Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:24 | 23/05/2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας και της Ασφάλειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με την πρόσφατη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε λαθραία τσιγάρα.

Τότε η αστυνομία εντόπισε πάνω από 15 τόνους καπνού και 16 εκατομμύρια τσιγάρα και φίλτρα, μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση που έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σε εργοστάσιο παράνομης παραγωγής καπνού, όπου και συνελήφθησαν 18 άτομα.

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν το τεράστιο εργοστάσιο -το οποίο εκτιμάται πως λειτουργούσε τους τελευταίους επτά μήνες- μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και κατέσχεσαν εκατομμύρια «μαϊμού» κούτες με τσιγάρα. Στο εργοστάσιο υπήρχαν μηχανές για την παραγωγή και τυποποίηση του καπνού, μηχανήματα για τη μείωση του θορύβου ούτως ώστε να μην γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει στο εργοστάσιο, όπως επίσης και αρκετοί άλλοι χώροι. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις λειτουργούσαν τρεις σύγχρονες τσιγαρομηχανές, ενώ εντοπίστηκαν και μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών για την παρασκευή των απομιμητικών τσιγάρων.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν αρχικά 16 αλλοδαπούς εργάτες, ορισμένοι από τους οποίους διέμεναν σε ένα σπίτι κοντά στα εργοστάσια, ενώ προσήγαγαν και τους δύο ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Κυνήγι στα βουνά

Μάλιστα, οι έρευνες επεκτάθηκαν ακόμη και στα… βουνά κοντά στο εργοστάσιο όπου κατάφεραν να διαφύγουν ορισμένοι από τους εργάτες, που τελικώς εντοπίστηκαν. Για τους ιδιοκτήτες των δύο κτιρίων γίνεται έρευνα αν είχαν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που παρήγαγε τα λαθραία τσιγάρα ή εάν επρόκειτο απλά για «συνεργάτες» που παρείχαν τους χώρους -με αμοιβή- ούτως ώστε να λειτουργεί με «άνεση» αλλά συνάμα και «αθόρυβα» το εργοστάσιο που είχε γεμίσει και προμήθευε το Λεκανοπέδιο της Αττικής με εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

«Αυτό το κομμάτι αφορά στην αρχή του μεγάλου κυκλώματος που έφτιαχνε λαθραία τσιγάρα και καπνό παράνομα και τα πουλούσε ως νόμιμα. Η ποσότητα καπνού που έχει εντοπιστεί είναι τεράστια και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Μιλάμε για ένα μεγάλο κύκλωμα με αρκετά παρακλάδια», ανέφεραν στον «Ε.Τ.», αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση. «Εντοπίσαμε χιλιάδες κούτες με τσιγάρα και  ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με μηχανές και γεννήτριες τελευταίας τεχνολογίας.», πρόσθεσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες αστυνομικές πηγές, τονίζοντας πως οι έρευνες για τον εντοπισμό και των άλλων δραστών συνεχίζονται.

Ζημία εκατ. για Δημόσιο

Αστυνομικές εκτιμήσεις επισημαίνουν πως οι η ζημία του Δημοσίου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ χιλιάδες είναι οι διαφυγόντες δασμοί. «Είναι ένα μεγάλο χτύπημα και σίγουρα θα γίνουν και άλλες επιχειρήσεις στο μέλλον καθώς υπάρχουν αρκετά κυκλώματα που λειτουργούν αν όχι με τον ίδιο, τότε με παρόμοιο τρόπο και προκαλούν ζημία στην ελληνική οικονομία, καθώς παράγουν λαθραία τσιγάρα», τόνισαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που εντοπίζεται εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων. Τον περασμένο Δεκέμβριο αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργούσε παράνομο συσκευαστήριο καπνού. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τότε κρυμμένους  μέσα σε νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες, οι αστυνομικοί 14 τόνους χύμα καπνού και μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων, ενώ τα πέντε άτομα που βρέθηκαν να ξεφορτώνουν καπνό από την καρότσα ενός φορτηγού συνελήφθησαν.

Οπως αποδείχθηκε το προειρημένο συμβάν απεδείχθη πως αποτελούσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2016 από τη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων διεθνώς.

Σημειωτέον, δε, ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. μετά και την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων, για το οποίο οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς εκτιμάται από τους αστυνομικούς πως εμπλέκονται τουλάχιστον 500 άτομα, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν συλληφθεί.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία σε αποθήκες – εργοστάσια και στα σπίτια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-μηχανολογική εγκατάσταση για την επεξεργασία καπνού, η οποία αποτελείται από δύο επιμέρους μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους,

-μονάδα υποδοχής και κοπής ακατέργαστου καπνού,

-μονάδα ανάδευσης και εξαγωγής καπνού,

-105.900 τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών,

-9.500 φύλλα ακατέργαστου καπνού,

-3.550 κιλά περίπου επεξεργασμένου καπνού,

-πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων,

-μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού.

Στη δεύτερη εγκατάσταση κατασχέθηκαν:

-μηχανή παρασκευής τσιγάρων,

-μηχανή συσκευασίας τσιγάρων,

-μηχάνημα απορρόφησης διπλού συλλέκτη μάρκας,

-μηχάνημα φιλτραρίσματος καπνού,

-879.940 τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών,

-2.000 κιλά περίπου χύμα επεξεργασμένου καπνού,

-6.509.000 φίλτρα για την Παρασκευή τσιγάρων,

-117 δοχεία με κόλλα για την Παρασκευή τσιγάρων και πλήθος υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.

Από τον περιβάλλοντα χώρο κατασχέθηκαν:

-κοντέινερ με 5.700.000 τσιγάρα,

-κοντέινερ με 3.450.000 φίλτρα τσιγάρων,

-κοντέινερ με πλήθος μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνταν στους τοίχους των αποθηκών
-δύο κλαρκ και δύο αυτοκίνητα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

-μηχανικό εξάρτημα για παραγωγή τσιγάρων και ζυγαριά ακριβείας,

-πλήθος πακέτων τσιγάρων στερούμενων ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης,

-2.340 ευρώ και 1.200 Γρίβνα Ουκρανίας,

-δυο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μονάδα αποθήκευσης USB,

-πλήθος κινητών τηλεφώνων και

-οδηγίες χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.

 eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis