Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:59 | 30/11/2018

Ο ρωσικός κατασκευαστής όπλων Kalashnikov αποκάλυψε το νέο όπλο του AK-308 στην εκδήλωση "Army 2018" στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Με την πρώτη ματιά, το AK-308 φαίνεται να είναι μια βελτιωμένη και αναβαθμισμένη έκδοση του AK-12, με ενσωματωμένα ορισμένα στοιχεία, όσον αφορά τον σχεδιασμό, από το AK-103. Αλλά αυτό που κάνει το AK-308 ένα από τα πιο φιλόδοξα προϊόντα του Kalashnikov εδώ και δεκαετίες είναι το γεγονός ότι φέρει πυρομαχικά 7.62x51 χιλιοστών, βάσει προδιαγραφών του ΝΑΤΟ.

 

[custom:google-ads]

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Kalashnikov παρήγαγε πάνω από είκοσι τυφέκια. Από αυτά, όλα εκτός από τρία χρησιμοποιούσαν σοβιετικά - ρωσικά πυρομαχικά. 

Τα AK-101 και AK-102 με σφαίρες των 5,56x45 χιλιοστών, πάλι βάσει προδιαγραφών ΝΑΤΟ ήταν η πρώτη προσπάθεια του Kalashnikov να εξάγει ένα τυφέκιο με πυρομαχικά τύπου ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Το AK-108, που επίσης φτιάχτηκε για να χρησιμοποιεί πυρομαχικά των 5,56x45 χιλιοστών, δεν κατάφερε να “κερδίσει” μεγάλο ενδιαφέρον από τους ξένους αγοραστές, καθώς διέθετε κάποια δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Kalashnikov προσπαθεί ξανά. Το AK-308 χρησιμοποιεί πυρομαχικά 7.62x51 χιλιοστών, με αυτά των 5.56x45 χιλιοστών, τα οποία “θυσιάζουν” βάρος και ανάκρουση (recoil) για να πετύχει καλύτερη εμβέλεια και διεισδυτική ικανότητα. Το AK-308 είναι οριακά μακρύτερο και βαρύτερο από το AK-12 για να φιλοξενήσει αυτόν τον διαφορετικό τύπο πυρομαχικών. 




Περιλαμβάνει πολλές από τις βελτιώσεις του AK-12, ενώ χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο πυροβόλων όπλων με βάση το RPK-74M, μια επιλογή σχεδιασμού που έχει ως στόχο να αυξήσει την ανθεκτικότητα, ενώ ακόμα θα πρέπει να προσφέρει καλύτερο χειρισμό και απόδοση λόγω των συστηματικών ποιοτικών ελέγχων.

Επιπρόσθετα, έχει θέσει ψηλά τον πήχη καθώς είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναβαθμίσεις στο τυφέκιο, δύο δεκαετίες μετά, σε σχέση με τη σειρά AK -  100. 

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βελτιωθεί με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αφού ο Kalashnikov προσπαθεί να προωθήσει το AK-308 ως μια οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση στα άλλα τυφέκια που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο πυρομαχικών.

[custom:google-ads]
Η χρήση και ενσωμάτωση εξαρτημάτων του αποδοτικού σχεδιασμού του AK-12 είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τα γενικά έξοδα κατασκευής, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα ενσωματώσει τις σφαίρες 7.62x51 χιλιοστών διατηρώντας παράλληλα το κόστος παραγωγής αρκετά χαμηλά.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ίδια η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το AK-308 είτε στις αστυνομικές είτε στις στρατιωτικές δυνάμεις της. Όπως και με τα AK-101 και 102, το AK-308 παράγεται αποκλειστικά με σκοπό να αποτελέσει δυνατό εξαγώγιμο προϊόν στη διεθνή αγορά..

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί όχι μόνο από τη νέα τεχνολογία που ενσωματώθηκε, αλλά και από το διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς το AK-308 σχεδιάστηκε και διατέθηκε στο εμπόριο με έναν συγκεκριμένο αγοραστή, την Ινδία.




Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της ρωσικής αμυντικής τεχνολογίας ήδηαπό την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα από την συμφωνία ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, που περιελάμβανε την πώληση πέντε ρωσικών συστημάτων S-400 και τεσσάρων φρεγατών κατηγορίας Grigorovich.

[custom:google-ads]
 
Ωστόσο, η Ρωσία είχε προσπαθήσει να πουλήσει τακτικό εξοπλισμό στην Ινδία στο παρελθόν, όχι και τόσο επιτυχημένα, όμως τώρα που ο ινδικός Στρατός ψάχνει ειδικά για τυφέκια 7.62x51mm, παρουσιάστηκε ιδανική ευκαιρία. Το AK-308, λοιπόν, είναι μια σαφής ρωσική προσπάθεια να γίνει ο κύριος εξαγωγέας του Ινδών.

Εκτός από τη θέση της Ρωσίας στην κερδοφόρα ινδική αγορά, ένα οικονομικά αποδοτικό τυφέκιο 7.62x51 χιλιοστών θα μπορούσε να δελεάσει άλλους αγοραστές που αναζητούν φτηνά, αξιόπιστα, όπλα με πυρομαχικά προδιαγραφών του NATO, όπως η Βραζιλία ακόμη και το Πακιστάν.

Δείτε βίντεο:


 

Πηγή: National Interest
onalert.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis