Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:44 | 07/03/2024

Τους τουλάχιστον δύο "εξωχώριους" συνεργάτες του 19χρονου φοιτητή στη Σάμο, που ο ένας έδωσε το ενημερωτικό εγχειρίδιο τρισδιάστατης κατασκευή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών, και τον δεύτερο που φαίνεται να προμήθευσε τον εκτυπωτή 3D και ποσότητα πλαστικής πρώτης ύλης, αναζητούν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την ΕΥΠ, μέσω επαφών με αρμόδιες διωκτικές αρχές του εξωτερικού.

Οι σχετικές αναζητήσεις φαίνεται να γίνονται σε ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των επαφών, που φέρεται να είχαν οι κατηγορούμενοι φοιτητές, στο "σκοτεινό διαδίκτυο". Πέρα από τις διαδικτυακές επαφές, τις τυχόν επικοινωνίες, οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν και πιθανές διαδρομές χρήματος ανάμεσα στους φοιτητές και τους "συνεργάτες".

Έφτιαχναν "τιμολόγιο"

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε αρχικά από την ΕΥΠ τον Οκτώβριο του 2023 και ακολούθως από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, καταγράφηκαν αρκετές συνομιλίες ανάμεσα στους τέσσερις φοιτητές που κατηγορούνται. Ανάμεσα σε αυτές τις συνομιλίες, πέρα από εκείνες που περιέγραφαν τις "γκάφες" στις οποίες υπέπεσαν, όπως η απόκρυψη μέρους του σπάνιου υποπολυβόλου σε φούρνο που κατά λάθος έθεσαν σε λειτουργία, ή η απόκρυψη άλλου μέρους στον "πύργο" του υπολογιστή για να μην τον δει η… μάνα του φοιτητή, υπήρχαν και άλλες στις οποίες αξιολογούσαν ποια από τα όπλα που μπορούσαν να κατασκευάσουν θα τους απέφεραν περισσότερα χρήματα.

"… καλή τιμούλα γιατί είναι original makarov"

Ακούγοντας κάποιες συνομιλίες τα στελέχη της ΕΥΠ αλλά και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, διαπίστωναν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένα βήμα πριν καταστήσουν λειτουργικό τον οπλισμό που κατασκεύαζαν. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω συνομιλία:

Ζ: Ε, κοίτα να δεις. Στον (….) θέλω να του σπρώξω ρε bro, το FGC (υποπολυβόλο).

Τ: Δεν θα τον κ…….. γιατί είναι πλαστικό

Ζ: Θα τον κ…….., θα το προσπαθήσω ρε φίλε αλλιώς θα του προσπαθήσω να του παίξω κάτι πιο μεγάλο.

Τ: Ρε bro αυτός σου λέει πιστόλια θέλει

Ζ: Ναι bro. Ρε κατάλαβες σε βάση πιο ακριβό κομμάτι γιατί τώρα που σκέφτηκα ότι μπορούμε να του πασάρουμε τα makarof (πιστόλια).

Τ: Ναι;

Ζ: Και να πάρουμε πολύ καλή τιμούλα bro. Πολύ καλή τιμούλα γιατί είναι original Makarov. Κατάλαβες;

Τ: Χμ

Η συνομιλία συνεχίζεται ανάμεσα στους δύο φοιτητές ως εξής:

Ζ: Αν και εγώ ξέρεις ποιο θέλω να πουλήσω;

Τ: Αυτό...

Ζ: Όχι το XR, το άλλο.

Τ: Ποιο;

Ζ: Με το (...) grip.

Τ: Α, ναι κατάλαβα. Α εκείνο θα το πουλήσεις παραπάνω λες;

Ζ: Ε όχι ρε bro, κλάιν οι τιμές είναι ίδιες, μη σου πω το XR είναι πιο ακριβό από το άλλο.

"… θα έχουμε φουλ τοπ μετατροπές"

Μετά την κατασκευή μερών του πρωτότυπου ημιαυτόματου και εξαρτημάτων πιστολιών, ο 19χρονος αναζητούσε να φέρει λαθραία από τις ΗΠΑ, έτοιμα εξαρτήματα 3D, προκειμένου να μετατρέψει σε λειτουργικό τον οπλισμό. Τον Ιανουάριο του 2024, τα στελέχη της ΕΥΠ, διαπίστωσαν από τις συνομιλίες των 4 φοιτητών ότι είχαν εξελιχθεί και ανέφεραν ότι μπορούσαν να κατασκευάσουν όλα τα μοντέλα πιστολιών GLOCK και ημιαυτόματων τύπου SCORPION και άλλα.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω συνομιλία:

Ζ: Εντάξει τώρα πλέον έχω άλλο τρόπο, μόλις πάρουμε πράγματα, dremel και τέτοια, μπορούμε να τα βγάλουμε άνετα. Και μη σου πω, να μη χρειαστεί να τρυπήσουμε καν και θα μπαίνει σαν την κανονική.

Τ: Πένα.

Ζ: Ξέρεις γιατί; Όπως είναι έχει ήδη μέσα μια κάννη, που μπαίνει ξέρεις, η κρότου, η blank. Ε υπάρχει τρόπος ρε bro, να τη βγάλεις αυτή την κάννη.

Τ: Ναι.

Ζ: Και απλά χωράει perfect η επόμενη, το επόμενο barrel.

Τ: Ναι;

Ζ: Perfect ε. Δεν χρειάζεται να τρυπήσεις τίποτα. Ή να τρυπήσεις και να το κάνεις ευθεία, ίσια, να το σημαδεύεις. Δεν θέλει τέτοια.

Τ: Οπότε πένα, πένα bro. Απλά.

Ζ: Οπότε κοίτα απλά αυτό, μόλις πάρουμε εργαλεία και τέτοια, θα έχουμε φουλ τοπ μετατροπές.

Τ: Ναι θα έχει φουλ αυτή η μπίζνα.

Ζ: Ε ναι ρε bro.

Αυτές οι συνομιλίες αλλά και τα ευρήματα μετά τις συλλήψεις των κατηγορουμένων προκάλεσε μεγάλη και ανησυχητική εντύπωση το γεγονός ότι μπορούσαν να καταστήσουν λειτουργικά υποπολυβόλα που πρώτη φορά εντοπίζονται στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis