Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:29 | 24/04/2024

Αναφορά στους δολοφονημένους φιλάθλους Μιχάλη Φιλόπουλο και Άλκη Καμπανό γίνεται σε συνομιλία που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της έρευνας για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Πρόσωπο που συνομιλεί με έναν από τους χούλιγκαν φέρεται να του λέει ότι είναι κρίμα που έπεσε νεκρός ο 31χρονος αστυνομικός στου Ρέντη, με τον κατηγορούμενο να του απαντά: «Να πάει να γ… το α… ρε». Ο συνομιλητής αντιτείνει: «Ε, εντάξει τώρα και αυτός ρε φίλε τη δουλειά του πάει να κάνει και να πούμε βρέθηκε νεκρός». Η επόμενη απάντηση του κατηγορούμενου προκαλεί αποτροπιασμό: «Ε, τώρα έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με το Μιχάλη και με τον Άλκη δειπνούν όλοι μαζί».

Διαβάστε επίσης

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι τον καθοριστικότερο ρόλο στη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτισε η απόφαση που ελήφθη το μοιραίο βράδυ να σφραγιστούν οι πόρτες του γηπέδου και να προσαχθούν μαζικά όλοι οι παρευρισκόμενοι οπαδοί. Σε συνομιλία που καταγράφηκε από την ΕΛ.ΑΣ. χούλιγκαν περιγράφει πως προσπάθησε με κάθε τρόπο να φύγει αλλά δεν τα κατάφερε:

«… είχαμε κλειστεί μέσα και είχαν πέσει δακρυγόνα μέσα. Πάμε να βγούμε από μια έξοδο κινδύνου εκεί πέρα και τους βλέπουμε να είναι ακόμα έξω. Πάω να πηδήξω ένα φράχτη και βλέπω ματατζήδες και μου λένε εσένα σε έχουμε σταμπάρει θα σε γ…, κατεβαίνω αρχίζω να τρέχω δεν μπορούσα να φύγω με τίποτα, κανείς δεν μπορούσε και απλά μας κυκλώσανε φέρανε κλούβες».

Σε άλλη συνομιλία που έλαβε χώρα μετά τη δολοφονική επίθεση μητέρα συμβουλεύει το γιο της να εξαφανίσει κάθε ίχνος, ενόψει της κατάθεσής του στην Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η μητέρα λέει χαρακτηριστικά στο γιο της:

«Εσύ θα πεις ότι έλειπες εκείνη τη μέρα και πήγες πιο αργά, που έγινε το περιστατικό αυτό», ενώ μετά τη συμπληρωματική κατάθεσή του, ο γιος αναφέρει στη μητέρα του ότι προσήλθε στην Αστυνομία χωρίς να φέρει το κινητό του και στη συνέχεια αυτή τον επιπλήττει παροτρύνοντάς του να σβήσει το υλικό που έχει στο κινητό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να σου πω σβήστα ρε παιδί μου αυτά από το κινητό σβήστα», με το γιο να απαντά: «Δεν έχω κάτι κοπέλα μου ρε». Η μητέρα του συνεχίζει:

«Ε σβήσε όλες τις φωτογραφίες. Σβήστα!», ενώ τέλος ο γιος κλείνει λέγοντας : «Έλα, ρε μην λες τέτοια ρε κλείσε το στόμα σου. Έλα γεια».

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μπήκαν τρία πρόσωπα που γνώριζαν «πράγματα και καταστάσεις» για τον σκοτεινό κόσμο των χούλιγκαν και τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον Γιώργο Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Αυτό αποκαλύπτουν στο iEidiseis αστυνομικές πηγές, που σημειώνουν ότι υπήρξαν μάρτυρες που θα μιλούσαν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα προστατευόντουσαν με ειδικό καθεστώς, καθώς φοβόντουσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Με τη χρήση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσθετες πληροφορίες που βοήθησαν στην έρευνα (χωρίς όμως να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση).

Στο μεταξύ, με «συνταγή» που θυμίζει τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά των στελεχών της Χρυσής Αυγής καταρτίστηκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το «ξήλωμα» της ομάδας των χούλιγκαν.

Όπως εξηγούν πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, από την πρώτη στιγμή το σκεπτικό της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας ήταν να αντιμετωπιστούν οι χούλιγκαν «ολιστικά», δηλαδή η έρευνα να μην περιοριστεί στη δολοφονική επίθεση με θύμα τον 31χρονο άντρα των ΜΑΤ στου Ρέντη. Και αυτό διότι υπήρχαν εξ αρχής στοιχεία που έδειχναν στους έμπειρους αξιωματικούς ότι υπάρχει σύνδεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών και με άλλες ενέργειες που χρονολογούνται από το 2019.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να αναλύουν το προφίλ ενός 40χρονου, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι κάνει «κουμάντο» σε μία σκληρή ομάδα οπαδών. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν πριν από περίπου 24 ώρες στα Ιωάννινα. Από την παρακολουθηση του ήξεραν ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα και είχαν φροντίσει να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να φύγει από τη χώρα. Όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν βρήκαν πάνω του 5.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι είχε ήδη μάθει ότι ο κλοιός γύρω του είχε αρχίσει να στενεύει εδώ και καιρό και ενδεχομένως να επιχειρούσε να εξαφανιστεί έχοντας μαζί του μετρητά.

Σημαντικό ρόλο για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη έπαιξε για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους οι πολύτιμες πληροφορίες που συνέλεξαν από ένα βίντεο-ντοκουμέντο που είχε τραβηχτεί από οπαδό που βρισκόταν σε κερκίδα, όπως και από φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια «μίλησαν» πολεμοφόδια που είχαν εντοπιστεί έξω από το γήπεδο στου Ρέντη και από τις τουαλέτες του σταδίου, όπου οι δράστες είχαν βάλει φωτιά σε ρούχα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Παράλληλα από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν επιπλέον πρόσωπα, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών είχαν μπει τα δρομολόγιά τους και οι προπαρασκευαστικές τους ενέργειες.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση των ερευνών, είναι η συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει κάποια από τα μέλη της οργάνωσης στο στάδιο Καραϊσκάκης , πριν τον αγώνα στο γήπεδο στου Ρέντη και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Λυγγερίδη. Εκεί φέρονται να φόρτωσαν πολεμοφόδια σε οχήματα και τα μετέφεραν με… κομβόι στο γήπεδο στου Ρέντη.

Οι φερόμενοι αρχηγοί κάποια στιγμή έδωσαν το σύνθημα λέγοντας «πάμε τώρα έξω να τους τελειώσουμε, να τους καθαρίσουμε» . Στη συνέχεια μοίρασαν τα πολεμοφόδια όπως μπουκάλια, φωτοβολίδες και άλλα με αποτέλεσμα τη δολοφονία του αστυνομικού.

ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis