Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:34 | 19/08/2015

Του ΒΑΣΙΛΗ ΧΗΤΟΥ - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σωρηδόν φθάνουν στις Αρχές ασφαλείας της χώρας αιτήσεις απλών πολιτών για να τους χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έχουν στη διάθεσή τους τα επίσημα στοιχεία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο αυτού του έτους. Μόνον σε αυτό το τρίμηνο υποβλήθηκαν 3.140 αιτήσεις και προχώρησαν οι 2.558.

Ανάμεσά τους είναι και οι ανανεώσεις των ήδη υπαρχουσών αδειών, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς οι άδειες αυτές ισχύουν για τρία χρόνια. Συνολικά, δηλαδή, απορρίφθηκαν 582 αιτήσεις, με τις πιο πολλές από αυτές να σχετίζονται με περιπτώσεις πολιτών που θέλουν να αποκτήσουν για πρώτη φορά όπλο.

Η χορήγηση άδειας οπλοφορίας από την Κατεχάκη γίνεται με φειδώ και συνήθως η ΓΑΔΑ, αλλά και τα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας κάνουν αρνητική εισήγηση προς τους αρμόδιους εισαγγελείς, που έχουν και τον τελευταίο λόγο στην έγκριση.

Οπως μας ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., παρουσιάζεται δραστική αύξηση της ζήτησης, ειδικά από μικροεπαγγελματίες, αλλά και συνταξιούχους, που, λόγω της οικονομικής κρίσης, φοβούνται γιατί κρατούν το κομπόδεμά τους στο σπίτι, αφού έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. «Αυτοί οι καταθέτες», μας λέει αστυνομικός υποδιευθυντής της Κατεχάκη, «καταφεύγουν στις υπηρεσίες μας θέλοντας σώνει και καλά άδεια οπλοφορίας.

Εμφανίστηκε από την περιοχή των Εξαρχείων 83χρονος και ήθελε να εφοδιαστεί με όπλο, λέγοντάς μας πως είναι άριστος γνώστης, αφού είχε κάνει βολές στον Στρατό ως φαντάρος και είχε πάρει μάλιστα και τιμητική άδεια. Εχει την κακή συνήθεια ο παππούς, για... ασφάλεια, να κρατάει κάμποσες χιλιάδες ευρώ στο διαμέρισμά του και δεν θα ηρεμούσε αν δεν τον διαβεβαιώναμε πως θα περνά συχνά περιπολικό έξω από την πολυκατοικία του, στον λόφο του Στρέφη».

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ

Αίτηση για άδεια οπλοφορίας είχε υποβάλει και κάτοικος Πατησίων που πριν από δέκα ημέρες έχασε τη ζωή του λόγω γήρατος, από παθολογικά αίτια. Ο 79χρονος, που δεν είχε οικογένεια, είχε στην τράπεζα καταθέσεις ύψους 650.000 ευρώ. Οπως διαπίστωσε το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, μετά τον θάνατό του, στο σαλόνι του υπήρχαν κρυμμένα γύρω στα 65.000 ευρώ. Μάλιστα, ο αποβιώσας, για να μην κινεί υποψίες, είχε φροντίσει να κάνει κρύπτες στα βιβλία που είχε στα ράφια του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πολίτες που εκ των προτέρων γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν νόμιμη άδεια οπλοφορίας για περίστροφο ή πιστόλι καταφεύγουν στην αγορά των κυνηγετικών όπλων. Και τούτο διότι με μια απλή διαδικασία έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νόμιμα χαρτιά κατοχής καραμπίνας ή δίκαννου. Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια οπλουργού με κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, για το ενδιαφέρον που σημειώνεται για αγορά τέτοιων όπλων. Ο οπλουργός, που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του, λέει στα «Π» ότι: «Μέχρι και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, που είχε ήδη μια καραμπίνα, ήρθε στο κατάστημά μας και μου ζήτησε να κάνουμε κοντόκαννο το όπλο γιατί -λέει- διανυκτερεύει και φοβάται τις ληστείες. “Κακό χρόνο να έχεις” μου είπε όταν αρνήθηκα να του κόψω την κάννη, αφού αυτό απαγορεύεται από τον νόμο, που είναι πολύ αυστηρός».

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κατοχής περιστρόφου ή πιστολιού και για τη χρήση υπό προϋποθέσεις φαντάζει εύκολη υπόθεση να συγκεντρωθούν, αλλά υπάρχουν κάποια «κρυφά σημεία», που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, πρέπει να συγκεντρωθούν τα παρακάτω:

α. Αίτηση του ενδιαφερομένου στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι και το είδος της αιτούμενης άδειας.

β. Πιστοποιητικό ιατρού, ειδικότητας νευρολόγου-ψυχιάτρου ή παθολόγου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου, προκειμένου για φυσικό πρόσωπο, ή των εκπροσώπων και διαχειριστών, προκειμένου για Α.Ε. και Ε.Π.Ε., και των ομορρύθμων εταίρων, προκειμένου για Ο.Ε. και Ε.Ε., ή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου για σωματεία. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να παραδίδεται από τον ιατρό στο πρόσωπο που ζήτησε την εξέτασή του εντός σφραγισμένου φακέλου. Η αρμόδια για την έκδοση της αδείας αστυνομική Αρχή ελέγχει το απαραβίαστο του φακέλου και δεν παραλαμβάνει πιστοποιητικό που ο φάκελός του έχει παραβιαστεί.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του ενδιαφερομένου στην οποία να αναφέρεται ότι ο δηλών δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2168/1993 και ότι δεν τυγχάνει φυγόποινος ή φυγόδικος.

δ. Πλήρες αντίγραφο Ποινικού Μητρώου (Τύπου Α΄).

Με εξαίρεση τους δημόσιους οργανισμούς, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, αν η άδεια ζητείται από νομικό πρόσωπο, υποβάλλονται και επιπρόσθετα δικαιολογητικά.

 

http://www.parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis