Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:18 | 20/02/2020

Τα καθήκοντά του ανέλαβε προχθές Τρίτη, ο πρώτος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχος Νίκος Μητσογιάννης, που είναι παλιός γνώριμος του Βόλου και της Μαγνησίας, καθώς ενίσχυσε τους πυροσβέστες την περίοδο της Ολυμπιάδας, με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ το 2002 υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου.

Επίσης, έλαβε μέρος με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, σε περιστατικά πτώσης αεροσκάφους F 16, διάσωσης μιας οικογένειας που έπεσε με το αυτοκίνητο σε γκρεμό στο Ξουρίχτι, άλλες περιπτώσεις διασώσεων και εκπαιδεύσεις εθελοντών με το πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» των Δήμων Βόλου, Ν. Αγχιάλου και Αλμυρού.

Ο νέος διοικητής είναι γνώριμος του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού, καθώς τα καλοκαίρια, το πεζοπόρο τμήμα που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ, ενίσχυε την περιοχή της Λάρισας, που είχε αρμοδιότητα την περιοχή των Φαρσάλων. Ο ίδιος ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΜΑΚ Λάρισας, που είχε κάνει τα εγκαίνια στο νέο κτίριο στη ΒΙ.ΠΕ., παρουσία του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου το 2008, ενώ τελευταίο πόστο ήταν διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, με αρμοδιότητα την περιοχή της Λάρισας από τα σύνορα με Τρίκαλα, Λαμία, Μαγνησία και Ελασσόνα.

Γνώριμη πόλη ο Βόλος

Σε μια πρώτη παρουσίαση του κ. Μητσογιάννη από τη «Μαγνησία», ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος είπε ότι ήρθε σε ένα γνώριμο για τον ίδιο μέρος, με φίλους, σε μια πόλη που έχει γνωρίσει.

Ο πύραρχος τόνισε ότι γνωρίζει τις ιδιομορφίες της Μαγνησίας, με το προσωπικό, είναι γνώριμος και θυμήθηκε την Πρωταπριλιά της δεκαετίας του ‘90, όταν ήταν νέος πυροσβέστης, μπήκε με άλλους πυροσβέστες στο καράβι, για τη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στις Κουκουναριές Σκιάθου και μάλιστα νόμιζαν ότι οι παλιοί πυροσβέστες έκαναν πλάκα στους νέους…

«Προτεραιότητα είναι να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που μας όρισε η Πολιτεία να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Μητσογιάννης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Πυροσβεστική πρέπει να φτιάξει μια καλή εικόνα για το Βόλο, ώστε να νιώθει ασφαλής και ο τουρίστας, ότι βρίσκεται σε μια πυροπροστατευόμενη περιοχή, κάτι που έγινε γίνει τα προηγούμενα χρόνια με τις περιπολίες.

Αλλάζει η δομή της Πυροσβεστικής

Με το νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος αλλάζει η δομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας.

Την εποπτεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, έχει πλέον συντονιστής υποστράτηγος με έδρα τη Λαμία, ενώ στο Βόλο θα λειτουργεί η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας. Λογικό είναι ότι με τη νέα δομή, να χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, καθώς η υπηρεσία του Βόλου γίνεται διπλή (με την προσθήκη της ΔΙ.ΠΥ.Ν.Μ.) με αποτέλεσμα να υπάρχει απαίτηση για διπλάσια γραφεία, γραμματείες και γραφεία κίνησης, που πρέπει να στελεχωθούν με κάποια άτομα, που θα λείψουν από τη βάση.

Ο διοικητής τόνισε ότι δρομολογείται πρόσληψη περίπου 1000 εποχικών πυροσβεστών, που ζήτησε το Αρχηγείο από το υπουργείο. «Αν εξασφαλίσουμε να πάρουμε μερικά άτομα για τη Σκόπελο, τη ΒΙ.ΠΕ. και το Βόλο, δεν θα έχουμε πρόβλημα για φέτος», ανέφερε ο κ. Μητσογιάννης.

Ο διοικητής είπε ότι αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν 20 άτομα για τη Μαγνησία, δεν θα υπήρχαν κενά και θα μπορούσαν να δουλεύουν οι πυροσβέστες με «αέρα» και να παίρνουν τα ρεπό τους.

Στη ΔΙΠΥΝ Μαγνησίας υπάγονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Βόλου, ΒΙ.ΠΕ. και Αεροδρομίων Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Δρυμώνα (Αλμυρός), Αργαλαστής, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου αναλαμβάνει ο πύραρχος Γιώργος Βλόντζος (που υπηρετούσε στην Π.Υ. ΒΙ. ΠΕ.), στην Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. ο αντιπύραρχος Κώστας Τσίκας, στην Π.Υ. Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου ο αντιπύραρχος Άγγελος Κυρίτσης και στην Π.Υ. Ν. Αγχιάλου ο επιπυραγός Γιώργος Λιακόπουλος.

Ανάγκη το νέο κτίριο

Ο νέος διοικητής είπε ότι το νέο κτίριο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι μια αναγκαιότητα που έπρεπε να γίνει χθες… «Εγώ είχα έρθει στο Βόλο το 2004, ήρθα και το 2020 και δεν έχει αλλάξει τίποτα», ανέφερε ο κ. Μητσογιάννης.

Όπως είπε, αυξήθηκαν τα αυτοκίνητα και το προσωπικό, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Οι φορείς που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο, καθώς δεν είναι κτίριο αυτό για να στεγάσει μια υπηρεσία.

«Στο σημείο που βρίσκεται, δεν μπορούν να βγουν τα αυτοκίνητα, δεν μπορείς να πλύνεις ένα αυτοκίνητο, να ρίξεις αφρό για να γίνει μια εκπαίδευση, ενώ δεν μπορούν να εκπαιδευτούν οι εποχικοί που έγιναν μόνιμοι, ούτε να φέρουν ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο για να το κόψουμε και να κάνουμε διάσωση, ούτε να κάνουμε μια παρουσίαση ή εκπαίδευση σε ένα σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσογιάννης είπε ότι αν γίνει το νέο κτίριο, όπως συζήτησαν ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με τον κ. δήμαρχο, θα λυθεί το πρόβλημα γιατί θα γίνει εκτός του ιστού της πόλης και θα είναι ένα σύγχρονο κτίριο με χώρους και άνεση.

Ο διοικητής είπε, εκτός από το Βόλο, ότι τα πυροσβεστικά κλιμάκια των νησιών και της Αργαλαστής αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα, ενώ για το αίτημα του Δήμου Αλμυρού ότι θέλει πυροσβεστική στην πόλη, τόνισε ότι το πρόβλημα λύνεται με ένα περιπολικό από το πρωί ως το βράδυ, όπως γίνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

magnesianews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis