Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
4058678_intime
14:17 | 03/04/2024


Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος

Μετά την αλλαγή στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με γνώμονα αυτή (Ελληνική Αστυνομία) να γίνει σύγχρονη, βλέπουμε ότι, ντρέπομαι που θα το πω, αυτή να πηγαίνει προς τον «γκρεμό» παρά να γίνεται καλύτερη.

Με τις αποφάσεις που έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο καιρό στην Ελληνική Αστυνομία, όπως οι «βίαιες» μετακινήσεις αστυνομικών από τις υπηρεσίες τους σε «ομάδες ΟΠΚΕ», που μόνο ομάδες δεν μπορείς να τις πεις, η «αποξήλωση» των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας από προσωπικό αλλά και άλλων Υπηρεσιών αιχμής, αλλά κυρίως η «απαξίωση» της Αστυνομικής Εκπαίδευσης των Αστυνομικών, έχουν «δημιουργήσει» μια Αστυνομία, που η Αστυνομία του Μπαϊρακτάρη «φαντάζει υπερδύναμη» μπροστά της, τόσο στα μάτια των πολιτών αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος, όταν σε μια μέρα «διωχθούν» οι αρμόδιοι τον διοικητή της Ε.Κ.Α.Μ και την επόμενη μέρα τον επιστρέφουν στην θέση του; Οι μοναδικές διαταγές που έχουν εκδόσει μέχρι τώρα, αφορούν μόνο στις αποσπάσεις και μετακινήσεις αστυνομικών στις «καινούργιες» ομάδες ΟΠΚΕ, είτε από υπηρεσίες εντός Γενικής Θεσσαλονίκης είτε από την επαρχία με έξοδα δημοσίου, που μόνο ομάδες δεν μπορείς να τις πεις (θέλει πολύ δουλειά για να κανείς μια ομάδα και κυρίως όμως θέλει σωστή εκπαίδευση).

Δυστυχώς αυτό ισχύει, διότι τη μόνη εκπαίδευση που έχουν διατάξει μέχρι τώρα, είναι αυτή που έχουν κάνει τα 400 άτομα περίπου των καινούργιων ομάδων ΟΠΚΕ στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε 9 ημέρες (3 τριήμερα με 150 άτομα τη φορά), ώστε να μπορέσουν «κάποιοι» να είναι «καλυμμένοι» αν κάτι πάει στραβά. Διότι αυτή η εκπαίδευση έγινε γι’ αυτό το λόγο, να γραφτεί στο φάκελο ότι είναι εκπαιδευμένοι για να είναι «καλυμμένοι οι αρμόδιοι», και όχι να εκπαιδευτούν πραγματικά οι συνάδελφοι.
Δεν τους νοιάζει αν υπάρχουν εκπαιδευτές και πως θα γίνει η εκπαίδευση, με τι υλικά, σε τι χώρους και πολλά πολλά ακόμη. Να μη μιλήσω για τα οχήματα που έχουν προμηθεύσει σε αυτές τις ομάδες, που είναι «μαζέματα» από όλη την Βόρεια Ελλάδα, με τα όποια προβλήματα μπορεί να έχουν αυτά.

Με την υπ’ αριθμ. 7017/ 7/246(1) απόφαση ( Φ.Ε. Κ Β´ - 1653/11.03.2024) γίνεται σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση νόμου, η οποία θα αφορά την αναδιάρθρωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομία και την αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού της. Όλα αυτά μέχρι εδώ είναι καλά. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν όλα αυτα τα μέλη που αναγράφονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ και ειδικά οι ένστολοι, έχουν γνώση για το τι είναι η πραγματική αστυνομική εκπαίδευση και αν έχουν κάνει ποτέ στη μέχρι τώρα αστυνομική τους καριέρα, έστω και μια φορά αυτή την εκπαίδευση. Είναι δηλαδή εκπαιδευμένοι; ( γνωρίζουν τι είναι η οπλοτεχνικη- σκοποβολή, τι είναι η αυτοπροστασία, τι είναι η αστυνομική αυτοάμυνα, ποιοι είναι οι κανόνες αυτοπροστασίας, ποιοι είναι οι κανόνες ασφάλειας των όπλων κτλ κτλ κτλ) ή απλά είναι καλοί γνώστες των νόμων; Το λέω αυτό γιατί αν δει κανείς που υπηρετούν (επιτελικές θέσεις του Αρχηγείου ή του Υπουργού), δεν νομίζω ότι «ξέρουν» τι γίνεται στο πεδίο (πεζοδρόμιο). Ας με διαψεύσουν αν αυτά που λέω δεν ισχύουν. Για ποιο λόγο δεν βάζουν στις επιτροπές αυτές, αστυνομικούς που έχουν εμπειρία στο πεζοδρόμιο; Και κυρίως Αστυνομικούς που έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με την αστυνομική εκπαίδευση; Αλλά να ασχολούνται με την εκπαίδευση στο πεδίο και όχι στο γραφείο με την έκδοση των διαταγών. Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι.

Αληθεύει ότι έχει «προσληφθεί» ιδιωτική εταιρία συμβούλων, η οποία συμβουλεύει τον κ. Υπουργό για την αστυνομία; Ποια είναι τα κριτήρια αυτών των συμβούλων; Από ποια χώρα είναι; Γνωρίζουν την ελληνική νομοθεσία και πραγματικότητα; Και πολλά πολλά ακόμη ερωτήματα. Πιστεύω να μας δώσουν απαντήσεις για ολα αυτα τα ερωτήματα.

Θα μπορούσα να γράψω και πολλά ακόμη, αλλά ότι και να γράψω, αν δεν γίνουν πραγματικές θεσμικές και δομικές αλλαγές, με αργά και σωστά βήματα και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση της εικόνας… αλλά ουσία καμία, θα έχουμε περιστατικά όπως αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την ανθρωποκτονία έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργυρων.

Και όπως λένε οι σύμβουλοι γάμου: Δεν είναι δυνατόν να «παντρεύεσαι» για 5η φορά την ίδια γυναίκα και να νομίζεις ότι θα τα πας καλύτερα από τις προηγούμενες τέσσερις.

Για να προλάβω «κάποιους ειδήμονες» που μπορεί να πούνε διάφορα, θα τους υπενθυμίσω ότι: Ο Θεσμικός ρόλος του συνδικαλιστή είναι να επισημαίνει τις πράξεις και τις παραλήψεις της εκάστοτε διοίκησης με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων ( εργασιακών και ατομικών) των αστυνομικών, όπως και να προβαίνει σε τεκμηριωμένες προτάσεις και ενέργειες για την καλυτέρευση των ως άνω δικαιωμάτων.

Τους δολοφόνους (ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς) του Ήρωα ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ Γεωργίου θα τους βρουν; Αναμένουμε εξελίξεις….όπως και σε άλλες δολοφονίες (φιλάθλου της ΑΕΚ κτλ). Αλλά τώρα έχουμε σοβαρότερα θέματα, όπως οι «πράσινες κάρτες» των υπηρεσιακών οχημάτων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ

ευαγγελου ευαγγελος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis