Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
θεοφιλος παπαδακης
22:39 | 26/04/2024

- Η ανακοίνωση του εβδομαδιαίου προγράμματος υπηρεσίας, δηλαδή κάθε Παρασκευή την 14:00 μ.μ. για μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα στις 06:00 π.μ.,
καθίσταται υποχρεωτική για όλες τις Υπηρεσίες, ανεξαιρέτως, βάσει της διάταξης του άρθρου 1 παρ. 7 του π.δ. 394/01 οπως τροποποιηθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 173/13, και έτσι κανένας Διοικητής και Διευθυντής οποιασδήποτε Υπηρεσίας δεν μπορεί να παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία.

- Η χορήγηση του εβδομαδιαίου, αλλά και του υπερωριακού ρεπό ανά περίπτωση, είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνεται σύντομα στο άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα που γεννάται, αυτό εξάλλου προβλέπεται και στη σχετική Διαταγή του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από το 2010. Το ρεπό αποτελεί υπέρτατη υποχρέωση για τη Διοίκηση και πρέπει να χορηγείται κανονικά, για να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχικά!

- Η ανάκληση εβδομαδιαίας ανάπαυσης - ρεπό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο, περιοριστικά και μόνο, κατόπιν Απόφασης του κ. Αρχηγού, βάσει της διάταξης του άρθρου 2 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του π.δ. 27/86, και της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί δηλαδή να γίνει ανάκληση ρεπό που νομιμα έχει χορηγηθεί και ανακοινωθεί, χωρίς Απόφαση του κ. Αρχηγού και βέβαια όποιος δεν σέβεται το ρεπό (ημερήσια ανάπαυση) του Αστυνομικού διαπράττει σοβαρά πειθαρχικά και ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα. Το ρεπό αποτελεί υποχρέωση για όλους και η Πολιτεία οφείλει να το σέβεται σύμφωνα και με το εργατικό δίκαιο.

- Οι λοιπές διατάξεις του π.δ. 394/01 για την προστασία του εργαζόμενου Αστυνομικού είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για όλους και πρέπει να τηρούνται πιστά, αφού εάν παραβιάζονται ισοπεδώνουν την ιδιωτική-προσωπική-οικογενειακή ζωή των Αστυνομικών, διαλύοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τον Αστυνομικό ως άνθρωπο. Αυτό πρέπει άμεσα να γίνει κατανοητό απ' όλους μας και οι Διοικούντες να ενεργούν πιο ανθρωποκεντρικά και να λαμβάνουν υπόψη και τις υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών, που εάν παραβιαστούν διαπράττονται πειθαρχική, και όχι μόνο, παραπτώματα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Αστυνόμος Β',
Συνδικαλιστής Ελληνικής Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis