Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:50 | 05/09/2015
Ασθενής, για τον οποίο οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει τους υπεύθυνους, φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε σε πτέρυγα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα
τρεις ασθενείς να βρουν το θάνατο και άλλοι τρεις να τραυματιστούν. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Παναγούλης, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει 30 αναφορές προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του ΨΝΑ επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής που είναι γιος πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτοτραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.

«Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε πτέρυγα με 17 νοσηλευόμενους, τρεις βρήκαν τραγικό θάνατο και τρεις τραυματίστηκαν. Από αυτούς δυο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αττικό και ένας στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Υπουργείο Υγείας: ΕΔΕ για τις συνθήκες θανάτου

Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Δαφνί εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, στην οποία αφού εξιστορείται το περιστατικό, αναφέρεται ότι ο υπουργός κ. Θάνος Δημόπουλος μετέβη και ακολούθως έδωσε εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), ενώ οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η κυβερνητική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα 4.9.2015 σε κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) συνέπεια της οποίας ήταν 3 ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς, εξέτασης και διακομιδής των ασθενών του συγκεκριμένου κτιρίου. Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη επιτόπου, επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να επιβλέψει την όλη επιχείρηση.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν με ασφάλεια και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ εκτός από δύο νοσηλευόμενους που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο “Αττικό” και ένας στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ενώ ο υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία».
 
 
ΒΗΜΑ
 
http://www.bloko.gr/ellada/asthenhs-gios-prwhn-aksiwmatikoy-ths-elas-feretai-na-eythynetai-gia-th-fonikh-fwtia-sto-dafni.html
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis