμενο για το ίδιο αδίκημα- Διοικητή της ΠΥ Αιτωλοακαρνανίας, Πύραρχο Δημ. Κοντογιάννη, σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια του πυροσβεστικού προσωπικού που επιχειρούσε, προβαίνοντας στη με οποιονδήποτε τρόπο έγκαιρη ενημέρωση του επικεφαλής της ομάδας κατάσβεσης, προκειμένου να μετακινηθούν τα μέλη της ομάδας κατάσβεσης σε ασφαλή θέση ή ακόμα και στη ματαίωση των προγραμματισμένων ρίψεων νερού από τα αεροσκάφη.

Έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και –ύστερα από διακοπή- ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε από την έδρα η απόφαση αθώωσης του κ. Νικολακόπουλου Για το ίδιο αδίκημα κατηγορούνταν και ο τότε διοικητής ΠΥ Αιτωλοακαρνανίας, Δημ. Κοντογιάννης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή –κατά συγχώνεσευση- 3,5 ετών, με ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση, την οποία ήδη άσκησε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» δικαιωμένος και τόνισε ότι αποδείχθηκε η αλήθεια και αποκαταστάθηκε μια αδικία εις βάρος  του.

«Θέλω πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δύο συνηγόρους υπεράσπισής μου, τον κ. Ανδρ. Νικολακόπουλο και τον κ. Στάθη Καννή, οι οποίοι απέδειξαν στο δικαστήριο την αθωότητά μου και συνέβαλαν καθοριστικά στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία εις βάρος μου, η οποία παρ’ ολίγον να μου στοιχίσει τη ζωή πριν από τρία περίπου χρόνια», τόνισε συγκινημένος στην εφ. «Πατρίς».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανδρ. Νικολακόπουλος, συνήγ. υπερ. Ν. Νικολακόπουλου

Οι συνθήκες κατάσβεσης πυρκαγιών είναι πάντοτε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες κατάστασης  ανάγκης στις οποίες η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων πρέπει να γίνεται  με ιδιαίτερη προσοχή. Ο πυροσβέστης που επιχειρεί σε αυτές τις συνθήκες δίνει μια ηρωική μάχη με κίνδυνο  της ζωής του και της σωματικής του ακεραιότητας όπως τα άτυχα θύματα της υπόθεσης αυτής τα οποία είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα αποζημιωθούν για πράξεις και παραλείψεις άλλων και όχι του εντολέα μου. Στην προκειμένη περίπτωση η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, το δικαστήριο διερεύνησε την υπόθεση διεξοδικά και σε βάθος και κατέληξε σε μια δίκαιη απόφαση παρά το φτωχό προανακριτικό έργο το οποίο εμπόδισε την άσκηση ποινικών διώξεων και σε άλλα πρόσωπα πλην των δυο ιεραρχικά ανωτέρων.  Απάλλαξε τελικώς έναν άνθρωπο ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, έκανε αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατό με βάση την τεράστια εμπειρία του και την πίεση να αντιμετωπίσει την φωτιά  και ο οποίος έχει δώσει στην κυριολεξία και την ίδια του την ζωή με τρόπο ηρωικό για να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Στάθης Καννής, συνήγ. υπερ. Ν. Νικολακόπουλου

Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Υστερα από πολυετή προσπάθεια, αποδείχθηκε ότι ο κ. Νικολακόπουλος δεν είχε καμία ευθύνη για το πραγματικό θλιβερό συμβάν.  Ένεκα της συγκεκριμένης δικαστικής εμπλοκής ταλαιπωρήθηκε υπέρμετρα και λίγα χρόνια αργότερα υπέστη σοβαρότατο επεισόδιο εν  ώρα καθήκοντος, με συνέπεια να επιβαρυνθεί η υγεία του. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους συμπολίτες του. Πλέον αποδίδεται αθώος στην κοινωνία και την υπηρεσία.

Πηγή:  patrisnews.com