Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 02/03/2021

Η ραγδαία κλιμάκωση επικίνδυνων εμπρηστικών επιθέσεων σε αστυνομική εγκατάσταση (Α.Τ. Καισαριανής) και περιπολία του Α.Τ. Ζωγράφου στην Ούλωφ Πάλμε , δύο σε 12 ώρες, προκαλεί ανησυχία σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι απεύχονται την πιθανότητα μετατροπής τους σε αιματηρές με στόχο αστυνομικούς.

Την ώρα εκδήλωσης της επίθεσης με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, φαίνεται πως αποτράπηκαν άλλες δύο ταυτόχρονες στα Αστυνομικά Τμήμα Αγίας Παρασκευής και Νέας Ιωνίας, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στην Αγία Παρασκευή συγκεντρώθηκαν από διαφορετικά σημεία τουλάχιστον 20 άτομα, τα οποία κινήθηκαν προς το τμήμα, αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διασπάστηκαν, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση ατόμων προς το Α.Τ. Νέας Ιωνίας, αυτά εξαφανίστηκαν στη θέα αστυνομικής περιπολίας.

Σε έκτακτες συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι… 3 γύροι, αστυνομικών και περιπολιών, περιμετρικά αστυνομικών εγκαταστάσεων και τμημάτων, είτε για ανάληψη υπηρεσίας, είτε για προσέγγιση περιπολιών, πριν ακολουθήσει η προσέλευση και η στάθμευση έξω από αυτά. Στόχος η προληπτικές διελεύσεις και η ανίχνευση ύποπτων κινήσεων και ατόμων. Θα τοποθετηθούν και πάλι "παρατηρητές-τσιλιαδόροι" αστυνομικοί σε επιλεγμένα σημεία γύρω από αστυνομικές υπηρεσίες σε μία προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού επιθετικών κινήσεων και καταδρομικών ενεργειών.

 

Παράλληλα δόθηκε εντολή ώστε τα "διαλείμματα" του αστυνομικού προσωπικού που διατίθεται σε περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., Άμεση Δράση, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, Ασφάλεια) να γίνονται έξω από αστυνομικά τμήματα, με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού τους και αποτροπής επιθέσεων. Επίσης, θα δημιουργηθούν μικρές ομάδες "ΜΑΤ", εσωτερικά των αστυνομικών τμημάτων, από το προσωπικό τους, που θα λάβουν τα απαραίτητα δημόσια είδη προστασίας (κράνη, ασπίδες, εξάρτηση, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης), προκειμένου να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν καταδρομικές επιθέσεις.

Επικεφαλής αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθούν οι περιπολίες 20%-25% και 10%-15% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Άμεσης Δράσης, περιπολίες των τμημάτων, της ασφάλειας θα αποτελούν τον πρώτο κύκλο προστασίας, ενώ ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, τον δεύτερο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για εντονότερα στάδια πίεσης, θερμών καταστάσεων και επιθέσεων, τα οποία περιλαμβάνουν σταδιακή κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών και αύξηση των δυνάμεων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για αποκεντρωμένες επιθέσεις που έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι οποίες πρέπει να προληφθούν και αποτραπούν.

 

Στο μεταξύ, από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, είχε εκδοθεί διαταγή προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες εξαιτίας της… τρέχουσας επικαιρότητας, να εντατικοποιηθούν τα μέτρα προστασίας των αστυνομικών εγκαταστάσεων. Να δοθούν εντολές στο προσωπικό για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας και συχνές περιπολίες σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα γύρω από τα αστυνομικά τμήματα για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων και οχημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο "για καταδρομικές επιθέσεις που καταδεικνύουν το προφανές: Οι μπαχαλάκηδες διψούν για αίμα Αστυνομικού".

Το συνδικαλιστικό σωματείο εκφράζει και κάποια ερωτήματα:

"Για πόσο ακόμα θα γίνεται ανεκτή από μέρη του πολιτικού συστήματος η δράση οργανωμένων μειοψηφιών, οι οποίες δεκαετίες τώρα θέτουν τη δημοκρατία μας σε ομηρία;

Για ποιο λόγο η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία έχει αποδεκατίσει εν γνώση της τα Αστυνομικά Τμήματα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστοι αστυνομικοί; Για ποιο λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό των μηχανοκίνητων μάχιμων Υπηρεσιών είναι ‘καρφωμένες’ σε σταθερά σημεία, αρκετά εκ των οποίων έχουν ως κύριο σκοπό τους ελέγχους για τον Covid-19 στους πολίτες; Μήπως έχει σταματήσει να υφίσταται η εγκληματικότητα και η τρομοκρατία, η οποία επιτίθεται τυφλά δίχως να κάνει διακρίσεις;".

Σημειώνεται πως στη 01:30 χθες τα ξημερώματα, διερχόμενο περιπολικό από την οδό Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου, δέχθηκε την επίθεση με δύο βόμβες μολότοφ από πέντε άτομα, τις οποίες ο οδηγός του κατάφερε να αποφύγει. Λίγο νωρίτερα, στις 00:00, οι αστυνομικοί εντόπιζαν περίπου 10 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση, σε θάμνους εσωτερικά της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Σε Άγιο Δημήτριο, Μενίδι, Ν. Σμύρνη και Άγιο Παντελεήμονα παραδόθηκαν στις φλόγες τέσσερα αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη από την επέκταση της φωτιάς οχήματος, ένα κατάστημα ρούχων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis