Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:30 | 01/06/2020

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη σύγκρουση της Λιβύης ανέδειξαν τις ομοιότητες με την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία με τη συμμετοχή των ίδιων ξένων «παικτών» και πλήθους τοπικών πολιτοφυλακών που ελέγχουν εδάφη, αναφέρει αναλυτής του BBC.

«Ο πόλεμος της Λιβύης έχει αναπτύξει ενοχλητικές ομοιότητες με τη Συρία. Οι ρυθμιστές της μοίρας και του μέλλοντος και των δύο είναι οι ίδιοι ξένοι », δήλωσε ο αρχισυντάκτης του BBC Μέσης Ανατολής, Jeremy Bowen.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές τη σύγκρουση μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αντίστοιχα. Στη Συρία, η Άγκυρα υποστηρίζει αντάρτες και ισλαμιστικές ομάδες στον αγώνα τους για έλεγχο ενάντια στη συριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

«Οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων στη Λιβύη έχουν γίνει, από πολλές απόψεις, συνέχεια των πολέμων δια αντιπροσώπων στη Συρία», ανέφερε το BBC. «Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες από τη Συρία, για να εφαρμόσουν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει σε μια σχεδόν δεκαετία πολέμου στο πατρίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει μεταφέρει χιλιάδες μαχητές από συμμαχικές πολιτοφυλακές στη Συρία για να ενισχύσει την άμυνα του GNA ενάντια σε μια επίθεση LNA στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Τον Δεκέμβριο, οι ανταποκρίσεις έδειξαν ότι η Ρωσία παρείχε υποστήριξη στο Χάφταρ στέλνοντας με πλοία μισθοφόρους από τον όμιλο Wagner που συνδέεται με το Κρεμλίνο, μια υποτιθέμενη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.

Η Τουρκία και η Ρωσία πιέστηκαν για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Ιανουάριο, αλλά η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε μετά την επανειλημμένη παραβίαση της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός και οι ξένοι υποστηρικτές του GNA και του LNA συνέχισαν να στέλνουν όπλα στη Λιβύη.

«Είναι πιθανό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να εφαρμόσουν στη Λιβύη μια εκδοχή των συμφωνιών που έχουν κάνει στη Συρία», μεταδίδει το BBC.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να τερματίσουν την επίθεση εναντίον της Τρίπολης του LNA για να χωρίσουν τα λάφυρα μεταξύ τους, ανέφερε το BBC, επικαλούμενο τον Γερμανό ακαδημαϊκό Wolfram Lacher.

«Μιλάμε για δύο ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να χαράξουν σφαίρες επιρροής στη Λιβύη και η φιλοδοξία τους μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα αυτή η ρύθμιση», είπε ο Λάχερ.

Οι φατρίες που πολέμησαν εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι διέλυσαν το μέτωπό τους μετά την ανατροπή του δικτάτορα της Λιβύης το 2011.

Οι πολιτοφυλακές που αντιτάχθηκαν στην εξουσία του Καντάφι «είχαν τις δικές τους ατζέντες και δεν θα παρέδιδαν τα όπλα τους», αναφέρει το BBC, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ ήταν ανεπιτυχείς.

«Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαλυθούν τα ερείπια της Λιβύης σε ακόμη μικρότερα κομμάτια. Οι μεγαλύτερες πόλεις έγιναν πόλεις-κράτη ».

«Τώρα η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν μπορεί να εγκατασταθεί στη Λιβύη με τον ίδιο τρόπο που το έπραξε στη Συρία», αναφέρει πάντα το BBC.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis