Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 21/01/2019

Το Lockheed AC-130, γνωστό και ως "Άγγελος του Θανάτου" είναι το ισχυρότερο βομβαρδιστικό εγγύς αεροπορικής υποστήριξης του Αμερικανικού Στρατού. Πρόκειται για ένα βαριά οπλισμένο παράγωγο του αεροσκάφους C-130 Hercules.

[custom:google-ads]

Το AC-130 διαθέτει μια ευρεία γκάμα εξελιγμένων οπλικών συστημάτων αέρους-εδάφους, τα οποία συνοδεύονται από ισχυρότατα συστήματα αισθητήρων, πλοήγησης και στόχευσης.

Σε αντίθεση με άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, το AC-130 βασίζεται στην οπτική στόχευση. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του και των χαμηλών υψομέτρων πτήσεις του κατά τις διάφορες επιχειρήσεις που εκτελεί (περίπου 7000 πόδια), είναι αρκετά εύκολος στόχος και γι' αυτό τον λόγο συνήθως πετάει νυχτερινές αποστολές.



Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ με την ονομασία «Project Gunship II», το AC-130 αντικατέστησε το Douglas AC-47 Spooky. Το AC-130 χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία χρησιμοποιεί τις παραλλαγές AC-130U Spooky και AC-130W Stinger II για εγγύς αεροπορική υποστήριξη και προστασία επίγειων δυνάμεων.

Η ανάπτυξη της νέας έκδοσης του AC-130, το AC-130J Ghostrider βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κόστος της ανάπτυξης του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5δις δολάρια και μέχρι το 2025 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα παραλάβει 37 αεροσκάφη. 



Στα νέα AC-130J οι ΗΠΑ θέλουν να τοποθετήσουν και νέα οπλικά συστήματα με λέιζερ.

Δείτε εντυπωσιακό βίντεο με τον "Άγγελο του Θανάτου" εν ώρα δράσης:

Πηγή:  onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis